Preview: Southampton – Everton

25/04/2014 0 Od Riči

36. kolo elitní anglické soutěže otevře v sobotu po obědě duel dvou příjemných překvapení aktuální sezóny, Everton zajíždí na St Mary’s Stadium s cílem nadále udržet kontakt se 4. místem.

Když Roberto Martínez v létě přebíral štafetu po Davidu Moyesovi, mnozí Evertonians na letošní rok hleděli jako na zahřívací, velké výsledky nečekali. Charismatický Španěl ale všem pochybovačům vytřel zrak a tři kola před koncem ligy reálně bojuje o kvalifikaci do Ligy mistrů. Jasně, Arsenal drží jednobodový náskok a těší se z lehčího losu (Newcastle, West Brom, Norwich City), není třeba však připomínat, jak je Premier League zrádná soutěž a zvláště potom ve svém závěru, kdy týmy bojující o holé přežití často obírají o body favority.

Saints sice poslední týdny začínají ztrácet dech, přesto ambiciózní manažer Mauricio Pochettino bude na první úplnou sezónu v Anglii vzpomínat v dobrém, nápaditý ofenzivní styl fotbalu dělá problémy nejednu soupeři. Odměnou jsou potom pozvánky hráčů do anglické reprezentace. Luke Shaw, Adam Lallana a Rickie Lambert si nahlas říkají o letenku na světový šampionát do Brazílie. A to ještě ze hry o nominaci vypadl Jay Rodriguez, talentovaný křídelník letos nastřílel 15 ligových branek a patřil k nejvýraznějším tahounům mužstva. Bohužel na začátku dubna si proti Manchesteru City přetrhl zkřížený vaz a na hřiště se minimálně půl roku nepodívá.

Everton také řeší nepříjemné komplikace s absencí hráčů. Kevin Mirallas hlavně na jaře táhl ofenzivu Toffees, nyní se ovšem může soustředit už pouze na blížící se Mistrovství světa, natržené tříslo mu vystavilo stopku v posledních třech kolech. Bude zajímavé sledovat, koho místo něj Martínez nasadí, možnosti má tři – Deulofeu, McGeady a Osman. S podobně dlouhou pauzou jako Mirallas bude v nejhorším možném případě počítat též Sylvain Distin, kterého trápí stehenní sval. Místo něj dostane příležitost Antolín Alcaraz, u Phila Jagielky by byl start od první minuty stále riskantní, v základní sestavě se ho nejspíše dočkáme za týden v duelu proti Manchesteru City.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton neprohrál v posledních osmi utkáních, i když na půdě soka nevyhrál od roku 2002 (3 remízy, 1 prohra).

Southampton
• 8. místo s 49 body, skóre 50:45
• za tři body neuspěl v posledních třech duelech, přičemž v posledních devíti kolech prohrál pětkrát, před touto nelichotivou sérii naopak v šesti po sobě jdoucích zápasech nepoznal hořkost porážky
• pokud letos ve střetnutí prohrával, nedokázal ani jednou otočit stav a vyhrát
• vévodí statistice v průměrném držení míče s 59,5%.

Everton
• 5. místo s 69 body, skóre 57:34
• vyhrál v osmi z posledních devíti ligových kol, uspěl také v posledních třech výjezdech, čímž si napravil předešlou reputaci, kdy čekal na venkovní výhru pět utkání
• proti Manchesteru United vyhrál v sezóně po dvacáté, jde o klubový rekord v Premier League
• udržel čisté konto ve čtyřech z posledních šesti pokusů
• Romelu Lukaku je nejlepším střelcem s 13 ligovými trefami, avšak na hřištích soupeřů neskóroval v posledních deseti výletech
• z 20 duelů, v nichž vstřelil první gól, jich 18 vyhrál a pouze jednou prohrál, celkem to činí 55 bodů, lepší je jenom Arsenal s 58 body.

Týmové novinky

Jay Rodriguez, Kelvin Davis, Gastón Ramírez a Maya Yoshida patří do kolonky dlouhodobých marodů, nově chybí též Morgan Schneiderlin, na čtvrtečním tréninku natáhl sval a je mimo hru. Mauricio Pochettino může místo nich využít několik slibných mladíků jako Sama Gallaghera či Harrisona Reeda.

Southampton: Boruc, Gazzaniga, Clyne, Fonte, Hooiveld, Lovren, Shaw, Chambers, Cork, S. Davis, Guly, Lallana, Reed, Wanyama, Ward-Prowse, Gallagher, Lambert.

O zraněných Mirallasovi, Distinovi a Jagielkovi již šla řeč. Darron Gibson, Arouna Koné a Steven Pienaar se konečně zapojili do tréninku a existuje šance, že budou k dispozici na závěrečný souboj s Hullem. Pro Lacinu Traorého a Bryana Ovieda letošní sezóna Premier League definitivně skončila.

Everton: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman, Garbutt, Hibbert, Stones, Barkley, Barry, McCarthy, McGeady, Osman, Deulofeu, Gueye, Lukaku, Naismith.

Co: Southampton FC – Everton FC, 36. kolo Premier League
Kdy: 26. 04. 2014 od 13:45 SEČ
Kde: St Mary’s Stadium, Britannia Road, Southampton (kapacita: 32 589)
Rozhodčí: Michael Oliver