Preview: Everton – Arsenal

22/08/2014 0 Od Riči

Nedočkavý a vyprodaný Goodison Park netrpělivě vyhlíží prvního hosta v nové sezóně, otestovat formu Toffees přijede Arsenal, pomýšlející na nejvyšší příčky.

V úvodním kole Premier League sehrály u obou týmů rozhodující slovo závěrečné minuty. Zatímco Everton zaplatil za zhoršený výkon ve druhém poločase na půdě nováčka z Leicesteru dvěma body, když inkasoval vyrovnávající trefu na 2:2 v 86. minutě, Gunners v nastaveném čase urvali očekávané vítězství, mimochodem výroční sté na Emirates Stadium v lize, proti Crystal Palace.

Utkání proti Arsenalu rozhodně nebude v otázce úspěchu v celém ročníku klíčové, ovšem může naznačit, jak se Merseysiders přes letní přípravu herně naladili. Arséne Wenger už tak silný kádr šikovně posílil, nakoupil kvalitní a rovněž talentovaná jména. Čerstvě dres s kanonem na hrudi obléká David Ospina, Calum Chambers, Mathieu Debuchy a také hvězdný Alexis Sánchez.  S touto investicí v hodnotě přes £70m se menší ambice než na celkové prvenství nemohou klást.

Evertonians jistě zajímá, jak si mužstvo povede bez špílmachra Rosse Barkleyho, jehož na nejbližší týdny vyřadilo ze hry zranění v oblasti kolene. Ač se zprvu předpokládala náhrada z přestupového pole, podle Roberta Martíneze dokáží mladého Angličana nahradit jeho spoluhráči. Ve středu zálohy Katalánec vybírá ze čtveřice Barry, McCarthy, Bešić a již konečně uzdravený Gibson. Na pozici ofenzivního záložníka, nebo-li klasické desítky potom dokáží alternovat Naimisth, Pienaar, Osman a Mirallas.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton v dubnu deklasoval Londýňany 3:0, šlo však o jedinou výhru z posledních 15 utkání
• Arsenal v loňské sezóně prohrál všechny výjezdy na půdu soupeřů z první pětky, inkasoval v nich 20 branek, což představuje skoro polovinu ze všech 41 obdržených ligových gólů
• hosté se neradovali z tří bodů v posledních čtyřech ligových případech (3 remízy, 1 prohra), ačkoliv v čtvrtfinále FA Cupu slavili postup po výsledku 4:1.

Everton
• Prohra by znamenala dvě ligová selhání v řadě za sebou na Goodisonu, série naposledy viděná v říjnu roku 2011
• inkasoval nejméně dvakrát v třech z posledních čtyř ligových kol
• vstřelil nejméně dvě branky v posledních šesti domácích duelech v Premier League
• Steven Naismith se trefil čtyřikrát a dvakrát asistoval v posledních devíti ligových střetnutích.

Arsenal
• Od debaklu proti Evertonu z dubna zvítězil v šesti kolech v řadě
• další výhra by vyrovnala rekord z února až března roku 2012
• spolu s Liverpool v minulé sezóně nasbíral nejvíce bodů (35) na venkovních hřištích.

Týmové novinky

Irští reprezentanti Darron Gibson a Seamus Coleman se zotavili se svých zdravotních problémů a jsou k dispozici, hlavně u prvně jmenovaného tato zpráva po desetiměsíční absenci potěší. Mimo hru zůstávají Bryan Oviedo, Ross Barkley a Arouna Koné.

EFC: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Duffy, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Stones, Atsu, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Lukaku, McAleny, Mirallas, Naismith.

Němečtí mistři světa Per Mertesacker, Mesut Özil a Lukas Podolski se po prodloužené dovolené pravděpodobně naplno vracejí do kolotoče klubového fotbalu. Kvůli zranění absentují David Ospina, Kieran Gibbs, Abou Diaby, Mikel Arteta, Ryo Miyachi, Serge Gnabry a stav Yayi Sanoga je otázný.

ARS: Martínez, Szczesny, Chambers, Debuchy, Koscielny, Mertesacker, Monreal, Cazorla, Coquelin, Flamini, Oxlade-Chamberlain, Özil, Ramsey, Rosický, Wilshere, Campbell, Giroud, Podolski, Sánchez, Sanogo (?).

Co: Everton FC – Arsenal FC, 2. kolo Premier League
Kdy: 23. 08. 2014 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Kevin Friend