Fulham – Everton 1:3

31/03/2014 0 Od Riči

Roberto Martínez umí zvrátit nepříznivý vývoj povedenými změnami, všichni tři střídající hráči se podíleli na všech třech gólech, a tak Everton nadále nahání čtvrtý Arsenal.

V nezměněné sestavě hrající hosté rychle dominovali, co se týče držení míče, jenže šance si vytvářeli Cottagers. Jako první dal o sobě vědět v 3. minutě nepovedeným volejem Lewis Holtby. Tentýž fotbalista zanedlouho dobře kopl roh, Hangeland hlavou prodloužil a na zadní tyči dobíhající Kasami už nestihl zamířit do brány.

Ve 23. minutě Tim Howard reflexivně nohou vyrazil Richardsonovu střelu po dobré akci Whites, odražený míč si vzal Gerard Deulofeu a pádil na soupeřovu polovinu. Jeho průnik zastavil až brankař David Stockdale.

Lewis Holtby v neděli svému otci pěkně zavářel, ten totiž jako fanoušek Evertonu sledoval, jak jeho syn často zaměstnává obranu EFC, v 28. minutě nebezpečnou hlavičkou protáhl připraveného Howarda. V závěru prvního poločasu na Holtbyho pas za obranu naskočil Moussa Dembele, s nevýraznou hlavičkou si Howard v klidu poradil.

O poločase Roberto Martínez stáhl lehce zraněného Rosse Barkleyho, mladého záložníka trápí lýtko, přičemž by nemělo jít o vážnější problémy. Do hry se dostal Steven Naismith a právě Skot stál za zlepšeným výkonem Toffees. Už v 50. minutě Naismith pálil z voleje po odvráceném rohu a Stockdale, vracejí se do brány, si srazil střelu do sítě – 0:1.

V další akci Naimisth skvěle vysunul za obranu Bainese, jehož nadýchané zakončení jen těsně minulo bránu. V 65. minutě se Lukaku díky technickému umu a zdravému důrazu dostal k zakončení zblízka, Stockdale pohotově nohou zasáhl.

V 71. minutě se kličkou do strany uvolnil střídající Dejagah a dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:1. Za chvíli musel Howard přispěchat s důležitými zákroky nejprve proti hlavičce muže v masce-Heitingy a poté proti ráně Kasamiho. V obou případech americký brankař hasil nezodpovědné bránění svých kolegů.

Kádr Evertonu momentálně nabízí více variant, což svádí k povedeným střídáním. V 79. minutě opět pro jednou sklidil ovoce cit pro hru Roberta Martíneze, když úřadovali střídající hráči. Aiden McGeady vysunul Kevina Mirallase, který se proti Stockdalovi nemýlil – 1:2. Vedení mohl navýšit Naismith, ale po Lukakově přihrávce Mirallase nenapodobil. Náprava přišla v 87. minutě, Leighton Baines premiérově v sezóně asistoval a Naismith z malého vápna protlačil míč do sítě – 1:3. Při chuti se prezentující Naimisth potom ještě v nastavení trefil z dálky tyč, Kevin Mirallas pro změnu mířil vedle. To však Evertonians nemrzelo, domů si odvezli tři body.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 71. Ashkan Dejagah – 51. David Stockdale (vl.), 79. Kevin Mirallas, 87. Steven Naismith
ŽK: 23. Sascha Riether – 31. Seamus Coleman, 75. Leighton Baines
Fulham FC: David Stockdale, John Heitinga, John Arne Riise, Brede Hangeland, Sascha Riether, William Kvist (64. Cauley Woodrow), Steve Sidwell, Pajtim Kasami, Lewis Holtby, Kieran Richardson (64. Ashkan Dejagah), Moussa Dembele (81. Patrick Roberts)
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Sylvain Distin, Seamus Coleman, John Stones, James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (46. Steven Naismith), Leon Osman (77. Aiden McGeady), Gerard Deulofeu (68. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 25 454