Krasnodar – Everton 1:1

02/10/2014 0 Od Riči

Přestože Toffees tahali za kratší konec po většinu devadesáti minut, v Krasnodaru vydolovali cenný bod, v 82. minutě ho trefil Samuel Eto’o.

Roberto Martínez změnil základní jedenáctku v pěti případech, od první minuty na trávník vyběhli Darron Gibson, Aiden McGeady, Christian Atsu, Leon Osman a Samuel Eto´o. Škoda jen, že zůstalo u “vyběhli“, FK se ihned chopilo taktovky a zle zavářelo. Marat Izmailov a Ari Ferreira sice ještě neseřídili správně mířidla, přesto rychlé útoky vykazovaly varování.

Toffees nestíhali ve středu pole, Darron Gibson ani Leon Osman holt nedokáží pokrýt podobnou rozsáhlou plochu jako chybějící James McCarthy. V další šanci Izmailova předvedl Tim Howard svou pohotovost. Nepřesně zkoušel štěstí ještě Artur Jędrzejczyk, aby se konečně probudili i Ostrované. V 22. minutě se Aiden McGeady dokázal uvolnit a vyslal štiplavou navštívenku na bránu.

Následoval ho chytrým obstřelem Gareth Barry, brankař Dikan opět úspěšně vyrazil. John Stones hlavičkou směřující mimo zakončil povedenou pětiminutovku, pochopitelně ze strany Blues. Stones vůbec podal vyspělý výkon, ve stoperské dvojici předčil zkušenějšího Jagielku, kterému jakoby dělá problém pozice levého stopera. Hlavně chybu ze 43. minuty si měl kapitán odpustit, pozičně propadl a aktivní Ari mazácky zakončil ve vyložené příležitosti – 1:0.

O poločasové přestávce byl stažen nevýrazný Atsu, dres oblékl Romelu Lukaku. K drastickému zlepšení výkonu ovšem nedošlo, naopak domácí se nadále dostávali k bezprostřednímu ohrožení Howarda. Další pokusy si zapsali Odil Achmedov a Ari Ferreira, celkově Krasnodar přestřílel Everton v poměru 21 ku 10.

Skvěle se uvedl střídající Wanderson, v 68. minutě pobýval na trávníku pouhé čtyři minuty, i to mu stačilo k vykoupání čtyř soupeřů a orazítkování břevna. Hlasitý alarm nejspíše probudil aspoň některé hráče Evertonu a započala závěrečná převaha. Jestli někde hledat pozitiva z utkání, tak třeba zmínit zlepšenou fyzickou kondici, domácí evidentně nestíhali s blížícím se finálním hvizdem. K vyrovnání stačila vlastně pouze jedna akce, v 83. minutě Samuel Eto´o, jinak darebný, roztáhl hru doprava, kde se nacházel po exekuci rohového kopu Leighton Baines. Dočasné pravé křídlo poslalo do vápna přesný centr, který Eto´o lehkou tečí uklidil k tyči – 1:1.

Everton neohromil, avšak získal bod, jenž se počítá, zvláště s ohledem na remízu 1:1 Wolfsburgu s Lille.

Highlights naleznete zde.

Branky: 43. Ari Ferreira – 82. Samuel Eto’o
ŽK: 90+3. Romelu Lukaku
FK Krasnodar: Andrij Dikan, Artur Jędrzejczyk, Andreas Granqvist, Vitalij Kalešin, Ragnar Sigurdsson, Jurij Gazinskij, Odil Achmedov, Marat Izmailov (64. Wanderson), Ricardo Laborde (70. Pavel Mamajev), Mauricio Pereyra (84. Sergej Petrov), Ari Ferreira
Everton FC:
 Tim Howard, Tony Hibbert, Leighton Baines, Phil Jagielka, John Stones, Darron Gibson, Aiden McGeady, Gareth Barry, Christian Atsu (46. Romelu Lukaku), Leon Osman, Samuel Eto’o
Rozhodčí: Hüseyin Göçek
Diváci: 28 900