Preview: Fulham – Everton

28/03/2014 0 Od Riči

Everton se pokusí natáhnout čtyř zápasovou vítěznou sérii (mimochodem podobnou šňůru zopakoval v lize po pěti letech) v Londýně. Čeká ho poslední celek ligy, pro něhož začíná být situace se záchranou více než kritická.

Cottagers prožívají hodně nepovedenou sezónu, první náznakem je pochopitelně pohled na tabulku, kterou uzavírají. Dalším vodítkem je časté střídání manažerů, Felix Magath je již třetím mužem na lavičce v letošním ročníku. Koncepční práce se holt v dnešní Premier League nenosí, a tak německý stratég nyní musí za běhu přebudovávat herní systémy svých předchůdců Martina Jola a Reného Meulensteena. Pro samotné hráče zcela jistě nezáviděníhodná role.

Fulhamu prozatím nepomáhají v honbě za body ani lednové posily, mezi nimiž najdeme starého známého Johnyho Heitingu. Holanďan po čtyřech a půl letech na Goodison Parku, kde střídal povedené a podprůměrné sezóny, zamířil za pravidelným herním vytížením. Motivace je pochopitelná, a to nominace na letní Mistrovství světa. Heitinga se základní sestavy dočkal, bude tak záležet na holandském kormidelníkovi Louisovi van Gaalovi, zda ohodnotí jeho výkony hodné letenky do Brazílie.

Jestliže náladě a formě Fulhamu neschází příliš k bodu mrazu, Blues jsou v opačném rozpoložení. Po mdlém únoru v březnu zabrali a začíná se hovořit až o stíhacích závodech za čtvrtým místem, znamenajícím vstupenku do Ligy mistrů. Ambice možná přehnané, na druhou stranu proč si dávat malé cíle?

Everton ohromil v úterý na půdě Newcastlu. Nejenže soupeře porazil tříbrankovým rozdílem, ovšem po jakých gólech! Největší ódy pochopitelně sbírá Ross Barkley za 60 metrové sólo zakončené gólem. Srovnání s legendárním Diegem Maradonou sice znějí daleko odvážněji než Everton v Champions League, ovšem čtou se velmi příjemně, aby taky ne 🙂

Ačkoliv Toffees vyznávají hru založenou na dominantním držení míče se spoustou přihrávek, při nichž dobývání protivníkovy brány občas trvá delší dobu, proti Magpies se prosadili po třech rychlých akcích. Z podobné variability může Martínezův tým jenom těžit.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Whites prohrál pouze dva z posledních 12 ligových domácích utkání proti Evertonu (8 výher, 2 remízy, 2 prohry), avšak v poslední pěti soubojích se dočkali jedné výhry
• Everton se na Craven Cottage letos již představil, v rámci 3. kola Ligové poháru se po výsledku 1:2 ze soutěže pakoval.

Fulham
• 20. místo s 24 body, skóre 26:58
• vyhrál v jednom z posledních 11 ligových kol
• triumf 1:0 nad Newcastlem v minulém domácím klání přinesl jediné letošní čisté konto
• pouze Sunderland (12 bodů) má horší domácí bilanci (13 bodů)
• inkasoval jako první 22x z 31 ligových případech tohoto ročníku
• Darren Bent skóroval čtyřikrát v posledních šesti zápasech proti EFC.

Everton
• 5. místo s 57 body, skóre 46:30
• jen Chelsea (čtyřikrát) v letošní Premiership odešla méněkrát poražena, Toffees čtyřikrát
• proti Newcastlu přerušil pětikolovou venkovní sérii bez vítězství
• Gerard Deulofeu v posledních pěti ligových duelech vstřelil dvě branky a třikrát asistoval u branky
• Romelu Lukaku se gólově prosadil třikrát v posledních čtyřech utkání.

Týmové novinky

U domácích bojuje s časem Giorgos Karagounis, trápí ho koňar. Ashkan Dejagan se vrací po uzdravení do sestavy, jež je kvůli zranění ochuzena o Dana Burna, Damiena Duffa, Scotta Parkera a Konstantinose Mitrogloa.

Fulham: Stekelenburg, Stockdale, Hangeland, Heitinga, Riether, Riise, Boateng, Dejagah, Diarra, Holtby. Kačaniklić, Karagounis (?), Kasami, Kvist, Richardson, Sidwell, Zverotić, Bent, Roberts, Rodallega, Tanković, Woodrow.

Kapitán Phil Jagielka se vyléčil z potíží se stehenním svalem, jeho start na úkor Johna Stonese je velmi pravděpodobný. Chybí zranění Steven Pienaar, Bryan Oviedo, Darron Gibson, Arouna Koné a Lacina Traoré.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Co: Fulham FC – Everton FC, 32. kolo Premier League
Kdy: 30. 03. 2014 od 14:30 SEČ
Kde: Craven Cottage, Fulham, Londýn (kapacita: 25 700)
Rozhodčí: Anthony Taylor