Preview: Manchester United – Everton

03/10/2014 0 Od Javor

Po návratu z Krasnodaru v půl čtvrté dnes ráno liga nečeká. Slavný Old Trafford, liga, tápající Účka a před sezónou přišedší nový pedantský Holanďan jakožto manažer na jejich lavičce. To vše k nedělnímu obědu. Chutné menu? Doufejme.

Na jihozápadě od centra stojí tenhle více než pětasedmdesátitisícový stadion. A už od roku 1910 na něm hraje tým, jenž vznikl přejmenováním klubu Newton Heath a vstupem nových investorů, tedy Manchester United. Stejně jako loni hrají karamelky první ligový zápas venku.

Ač klub nepochybně patří k těm úspěšnějším v anglickém fotbale, a to od 50. let 20. století, tak letos je tabulka po šesti kolech řadí na sedmé místo. Jistě, Everton je na tom hůře. Ale zatím si naši nedělní hostitelé připsali výhry v lize pouze nad Queens Park Rangers (pravda, výraznou, 4:0) a nad West Hamem United, tedy týmy, jejichž ambicí v lize je maximálně klidná záchrana. A s Hammers přišli o vyloučeného Rooneyho (o tom v článku později). Leccos naznačila už úvodní prohra doma se Swansea City 1:2 v úplně prvním zápase celé ligy. A dva nejhorší výkony? Jednoznačně prohra 3:5 na hřišti nováčka v Leicesteru, po které prý bylo v kabině hodně dusno. A v seznamu špatných výkonů zatím ční na nejvyšší příčce prohra 0:4 v Milton Keynes, kdy je takhle vyklepli v Ligovém poháru místní třetiligoví Dons. Stručně a jasně, červeným by se tři body v neděli sakra hodily.

Změn bylo v létě hodně. Někteří hráči dali týmu košem, protože po dlouhé době Man U nehrají evropské poháry vůbec. A tak NEpřišel Sneijder, který je na hraní Ligy mistrů zvyklý a naopak ze stejného důvodu přestoupil do ruské ligy levý obránce Büttner. Současně s odchodem občasného kapitána Evry do Juventusu Turín tak vyvstala otázka nákupu nového levého obránce. Vedení klubu to vyřešilo nákupem talentovaného Luka Shawa. Poslední den přestupů se ale podařilo chytit větší rybu. Na dvouleté hostování přišla jedna z nejžádanějších devítek na světě, Kolumbijec Falcao. Množí se zprávy, že v létě bude hostování změněno v přestup. A zároveň se podařilo koupit z Realu ofenzivního záložníka, operujícího obvykle na levém kraji, Argentince Ángela Di Maríu. Klub si tak dovolil prodat do Arsenalu anglického útočníka Welbecka. Na hostování odešla trojice Chicarito-Cleverley-Zaha. Pohyb v kádru tedy byl velký a to nezmiňuji odchody stoperů Ferdinanda s Vidićem či příchod argentinského obránce Roja.

Člověk by tedy řekl, že když je k dispozici pětice Van Persie-Rooney-Falcao-Di María-Mata, tak střílení branek nebude problém. To se potvrzuje, 11 branek je dělené třetí místo. Ale ta obrana.. Van Gaal ji prakticky od začátku sezóny lepí, jak může, nový střední obránce nepřišel a tak v základu hrají neznámí mladíci jako McNair či Blackett. Je to způsobeno ale především velkou marodkou. Chybí zkušenost, dostává se hodně gólů, což kazí sebevědomí…

A tím se dostáváme ke zraněným a sestavám. Van Gaal bude postrádat následující osmičku: Herrera (se zlomeným žebrem toho fakt moc nenaběháte), Smalling, Evans, A. Young, Jones, Lingard, Carrick, Wilson. Tedy tři stopeři mimo hru. A když se k tomu připočítá potrestaný Rooney, který za vyloučení z minulého utkání bude pykat 3 zápasy, tak to je rázem devět lidí. Naproti tom již týden trénuje Fellaini a dá se předpokládat, že aspoň mezi náhradníky bude. Zřejmě si v základu zahraje Mata.

Everton  přišel na dva měsíce o Mirallase a stále se neví, zda bude k dispozici Seamus Coleman. Naopak se již uzdravil Steven Pienaar, o startu Jamese McCarthyho se rozhodne před zápasem. Martinez dnes na předzápasové tiskové konferenci řekl, že doufám, že Barkley příští týden začne trénovat s týmem. A co si budeme povídat, dostat dvakrát pouze jednu branku, to potěší, čili mírné obranné zlepšení je vidět.

Samotný Van Gaal odmítl myšlenku, že po čtvrtečním zápase v Rusku by Everton měl být v nevýhodě, protože únava. Ke stylu hry Toffees a k zápasu řekl toto: „Musím říct, že mám rád Everton, protože chtějí hrát fotbal tak, jak ho chci hrát já. Doufám, že můžeme hře dominovat, ale to oni budou chtít taky. Nejspíš budou hrát na protiútoky více než my.“

Co: Manchester United – Everton FC, 7. kolo Premier League
Kdy: 5. 10. 2014 od 13:00 SEČ
Kde: Old Trafford, Manchester (ale spíše okolí), Anglie (kapacita:75 635)
Rozhodčí: Kevin Friend