Preview: Krasnodar – Everton

01/10/2014 0 Od Riči

V druhém vystoupení základní skupiny H Evropské ligy vycestuje Everton do neznáma, na druhou stranu domácí FK Krasnodar vzbuzuje respekt dosaženými výsledky na evropské scéně.

Letošní forma Toffees se zatím neslučuje s představami vyznavačů modré barvy, v Premiership se bavíme o spodních patrech tabulky, o Ligovém poháru se už nebavíme vůbec, jen s úvodním duelem Evropské ligy převládá spokojenost. Na vítězství 4:1 proti Wolfsburgu se Blues budou snažit navázat v dalekém Rusku, odkud by jakýkoliv bodový zisk představoval povedený výjezd. Důvodem pro skromnější plány je i aktuální zdravotní stav kádru. Kevin Mirallas bude kvůli poraněnému stehennímu svalu absentovat minimálně čtyři týdny, pozitivní zprávy jdou sice ohledně brzkého návratu Rosse Barkleyho, jenže menší šrámy trápí Sylvaina Distina, Seamuse Coleman, Jamese McCarthyho a Stevena Pienaara.

Proto a rovněž s ohledem na náročný program, v neděli se Everton představí na půdě Manchesteru United, nastane opět rotace hráčů. Největší otazník visí nad postem pravého obránce, v Merseyside derby nastoupil od první minuty Tony Hibbert, jehož na posledních dvacet minut nahradil Tyias Browning. Mladý debutant si vedl velmi slušně, jeho nasazení rozhodně nelze vyloučit.

V Krasnodaru bude fandit přibližně 400 Evertonians, což představuje úžasné číslo. Ne nadarmo Roberto Martínez označil Evertonians za nejlepší příznivce v Evropě, co se týče venkovní podpory. Ač jsem zaujatý, jen těžko bych mu odporoval.

Představení soupeře

Co čeká Evertonians na konci cesty dlouhé přibližně 7 700 km, lze jen těžko tipovat. Nejen pro manažera Martíneze bude zlatě poučný DVD sestřih z prvního zápasu základní skupiny proti Lille, z něhož si Rusové připsali bod za remízu 1:1. Španělský manažer navíc jistě nezapomněl zvednout telefon a zavolat kolegovi Jagobovi Arrasatemu, trenéru Realu Sociedad. Baskové se po tříbrankovém debaklu v Krasnodaru v předkole poroučeli z Evropské ligy.

FK Krasnodar, založen v roce 2008, skóroval v šesti kvalifikačních kolech EL hned 20X, přičemž inkasoval pouze dvakrát. Brazilský útočník Ari se postaral o čtyři branky, připomenout třeba také jeho krajana Joãozinha, v současnosti nejlepšího klubového střelce se čtyřmi zásahy v Russian Premier League.

Svěřenci kouče Aleha Konanawa v lize okupují šestou příčku, odehráno je devět kol. V nejvyšší soutěži působí od roku 2011, když postoupili na základě zásahu ruské fotbalové federace. Domácí stánek Trud stadium se momentálně rekonstruuje, aby s kapacitou 36 260 míst splňoval nejmodernější požadavky, a tak FK Krasnodar přechodně sídlí na Kuban Stadium, hřišti využívaném rovněž FC Kuban.

Fanoušci Swansea City, kteří vloni vycestovali na střetnutí proti Kubani, oceňovali vřelé přivítání v městě situovaném na jihu evropské části Ruské federace mezi Rostovem na Donu a pobřežím Černého moře. Krasnodar s populací okolo 750 000 obyvatel se nachází blízko Sochi, posledního dějiště zimních olympijských her.

Týmové novinky

Záložník Pavel Mamaev se zotavil po dlouhé absenci zaviněné přetrženou achillovkou, ovšem zkušený Vladimir Bystrov si natáhl sval. Úvodní jedenáctka Krasnodaru se předpovídá ve složení: Dikan – Kaleshin, Granqvist, Sigurdsson, Jędrzejczyk – Izmailov, Akhmedov, Joãozinho, Pereyra, Gazinskiy – Wanderson.

FKK: Dikan, Sinicin, Granqvist, Jędrzejczyk, Kaleshin, Martynović, Sigurdsson, Adžindžal, Akhmedov, Gazinskiy, Joãozinho, Laborde, Mamaev, Pereyra, Petrov, Ferreira, Burmistrov, Izmailov, Wanderson.

James McCarthy nově přibyl na marodku s lehkým svalovým problémem, raději zůstal v Anglii stejně jako Mirallas, Distin, Coleman, Pienaar a do plné kondice se vracející Arouna Koné. Šanci v základní sestavě by se na rozdíl od souboje s Liverpoolem mohl dočkat Browning, Gibson či Eto´o. V nominaci figuruje také talentovaný středopolař Ryan Ledson.

EFC: Joel, Howard, Garbutt, Stones, Browning, Alcaraz, Jagielka, Baines, Hibbert, Oviedo, Bešić, Gibson, Barry, Osman, Ledson, McGeady, Atsu, Naismith,  Eto’o, Lukaku.

Co: FK Krasnodar – Everton FC, 2. kolo základní skupiny H Evropské ligy
Kdy: 02. 10. 2014 od 18:00 SEČ
Kde: Kuban Stadium, Krasnodar, Ruská federace (kapacita: 31 654)
Rozhodčí: Hüseyin Göçek