Everton – Crystal Palace 2:3

21/09/2014 0 Od Riči

Obranná hra Evertonu začíná zvedat výstražný prst velmi vysoko, opět stojí za ztracenými body. Po pěti měsících si Crystal Palace zopakoval vítězství 3:2 na Goodisonu.

Sestava doznala čtyř změn oproti čtvrtečnímu duelu s Wolfsburgem. McGeady, Mirallas, Naismith usedli jenom na lavičku náhradníků, nahradili je Osman a debutanti v základní jedenáctce Christian Atsu a Samuel Eto´o. Zranění hlavy neužnilo Seamusovi Colemanovi start, a tak se do stoperské dvojice vrátil uzdravený Sylvain Distin.

Toffees od začátku diktovali tempo hry a Leon Osman rozdával gólové přihrávky. Nejprve jeho nabídku sice nevyužil Atsu, trefil pouze boční síť, jenže vzápětí v 8. minutě Ossie ideálně vysunul Romela Lukaka, který sám proti brankaři zachoval chladnou hlavu – 1:0.

Kolem 20. minuty se Londýňané osmělili a zjistili, jaké je to vyměnit si několik přihrávek. Do nadějné příležitosti se přesto dostal Osman, Atsu ho našel v prostoru penalty a střela z voleje mířila pouze na připraveného Speroniho.

Ve 28. minutě se John Stones se nedohodl s Timem Howardem a jejich zaváhání využil James McArthur, jehož padající Američan sestřelil. Sudí nařídil pokutový kop a Mile Jedinak ho bezpečně proměnil – 1:1.

I přes 76% držení míče Everton působil zaraženě, což v závěru poločasu korunoval Atsu. Přihrávkou dozadu založil útok hostí a tečovaná rána Yannicka Bolasieho rozezvučela břevno.

Druhý poločas pokračoval v nastoleném trendu, Everton kombinoval bez většího nebezpečí, Samuel Eto´o zakončoval po Stonesově pasu slabě a vedle. Navíc se dostavila další chyba, Tim Howard prohrál vzdušný souboj s Fraizerem Campbellem, jehož hlavička zapadla do sítě – 1:2.

V 59. minutě se Christian Atsu šikovně uvolnil a našel Lukaka ve vápně, ten pálil do protihráče a dorážka Barryho skončila nad břevnem. Na nepříznivý vývoj Martínez reagoval dvojitým střídáním, Steven Naismith a Kevin Mirallas vyměnili Stonese s Atsuem.

Křeč Evertonu gradovala v 69. minutě, Puncheon obral o balon Osmana, našel Bolasieho, který gólem vyšperkoval svůj kvalitní výkon – 1:3.

James McCarthy se stáhl na pravou obranu, Blues zvýšili obrátky a hnali se dopředu. Osmana po zkráceném rohu vychytal připravený Speroni a Jagielka po stejné rozehrávce zamířil vedle brány. Motorový McCarthy se objevoval i v ofenzivě, po jednom výletu ho Dann nedovoleně zastavil ve vápně a kopala se druhá penalta. Jak je na jedné straně Jedinak spolehlivý exekutor z bílého puntíku, tak na druhé straně je to Leighton Baines – 2:3.

Vyrovnání se otřásalo v základech po belgické spolupráci, těsněný Lukaku navštívenku mezi tři tyče nevměstnal. V nastavení si oba útoční tahouni role vyměnili, avšak Speroni hasil požár. Do otevřené obrany se na opačném konci hřiště vtrhnul Guédioura a až do zakončení si vedl výborně. Mrzet ho to příliš nemuselo, jeho tým si i tak připsal první vítězství v sezóně.

Branky: 9. Romelu Lukaku, 83. Leighton Baines (pen.) – 30. Mile Jedinak (pen.), 54. Fraizer Campbell
ŽK: 69. Yala Bolasie, 56. Samuel Eto’o, 77. Steven Naismith – 76. Jason Puncheon, 89. Julian Speroni
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Phil Jagielka, Sylvain Distin (84. Darron Gibson), John Stones (64. Kevin Mirallas), James McCarthy, Gareth Barry, Leon Osman, Samuel Eto’o, Romelu Lukaku, Christian Atsu (64. Steven Naismith)
Crystal Palace: Julian Speroni, Joel Ward, Scott Dann, Damien Delaney, Martin Kelly, Yala Bolasie (87. Ezekiel Fryers), Mile Jedinak, James McArthur (84. Adlène Guédioura), Joe Ledley, Jason Puncheon, Fraizer Campbell (86. Kevin Doyle)
Rozhodčí: Michael Oliver
Diváci: 37 574