Britský Španěl Martínez

08/07/2014 0 Od Riči

Skoro dvacetiletým pobytem v Británii získal Roberto Martínez druhý domov, proto katalánský rodák věří, že pokud zkombinuje herní prvky obou svých dvou zemí, najde vítězný recept.

Boss Evertonu sazí, čímž se ani sám netají, na taktickou směs okořeněnou o prvky fotbalu naučené na začátku kariéru v Katalánsku ve Španělsku a později na různých místech po Británii, kam ho zavedla práce fotbalisty a později i manažera.

Martínez se vrátí na Finch Farm, tréninkovém centru Toffees, ve čtvrtek, mezitím přiznává dvojitou národnost. Tedy něco, co se v něm rozhořelo v roce 1995 po přestupu do Wiganu Athletic. „Bez okolků shledávám mé metody práce a přesvědčení jako čerpání z vlastních zkušeností. Mluvím a výchově ve Španělsku se stylem založeným na držení míče a porozumění poziční hře a také o silovém fotbale ve vysokém tempu vycházejícím z britského pojetí.

Je pěkná přirozená kombinace, nic nuceného. Stavím na mých lidských a hráčských zkušenostech.“

Bývalý defenzivní záložník pokaždé se spojením anglický národní tým používá zájmeno „my“ a na brazilském šampionátu patřil zjevným fanouškům svěřencům Roye Hodgsona. Během Mistrovství světa mimochodem zastával roli analytika pro americkou televizi ESPN.

Roberto Martínez následně vysvětluje, proč stojí na straně Albionu, přestože se řadí mezi hrdé Katalánce a Španěly. „Vnímám to tak, protože jsem pobyl větší část profesionální kariéry v Británii než ve Španělsku. Nikdy nezapomenu na mé kořeny, často se ale vidím půl na půl. Je příjemné se cítít doma na dvou odlišných místech.

Před příchodem do Anglie jsem se nedržel mnoha předsudků. Ve škole se pochopitelně učíte anglicky a setkáváte se s tradičními obrazy země: double-deckery, červené budky v Londýně, angličtí gentlemani. Vše však záleží na osobním přístupu.

Je zajímavé poznávat Severozápadní Anglii, ve Skotsku jsem pro změnu seznámil s manželkou a dobu ve Walesu jsem si opravdu užil. Vítr mě zavál rovněž do Midlands, šlo o poučné období.“

Odlišné kultury pochopitelně zanechaly stopy i v Martínezově soukromém životě. Zřejmé jsou skotské návyky, vlasti manželky Beth. „Mnoho zvyků jsem přebral z Británie. Cestou životem si osvojujete věci, které se vám zamlouvají, proto životní styl kombinuji s prvky ze Španělska.

Má žena je též otevřená novinkám, a tak naše soužití funguje na katalánských, skotských a anglických základech.“