Newcastle United – Everton 0:3

26/03/2014 0 Od Riči

Motivace v podobě posunu na páté místo a stažení manka na Ligu mistrů dohnala Everton k bojovnému představení a vysokému vítězství 3:0 na půdě Newcastlu.

Roberto Martínez s trenérským týmem opět jednou promíchal sestavu, Aidena McGeadyho a Kevina Mirallase nechal na lavičce náhradníků a naopak od úvodní minuty ukázal na Gerarda Deulofea a Leona Osmana, ten navíc zastupoval stále chybějícího Phila Jagielku v roli kapitána.

Poprvé zahrozili domácí, De Jongova střela byla odražena na roh, z něhož James McCarthy vystavil před brankovou čárou dvakrát včasný blok. Následná územní převaha Toffees nesla ovoce v podobě Lukakovy příležitosti, Osman poslal chytrou přihrávku do vápna a Belgičana skvěle vychytal Tim Krul.

Ve 22. minutě se ukázal Ross Barkley, ještě na vlastní polovině přebral míč po odvráceném rohu a pelášil k bráně soupeře, z protihráčů si udělal slalomové kužely a celou akci završil ranou pod břevno z vně pokutového území – 0:1.

Newcastle se snažil o rychlou odpověď, narážel však na připravenou defenzivu hostů. Na druhé straně potom po jedné z individuálních akcí Deulofea scházeli decimetry, aby někdo z nabíhajících hráčů umístil do brány jeho střílenou nabídku.

Až na začátku druhé půle našel španělský talent přesného adresáta, Osman na něj výborně přenesl hru křížným pasem a Deulofeu naservíroval Lukakovi před bránu gólovou nabídku – 0:2. Magpies se do šancí příliš nedostávali, a když už, neuspěli v závěrečné fázi. Střídající Hatem Ben Arfa skvěle vymotal Barryho s Colemanem a předložil Anitovi jasnou gólovku před poloodkrytou branku, střední záložník ale minul prostor tří tyčí.

Výborný večer podtrhla povedená akce z 87. minuty, Naismith se uvolnil a vysunul Deulofea na straně. Ten akci podržel a pod sebou našel Lukaka, následovala přihrávka na Osmana a výborně umístěná střela – 0:3.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 22. Ross Barkley, 52. Romelu Lukaku, 87. Leon Osman
ŽK: 64. Gareth Barry
Newcastle United: Tim Krul, Mapou Yanga M’Biwa (75. Sylvain Marveaux), Mike Williamson, Fabricio Coloccini, Paul Dummett, Moussa Sissoko, Vurnon Anita, Cheik Tioté, Yoan Gouffran (90+1. Shola Ameobi), Luuk de Jong (59. Hatem Ben Arfa), Papiss Cissé
Everton FC: Tim Howard, Seamus Coleman, John Stones, Sylvain Distin, Leighton Baines, Gareth Barry, James McCarthy, Leon Osman, Ross Barkley (82. Steven Naismith), Gerard Deulofeu, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 47 622