Boss spokojen s první sezónou

28/05/2014 0 Od Riči

Roberto Martínez hodnotí pozitivně první rok v Evertonu, v němž se Blues vrátili do pohárové Evropy a překonali několik klubových rekordů v Premier League, zároveň už netrpělivě vyhlíží start nového ročníku.

Španěl bez větších okolků přebral manažerskou štafetu po Davidu Moyesovi, vládnoucím na Goodisonu 11 let, a nasměroval Toffees k jedné z nejhezčích sezón v novém miléniu. Za úspěch podle svých slov vděčí hlavně fanouškům. „Je za námi pozoruhodné období. Nemohu být více pyšný na způsob, jakým jsme hráli. Musím poděkovat fanouškům a všem v klubu za umožnění této reality,“ začal Martínez.

Everton nasbíral 72 bodů, čímž překonal rekord v Premier League o sedm bodů, nasbíral nejvíce ligových vítězství od roku 1992, stanovil novou sérii vítězných zápasů a v neposlední řadě ukončil čekání na výhru na Old Traffordu.

„Zdolání rekordů mě velmi povzbuzuje do další práce. Dokázali jsme se vypořádat s nemalým počtem zranění a suspendací, což ochromí jakýkoliv tým. Je úžasné sledoval úroveň výkonnosti hráčů ze širšího kádru, to nám dodává opravdovou výhodu. Dosáhnout konzistence, když fotbalisté jeden týden nastoupí a druhý nikoliv, je ve fotbale nejtěžší.

Konzistence pro nás znamená mnohé, protože se tím odráží dennodenní práce hráčů. Jsem šťastný, protože vysoká pracovní morálka představuje pro manažera největší satisfakci. Celý klub musí tahat za jeden provaz včetně našich fanoušků. V tomto ohledu jsme se jako klub ukázali ve výborném světle.“

V minulých letech se stal Everton synonymem pro ustálený celek ve vyšších patrech tabulky, jenž se přes chudší rozpočet pravidelně umí umístit kolem sedmého místa. Martínez věří, že jeho tým najel do správných kolejí a bude se zlepšovat.

„Bodový zisk představuje dobrý počin, podle mě ale hráči nejsou nasycení a chtějí více. A to musí být náš cíl.

Potřebujeme zlepšení, kterého pochopitelně nedosáhneme lusknutím prstů. Ovšem převládá jasná vize, pokud se vybičujeme k maximu a budeme se snažit ze všech sil, budeme spokojení s výsledkem. Stanovili jsme dobrý základ, nyní se musíme ujistit, abychom stačili na fotbal na evropské scéně. Jsme obeznámení s těmito očekáváními.

Možná je správný čas ohlédnout se zpět, já však hledím do budoucna. A jsem si jist – čeká nás zajímavá doba.“