Preview: Everton – Crystal Palace

16/04/2014 0 Od Riči

Premier League mocně kráčí do cíle, poslední týdny odhalí, zda letošní sezóna bude z pohledu Evertonu úspěšná, nebo extra úspěšná. Napoví už dohrávané kolo s Crystal Palace.

Oba kluby se měly utkat už v půli února, silný vítr však výkop odmítl. Po dvou měsících tedy dojde k opakovanému duelu, který slibuje daleko zajímavější zápletku než v prvním případě. Toffees totiž v lize sedmkrát vyhráli a atakují čtvrtou příčku a i Eagles se nacházejí v dobré pohodě. Tony Pulis mužstvo neskutečně pozvedl. Když byl přijat do funkce, činil bodový zisk počet sedm po 12 kolech. Nyní po 33 kolech se Palace chlubí 37 body a co by nováček stojí krůček od potvrzení elitní příslušnosti.

Přestože Roberto Martínez odmítá tlak na své svěřence, někde v hloubi hlavy si hráči musejí připouštět výzvu, jež před nimi stojí. Kupředu je ale poženu natěšený Goodison Park, toužící vidět tří bodovou generálku na neděli. To totiž přijede Manchester United se starým známým Davidem Moyesem.

Jestliže Everton odehraje tři zápasy během jednoho týdne, lze si vsadit, že Martínez protočí ofenzivní trojici. Osobně bych si vsadil na start od první minuty u Rosse Barkleyho a Aidena McGeadyho. Irský reprezentant se naposledy objevil v základní sestavě před třemi týdny v souboji se Swansea a po lednovém příchodu se již poměrně zabydluje, jeho světlé momenty na hřišti budiž příkladem.

Crystal Palace se opírá hlavně o skvělou defenzivu, pouze 39 inkasovaných branek mluví za vše. Na druhou stranu 24 vstřelených branek patří k nejhorší ligové bilanci.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Crystal Palace vyhrál dvakrát z 13 ligových výletů na Goodison, v roce 1992 a 1997
• Everton si drží neporazitelnosti v posledních pěti setkáních (3 výhry, 2 remízy).

Everton
• 5. místo s 66 body, skóre 53:31
• osm výher v řadě zaznamenal naposledy v květnu roku 1985
• zároveň drží sérii sedmi ligových výher (devíti ve všech soutěžích) v řadě na Goodison Parku, osm zářezů si naposledy připsal v dubnu roku 1990
• poslední dva góly v Premiership mu darovali vlastními trefami soupeři.

Crystal Palace
• 12. místo s 37 body, skóre 24:39
• s 39 obdrženými góly zaujímá v tabulce defenzivy páté místo, za sebou nechává dokonce vedoucí Liverpool
• neskóroval v pěti z posledních sedmi venkovních utkáních
• Jason Puncheon má na svědomí tři branky z posledních čtyřech zářezů celého mančaftu, od nového roku rozvlnil síť šestkrát z 13 pokusů.

Týmové novinky

Na marodce Blues stále zůstává Phil Jagielka, Steven Pienaar, Darron Gibson, Lacina Traoré, Bryan Oviedo a Arouna Koné. Kapitán Jagielka (stehenní sval) by se mohl být k dispozici na víkend a se Stevenem Pienaarem (koleno) se počítá na závěrečná kola. Naděje na návrat v příštím měsíci se skýtá Darronu Gibsonu, v říjnu si přetrhl vazy v koleně.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Distin, Hibbert, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Tony Pulis se na rozdíl od svého středečního protivníka na lavičce nemusí trápit s velkým počtem zraněných fotbalistů, jenom záložníci Kagisho Dikgacoi a Yannick Bolasie laborují s koňarem a jejich využití je zatím nejasné.

Crystal Palace: Speroni, Hennessey, Dann, Delaney, Gabbidon, Mariappa, McCarthy, Moxey, Parr, Ward, Bannan, Bolasie (?), Dikgacoi (?), Guédioura, Ince, Jedinak, Ledley, O’Keefe, Puncheon, Thomas, Chamakh, Gayle, Jerome, Murray.

Co: Everton FC – Crystal Palace FC, dohrávané 26. kolo Premier League
Kdy: 16. 04. 2014 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Andre Marriner