Royle zpátky v Evertonu

14/07/2014 0 Od Riči

Joe Royle se vrací do známého prostředí, jenom pár týdnů poté, co přijal funkci konzultanta v Norwichi City, bude u Toffees dohlížet nad rozvojem mladých hráčů.

Legenda a bývalý manažer Goodison Parku diskutoval s Robertem Martínezem o možném návratu do známého prostředí už na konci loňské sezóny, přesto ale následně vyslyšel nabídku Neila Adamse a rozšířil jeho personální tým na Carrow Road.

Nicméně nakonec pětašedesátiletý Royle změnil názor a přeci jenom kývnul na nabídku Blues, které reprezentoval coby hráč v 60. a 70. letech, než vyměnil fotbalový dres za manažerský oblek a kravatu. Everton vedl od roku 1994, tehdy nahradil Howarda Kendalla, a během tříletého angažmá dokázal ovládnout FA Cup. Dobře známou trofej z roku 1995, pochopitelně zatím poslední získanou v klubové historii.

Podle Martíneze se jedná o první zásadní změnu ve struktuře rozvoje hráčů. Bývalý manažer Oldhamu Athletic, Manchesteru City a Ipswiche Town bude dohlížet na progres mladých hráčů a jejich přechod z akademie a výběru U21 do seniorské kategorie. Dále bude pomáhat při skautingu a výběru nových potenciálních nadějí. „Rozvoj mladých hráčů je pro nás velmi důležitý, Joe bude hrát podstatnou roli při plnění této naší vize,“ neskrýval radost předseda Bill Kenwright.

Své rozhodnutí zdůvodnil rovněž Joe Royle: „Je úžasné vrátit se zpět. Každý ví, jak mnoho pro mě Everton znamená – v mé krvi koluje přes padesát let.

Oceňuji Robertův přínos během první roku, těším se mu být nápomocný.

Debutoval jsem za Everton v šestnácti letech, proto rozumím, čímž vším si mladý fotbalista musí projít. Rád se podělím o zkušenosti s hráči, již hrají u nás v klubu.

Byl jsem spokojený s pozicí v Norwichi, všechny případné zájemce bych odmítl, jenom u Evertonu je situace jiná. Cítím se stejně, jako kdybych se vrátil domů. Chci poděkovat Norwichi za ochotu a pochopení celé situace, přeji Neilu Adamsovi a všem na Carrow Road povedenou sezónu.“


Mezitím se první mužstvo vydalo na pětidenní kondiční soustředění do Rakouska, v pondělí večer přistálo ve Vídni a následně se přesunulo 70 kilometrů jižněji do Bad Erlachu.

Na palubě chyběli účastníci Mistrovství světa (Howard, Jagielka, Baines, Barkley a Mirallas), užívající si dovolenou. Naopak kromě ostatních členů A-týmu cestovali mladíci Conor McAleny, Matthew Kennedy, Jindřich Staněk, Tyias Browning, Chris Long, John Lundstram a Luke Garbutt. Do přípravy naskočil i Bryan Oviedo, po dvojité zlomenině holenní kosti z ledna vyhlíží plné zápasové vytížení, nyní se odhaduje na konec září.