Everton – Arsenal 2:2

24/08/2014 0 Od Javor

Arsenalu stačilo na Goodisonu zabrat až v posledních minutách, aby z Merseyside odjel neporažen, Everton tak i ve druhém kole ztratil výhru s blížícím se závěrečným hvizdem.

Manažer Evertonu Roberto Martínez udělal v základní sestavě dvě změny. Pravá strana, tedy Mirallas a Coleman, se zcela uzdravila, tudíž Stones a McGeady putovali na lavičku. Toffees tak nastoupili v nejsilnější možné sestavě, až na Barkleyho, který ještě nějaký ten týden bude chybět. Na podhrot se tedy  opět postavil Naismith.

V první minutě byl u levé postranní čáry faulovaný Pienaar a protože to nerozchodil, tak ho v desáté minutě nahradil Osman. Krátce poté Oxlade-Chamberlain vysoko přestřelil a stejný hráč pohrdl dárkem od Colemana o čtyři minuty později, kdy mu irský pravý obránce namazal na roh velkého vápna. Ale ani tentokrát netrefil branku. To už ale začal aktivitu přebírat Everton a brzy se karamelky dočkaly sladké odměny. Po trochu zdlouhavém rozehrání nacentroval na vzdálenější tyč Barry a tam nehlídaný Coleman hlavičkou pod břevno nedal šanci Szczęsnymu.

O tři minuty později to mohlo a i mělo být dva nula. Naismith hlavičkou pěkně prodloužil do běhu Mirallasovi, ale ten si míč špatně zpracoval a netrefil branku. V tento moment Everton hosty opravdu přehrával a ti nevěděli, kde jim hlava stojí. V 29. minutě byl za malý faul napomínán Baines, poté měl Arsenal asi pětiminutový tlak. Následně byl faulován Mirallas a sám si vzal trestňák na starost. Mířil na bližší šibenici, netrefil asi o půl metru. Od té doby do konce poločasu Everton tlačil a kromě jasné žluté pro Mertesackera se mu podařilo zvýšit náskok. Odkop obrany zachytil Lukaku, obehrál Mertesackera, zasprintoval a poté krásně přihrál Naismithovi, který z úrovně penaltového puntíku neměl problém zakončit. Skot sice polskému brankáři Gunners zahrál na housle, ale branka neměla platit ze dvou důvodu – Lukaku fauloval a Naismith byl v ofsajdu. Nicméně dvoubrankové poločasové vedení bylo zaslouženě odměněno potleskem diváků.

Everton do druhé půle nastoupil beze změny v sestavě a hned z výkopu se po přihrávce Ramseyho míč dostal k Giroudovi, který do druhé půle vystřídal Sancheze. Naštěstí z voleje netrefil zařízení. Několik minut poté střela Osmana trefila do ruky Mertesackera v pokutovém území, ale rozhodčí Friend penaltu nenařídil. Někteří hráči Arsenalu, zřejmě z frustrace, chodili poté
do soubojů zbytečně tvrdě a proč Wilshere po skluzu oběma nohama na Barryho zůstal na hřišti, se neví. Další žlutou kartu dostal Chambers, od něj to byl už asi třetí podobný faul, tak mu to bylo sečteno.

Následující minuty se odehávaly podle scénáře Arsenalu, ale ne takového, který by jejich fanoušci chtěli číst, resp. vidět. Lze ho shrnout do slov tlak bez příležitostí. A když už se do jedné šance dostal opět Giroud, tak ho vousatý Američan dobrým zákrokem vychytal. Na druhé straně jednu šanci po brejku Lukaku zadrbal zbytečnou patičkou.

V 75. minutě se začalo střídat, Lukaka nahradil McGeady, Gunners do hry poslali Cazorlu s Campbellem místo Wilshera a Oxlade-Chamberlaina. Chvilku po vystřídání zprava přihrál nový hráč na hřišti Naismithovi, ale nedostatečně sklopený nárt znamenal, že Skot vystřelil spíše na ragbyové háčko. Po zasloužené žluté kartě pro Flaminiho se netrefil Ramsey o pět metrů.

Sedm minut před koncem se ale Arsenal dočkal. Coleman s McCarthym se vykašlali na své obranné povinnosti a nechali úplně zadarmo odcentrovat Cazorlu, jehož přihrávku snadno uklidil do sítě z malého vápna Ramsey. Poté Mirallase vystřídal Atsu a soupeř začal utahovat šrouby. Následný roh naštěstí Everton ubránil.

Třetí šanci Giroud ale proměnil, když před ním podskočil míč naprosto volný Jagielka. Francouzský útočník přeskočil v poslední minutě Distina a trefil se hlavou k pravé tyči.

V nastaveném čase už si obrany pohlídaly, aby nepustily soupeře do šancí a tak se body k frustraci fandů Evertonu dělily.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 19. Séamus Coleman, 45. Steven Naismith – 83. Aaron Ramsey, 90. Olivier Giroud
ŽK: 29. Leighton Baines – 43. Per Mertesacker, 54. Jack Wilshere, 57. Calum Chambers, 77. Mathieu Flamini
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Leighton Baines, Gareth Barry, James McCarthy, Kevin Mirallas (85. Christian Atsu), Steven Naismith, Steven Pienaar (10. Leon Osman), Romelu Lukaku (76. Aiden McGeady)
Arsenal FC: Wojciech Szczęsny, Mathieu Debuchy, Calum Chambers, Per Mertesacker, Nacho Monreal, Mathieu Flamini, Alex Oxlade-Chamberlain (74. Joel Campbell), Jack Wilshere (74. Santi Cazorla), Aaron Ramsey, Mesut Özil, Alexis Sánchez (46. Olivier Giroud)
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 39 490