Everton – Crystal Palace 2:3

17/04/2014 0 Od Riči

Crystal Palace ukončil rekordní sérii Blues hořkým způsobem, doslova z minima vytěžil maximum a po pětibrankovém dramatu vyplenil Goodison Park.

James McCarthy si odnesl z víkendového programu menší šrám, a tak ho v základní sestavě nahradil Ross Barkley. Dostalo se rovněž na Aidena McGeadyho a Kevina Mirallase, pozice jim vyklidil Osman s Naismithem.

Utkání se rozjelo podle očekávaného scénáře, Everton se ihned chopil taktovky a Palace odpovídal hlubokou obranou. Překvapením však byl nedostatek kreativity domácích v útočné fázi, akce často končily daleko od brány. Naopak hosté udeřili z první vážnější možnosti, ve 22. minutě Yala Bolasie až příliš snadno obešel Bainese a následný sražený centr Marouane Chamakh připravil Jasonu Puncheonovi, jenž potvrdil střeleckou formu – 0:1.

S odpovědí přispěchal aktivní McGeady, dělovku z dálky ale namířil nad, Lukaka zase vychytal pohotový Speroni. Přes převahu Evertonu hrozil hlavně soupeř, v 34. minutě hladový Bolasie orazítkoval tyč a následná dorážka Jeroma skončila na boční síti.

O poločase Roberto Martínez stáhl ze hřiště nevýrazného Deulofea a nahradil ho Steven Naismithem. Skot se ještě ani nezahřál a už narostlo skóre. Scott Dann si nikým nehlídaný naskočil na rohový kop a hlavičkou překonal Howarda – 0:2

Toffees dále pokračovali v tlaku, šance však nepřicházely. V 59. Minutě Leon Osman a James McCarthy nahradili dvojici McGeady-Barry, což se ukázalo jako správný impuls. Už za dvě minuty Baines přiťukl Mirallasův centr hlavou Naismithovi, který zblízka skóroval – 1:2. Evertonu narostla křídla, Osmanův pokus po pěkné akci vytáhl Speroni na břevno a Mirallas half-volejem trestuhodně přestřelil.

V 73. minutě se zrodil rozhodující moment utkání, v dalším z ojedinělých brejků Palace si našel ve vápně místo Cameron Jerome a skvěle přesnou ranou umlčel vyprodaný Goodison – 1:3. EFC se přesto nevzdával, v 80. minutě Ross Barkley vtrhnul do vápna a jeho gólovou radost překazil výborným zákrokem nohou Speroni.

Mladý playmaker stál u brankové akce až za šest minut, jeho tečovanou přihrávku za obranu si našel Kevin Mirallas, obhodil brankaře a vykřesal jiskřičku naděje – 2:3. Jenže ani šestiminutového nastavení zvrat nepřinášelo, a když potom před koncem Mirallas promáchal ve vápně, bylo jasné, že Crystal Palace výhru uhájí.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 61. Steven Naismith, 86. Kevin Mirallas – 23. Jason Puncheon, 49. Scott Dann, 73. Cameron Jerome
ŽK: 65. Leighton Baines – 44. Damien Delaney, 90+3. Jason Puncheon
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Sylvain Distin, Leighton Baines, Ross Barkley, Gareth Barry (59. Leon Osman), Gerard Deulofeu (46. Steven Naismith), Kevin Mirallas, Aiden McGeady (59. James McCarthy), Romelu Lukaku
Crystal Palace: Julian Speroni, Adrian Mariappa (68. Jonathan Parr), Scott Dann, Damien Delaney, Joel Ward, Jason Puncheon, Joe Ledley, Mile Jedinak, Yala Bolasie, Marouane Chamakh (80. Glenn Murray), Cameron Jerome (76. Stuart O’Keefe)
Rozhodčí: Andre Marriner