Howard prodloužil do roku 2018

18/04/2014 0 Od Riči

Opora Toffees a neodmyslitelná jednička posledních let Tim Howard podepsal novou smlouvu s platností do léta 2018, tedy doby, kdy oslaví 39. narozeniny.

Amerického reprezentanta přivedl v roce 2006 z Manchesteru United bývalý manažer David Moyes, po první sezóně se jeho hostování změnilo v trvalý přestup, když se hodnota částky pohybovala kolem Ł3m.

Dnes má Howard na kontě přes 340 zápasů za Everton, přičemž v loňském bezbrankovém Merseyside derby zaznamenal stou vychytanou nulu. Od září roku 2007 do března minulého roku nevynechal v lize jediné kolo, s 210 odchytanými utkáními v řadě ho dělily pouze dva duely od vyrovnání klubového rekordu legendy Nevilla Southalla.

S Howardovým prodloužením kontraktu o dva roky je pochopitelně spokojen také manažer Roberto Martínez: „Je důležitým článek v cestě za našimi úspěchy a tím myslím více než jeho výkony na hřišti.

Brankař stojí za výsledky obranné složky mužstva, proto při pohledu na letošní počet zápasů s čistým kontem, tedy číslo, které již nyní o dvě nuly překonalo úspěšný minulý ročník, jsem ohromen. A potom nesmím zapomínat na jeho lidskou hodnotu, je ideálním vzorem pro mladé hráče. Máme dobrou skupinu mladých brankařů toužících jít v jeho stopách a následovat ho. I to je jeden z důvodů, proč působí v klubu už hodně, hodně dlouho dobu.

Post brankaře se liší od ostatních pozic ve fotbalovém mužstvu, myslím, že je spravedlivé to připomenout. Jedná vlastně o sport ve sportu. Tim ve věku 35 let splňuje všechny fyzické požadavky, obecně brankaři prožívají svá zlatá léta po třicítce. Tehdy totiž už dokážou přirozeně předvídat situace, vládnou prostoru a umí dirigovat hráče před sebou.

Timův věk hodnotím jako v naprostém pořádku, podle mě může chytat do čtyřiceti. Bavíme se tu o fyzicky zdatném jedinci na vrcholu sil.“