Everton blízko k podpisu mladého Belgičana

22/07/2014 0 Od Riči

Toffees jsou blízko k získání osmnáctiletého ofenzivního Davida Henena z Anderlechtu, naopak přestupy Muhameda Bešiće a posily na hrot zatím stojí na místě.

David Henen upřednostnil Everton před Arsenalem a Manchesterem United, kteří pravidelného střelce z mládežnických reprezentací Belgie rovněž sledovali, a nyní probíhají oficiální jednání, jak je potvrzeno na oficiálních stránkách. Henen dokáže nastoupit jak na obou křídlech, tak i na podhrotu. Loňskou sezónu pobýval na hostování v Monaku B.

Cena za obchodu se pohybuje kolem £1m a Martínez by angažováním Henana, v domovině považovaného za jeden z největších talentů, nejspíše zacelil volné místo po skončení hostování Gerarda Deulofea.

Romelu Lukaku patří na samou špičku vytipovaných posil Roberta Martíneze, to není žádným tajemstvím. Je ale otázkou, jak dlouho bude ochotný katalánský manažer na hráče Chelsea čekat. Tamější asistent trenéra Steve Holland totiž nepředpokládá žádný přestup 21 let starého útočníka v nejbližších dvou týdnech.

„Podle plánu se k nám připojí přibližně za dva týdny, kdy budeme v Holandsku. Pokud celou situaci chápu dobře, do té doby jeho potenciální odchod nepřipadá v úvahu.“ Těžko říct, co je na prohlášení Hollanda pravdivé, vždyť jeho šéfem je nevyzpytatelný taktik José Mourinho.

Další alternativou do útoku se může stát Carlos Bacca, zkušený kolumbijský striker ze Sevilly. Ačkoliv byl Bacca s Everton často spojován v médiích, sportovní ředitel španělského celku ještě neregistroval žádnou nabídku za účastníka Mistrovství světa v Brazílii.

„Nikdy nepodal žádnou nabídku za Baccu. Ani z Evertonu nás nikdo nekontaktoval,“ prozradil Ramon Monchi.

Špatné zprávy se vyrojily ohledně nákupu Muhameda Bešiće. Blues se sice dohodli na odstupném s Ferencvárosi TC v hodnotě £4m a defenzivní záložník také úspěšně absolvoval zdravotní prohlídku, po níž se dohodl na smlouvě, vše se však zbrzdilo kvůli vyřízení pracovního povolení a poplatku pro první hráčův klub – Tennis Berlín.

Podle bosenské stránky BH Dragons, Bešićovo rozhodnutí reprezentovat Bosnu a Hercegovinu na úkor rodného Německa komplikuje vydání pracovní povolení, Bosna a Hercegovina totiž nepatří do Evropské unie. A protože Bešić nesplňuje ani další požadavek, odehrání minimálně 75% zápasů za reprezentaci v posledních dvou letech, mohou úřady jeho pobyt v Anglii zakázat, či minimálně pozdržet.

K vyřešení celé situace by mohlo pomoct získání německého pasu. Pokud ne, Muhamed Bešiće by prý zůstal jako hráč Evertonu hostovat ve Ferencvárosi do doby, než by pracovní povolení obdržel.

Kromě toho BH Dragons informuje i o nesrovnalostech v doplacení poplatků Tennis Berlínu, odkud Hamburk SV brzy dvaadvacetiletého záložníka vykoupil. Nicméně se očekává, že se tento problém brzy vyřeší.