Liverpool – Everton 1:1

27/09/2014 0 Od Riči

Toffees v Merseyside derby herně nepřesvědčili, přesto u nich po závěrečném hvizdu převládá spokojenost, remízu zařídil nádhernou střelou minutu před koncem kapitán Phil Jagielka.

Roberto Martínez se rozhodl změnit systém a přešel na rozestavení 4-3-3, Tony Hibbert nahradil zraněného Colemana, v Premier League nastoupil od první minuty po 666 dnech. Muhamed Bešić si připsal premiérový ligový start od první minuty. V útoku Romelu Lukaku hrál z pravého křídla a uprostřed operoval Steven Naismith.

Od první minuty utkání chytlo rychlé tempo s tvrdšími zákroky, činil se hlavně Gareth Barry, jenž po jednom z nich uviděl žlutou kartu. Zkušený Angličan se ocitl rovněž u sporného momentu, když ho do lokte nastřelil Sterling, penalta se nepískala. Domácí si na rozhodčího stěžovali více než hosté, ti zase požadovali výhodu pokutového kopu po zákroku Morena na Lukaka.

Tim Howard zaskvěl proti pokus Maria Balotelliho z přímého kopu a poté proti hlavičce Adama Lallany z rohového kopu, bývalého tahouna Saints neuhlídal Hibbert. Ačkoliv si Everton vytvářel pasáže, kdy dokázal dobře kombinovat, převahu držel Liverpool. Okénko v jeho obraně ale málem využil Leighton Baines, gólovou přihrávku mu vystihl dobře postavený Lovren. V dalších možnost Romelu Lukaku pouze rozchytával reprezentačního kolegu Mignoleta.

Stoperské duo Stones-Jagielko odvádělo kvalitní práci, přesto jim občas zavařili chybující spoluhráči. Rozhodně lepší dny zažil Gareth Barry, Howard za něj hasil po hrubce v rozehrávce, z úhlu zkoušel štěstí Raheem Sterling.

Černou kaňku na prvním poločase představovalo zranění Kevina Mirallase, Belgičan se při sprintu chytnul za stehenní sval a musel ho nahradit Aiden McGeady. Ač dobu léčení určí až podrobnější vyšetření, Martínez neočekává pozitivní zprávy. Mirallas si v minulých derby zápasech nezískal náklonnost Reds, což mu charakterní fanoušci dali najevo při nuceném odchodu ze hřiště.

Druhý poločas začal v pomalejším tempu, Evertonu se nadále nedařilo v ofenzivě. Lukaku působil ztraceně na pravém křídle, kde měl pravděpodobně zaměstnávat útočně naladěného Morena, a Naismith zase špatně vyřešil nejednu akci. Diváky rozproudila až 65. minuta, Steven Gerrard se postavil k trestnému kopu a technickým pokusem překonal Howarda, jenž si na míč stačil sáhnout – 1:0. LFC se vezlo na vlně euforie a toužilo zdvojnásobit vedení, Sterling se prohnal kolem Hibberta a odcentroval na Balotelliho, kterého v obrovské šanci vychytal Howard s pomocí břevna.

V posledních 20 minutách se Rodgersovci trochu nepochopitelně zatáhli, Martínez trochu oživil hru čerstvými Browningem a Eto´em, i tak však žádný soustavný tlak nekonal. Střetnutí už už směřovalo triumfu hostitelů… jenže  v 92. minutě Phil Jagielka napálil odražený balon za šestnáctkou rovnou do šibenice – 1:1! A k naprostému šoku mnoho nescházelo, Barry vzápětí zakončoval přímý kop chytrou patičkou jen těsně vedle tyče.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 65. Steven Gerrard – 90+2. Phil Jagielka
ŽK: 69. Steven Gerrard, 90+3. Alberto Moreno – 2. Gareth Barry
Liverpool FC: Simon Mignolet, Javi Manquillo, Martin Škrtel, Dejan Lovren, Alberto Moreno, Jordan Henderson, Steven Gerrard, Lazar Marković (60. Coutinho), Raheem Sterling, Adam Lallana, Mario Balotelli (88. Rickie Lambert)
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert (73. Tyias Browning), John Stones, Phil Jagielka, Leighton Baines, James McCarthy, Muhamed Bešić (80. Samuel Eto’o), Gareth Barry, Steven Naismith, Romelu Lukaku, Kevin Mirallas (31. Aiden McGeady)
Rozhodčí: Martin Atkinson
Diváci: 44 511