Preview: Everton – Arsenal

05/04/2014 0 Od Fip

Po nedělním obědě se opět zraky všech Evertonians upnou směrem ke Goodison Parku. Tentokrát ještě s větším očekáváním, protože Toffees to zase po nějaké době mají ve svých rukou. Zápas sezóny II, necelý měsíc po tom prvním, je tady.

Osmého března Everton na domácí na Emirates nestačili. Od té doby se ale leccos změnilo. Blues natáhli šňůru vítězství na 5, za to Kanonýři zvítězili jen jednou, schytali jeden výprask a jejich náskok smrskl. Odveta za vyřazení v poháru rázem povýšila na souboj o nárok účastnit se příští rok v lukrativní soutěži.

Pokud má ale Everton udržet plamínek naděje, bude třeba brát 3 body. Před Robertem Martinézem tak stojí ale nelehký úkol, pravdou je, že se mu něco podobného v probíhající sezóně podařilo. V prosincovém klání měl Everton převahu, zejména záložní řada dokázala eliminovat Arsenal ve hře dopředu. To se ale už tolik nedařilo v březnovém čtvrtfinále v FA Cupu. Na porážku v poměru 4:1 je samozřejmě nutné dívat se s ohledem na průběh a na fakt, že šlo o pohárové utkání. Kdo ale zápas sledoval, nemohl už být až tolik spokojen s předvedenou hrou hráčů v modrém, která se odrazila i v počtu příležitostí. Ani Barkleymu, který v prosincovém duelu zazářil, ani jeho kolegům se nepodařilo udržet převahu, držení míče se vychýlilo na stranu Gunners, mohou se tak těšit příští týden na pokračování pohárové odysey.

To vše jako by se rozplynulo v minulosti a Blues obdivuhodně zdvihli hlavu a hrdě se přihlásili do boje o Ligu mistrů. A můžou těžit nejen z „další z krizí“ Arsenalu, ale i z toho, že zatímco se oni dokázali vyrovnat se svými absencemi, protivníkovi se marodka rozšiřuje. Ze zraněných se sice blíží návratu do týmu Ramsey a Gibbs, ale  chybět budou i nadále záložníci Wilshere, Walcott, Özil, obránci Koscielny (osobní strážce Lukakua z prvního zápasu), Diaby a útočník Gnabry. Evertonu z letošního základu chybí Jagielka, jeho ve vítězné sérii dobře zastoupil mladý Stones a Steven Pienaar. V podstatě má ale RM pro útočnou sekci záložní řady bohatý výběr. 3 místa může obsadit hned z šestice slibných hráčů: McGeady, Deulofeu, Osman, Barkley, Mirallas a Naismith. Výborná zpráva je, že ať vybere kohokoliv, většinou se někomu podařilo strhnout vítězství na stranu Toffees.

Zápasová fakta

  • Everton neporazil Arsenal v posledních 14 vzájemných zápasech. Naposledy díky Andy Johnsonovi v březnu 2007. V podstatě se tak moje děti vítězství nad týmem ze severního Londýna zatím nedočkali. A na děti bychom měli myslet především.
  • Poslední 3 ligové zápasy skončily remízou (1:1, 0:0, 1:1).

Everton

  • Evertonská vítězná šňůra má už 5 korálků, což je nejvíce od listopadu 2002, v Moyesově první kompletní sezóně na Goodison Parku. Tehdy to vše začalo slavným vítězství nad Arsenalem a brankou Waynea Rooneyho v nastavení, která ukončila rekordní šňůru Gunners. Ta evertonská pak trvala 6 zápasů.
  • Everton nasbíral v lize zatím nejméně porážek, doma dokonce jedinou. A to od toho nejméně očekávaného týmu.
  • Toffees mají ze všech týmů Premier League také nejvyšší podíl branek vstřelených v druhé půli – 71%. Takže neztrácet hlavu! Jen Citizens dali v poslední čtvrthodině více branek, 19 oproti 17 Evertonu.
  • Romelu Lukaku dal 4 branky v poslední 6 zápasech.

Arsenal

  • Arsenal nasbíral letos proti týmům z TOP7 jen 13 bodů z 33 možných.
  • Gunners zvítězili jen ve 3 z posledních 10 ligových zápasů (V3, R4, P3).
  • Arsenal měl slabý březen, zvítězili jen jednou.
  • Jsou v lize druhým nejlepším týmem na půdě soupeřů, vybojovali tam 29 bodů.
  • V Premier League nikdy žádný tým, který měl po 31 zápasech 60 a více bodů nechyběl v první čtyřce. Oba týmy jich dosáhli, to jen ukazuje, jak výjimečně je letos liga vyrovnaná.
  • Lukas Podolski proměnil třetinu svých střeleckých pokusů v branku v posledních dvou sezónách. Počítáme-li však pouze hráče s 10 a více zásahy. Hádám, že Lukas se mezi ně vešel s odřenýma zády.

Bilance

Premier League            43        5 – 12 – 26 34:83

Z toho domácích          21        4 – 7 – 10 17:33

Ligové  celkem             185      54 – 41 – 90 223:303

Všechny zápasy           201      58 – 44 – 99 241:329

Zápas má výkop v neděli 6. dubna v 13:30 GMT, řídit jej bude Martin Atkinson. Letos pískal Everton dvakrát, byl při vítězství na Old Trafford a pak taky při derby. Při tom strašným. Arsenal za jeho pískání dvakrát zvítězil, aby pak dostal na City of Manchester Stadium 6 branek.