Manchester United – Everton 2:1

05/10/2014 0 Od Javor

Nepřesvědčivé. Tak se dá shrnout jednoslovně hodnocení výkonu, který Everton na Old Trafford předvedl. A na bod či body to samozřejmě nestačilo. I kvůli neproměněné penaltě.

Trojice Distin-Coleman-McCarthy se nezvládla zotavit a tak nebyla nominována k zápasu. Tím se počet marodů rozrostl na pět /ještě Mirallas a Barkley/. Naopak už byl k dispozici Pienaar, který tak nastoupil na své obvyklé pozici levého záložníka. Tím se Aiden McGeady přesunul doprava a pod Lukakem operoval obvyklý podhrot Naismith. Na pravém obránci pokračoval Tony Hibbert. V týmu soupeře dle očekávání nahradil potrestaného Rooneyho Juan Mata a bývalý hráč karamelek Fellaini usedl na lavičku.

Ve čtvrté minutě se zrodila první šance utkání. Po centru Shawa musel zasahovat Howard, o tři minuty později střílel nad van Persie po přihrávce Di Maríi. Holanďan krátce poté dostal žlutou kartu, když ve středu hřiště zajel frustrovaně do Barryho. První roh Toffees branku nepřinesl, o pět minut později srovnal skóre žlutých karet Besić, když zfauloval Falcaa. Prakticky vše, co udělala Účka směrem dopředu, hlavně v první půli, šlo přes Di Maríu, nejlepšího hráče utkání. Poté, co po jeho další přihrávce netrefil bránu opět Falcao, vzal zakončení na sebe.

A trefil. Ale pro Everton to byl hloupý gól. Pienaar fauloval u velkého vápna soupeře a dostal žlutou. Následně zasprintoval po své obvyklé pravé straně Rafael, přetaženým centrem našel na zadní tyči Matu, jehož přiťuknutí trefil z první do sítě právě argentinský dvojník Franze Kafky. Zasloužené vedení pro domácí. Poté dostal žlutou Daley Blind za přebroušení Naismithe a karamelky začaly hru vyrovnávat. Důkazem toho byla šance Lukakua po dlouhé přihrávce Bainese, kdy belgický útočník poprvé unikl mladému stoperovi soupeře McNirovi, ale přestřelil.

Po další střele Falcaa vedle se stal zázrak. Hibbert si narazil s Pienaarem a byl ve velkém vápně faulovaný Shawem. Ano, Hibbert. Na Old Trafford. Rozhodčí Kevin Friend s nařízením evidentní penalty neváhal a k míči se postavil obvyklý a spolehlivý exekutor Leighton Baines. A jestliže penalta písknutá po faulu na Hibberta znamená zamrznutí půlky pekla, tak tady definitivně zamrzla druhá půlka. Špatně kopnutou penaltu De Gea vyrazil a stal se tak prvním brankářem, který levému obránci Evertonu chytil penaltu. První neproměnění penalty na patnáctý pokus. A do šaten se tedy šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Druhý poločas začal beze změn v sestavách a po několika obvyklých souhrách Di María přihrává/centruje-Falcao zakončuje srovnal Everton. Valencia dvakrát fauloval, za druhý faul viděl žlutou kartu. K trestňáku se postavil Baines a přihrál nakrátko Barrymu. Ten mu míč vrátil a následný krásný centr evertonské trojky proměnil Naismith ve vyrovnání hlavičkou z malého vápna – 1:1. Krátce poté po rohu hlavičkoval Jagielka a pouze vykopnutí Falcaa z čáry zabránilo Evertonu v rychlém otočení skóre.

Nicméně se projevilo ono staré známé okřídlené nedáš-dostaneš. Ač byla Jagielkova hlavička spíše příležitostí než šancí, tak to Účka vzala opravdu jako důkladné varování a rychle se znovu ujala vedení. Everton nechal vystřelit Di Maríiu zpoza vápna a Falcao si teč/prodloužení do sítě z osmi metrů načasoval skvěle – 2:1. Everton poté začal být aktivnější a vynutil si mírný tlak. Na trávník přišel Oviedo za Pienaara a Browning za Hibberta.

Největší šance na vyrovnání měli Toffees v poslední pětiminutovce. V 87. minutě se k zakončení z hranice šestnáctky dostal Osman a pořádně vyprášil rukavice De Geovi. Ten odvrátil na roh. O čtyři minuti později to samé, stejné obsazení, stejný výsledek, ale snad ještě lepší zákrok brankáře. Přitom obě střely se Osmanovi, který bývá za razanci svých střel kritizován, docela povedly. Ale ta úplně největší šance přišla v samém závěru. Poté, co byl J. Wilson oceněn žlutou kartu za stažení Banese se po rozehraném trestném kopu dostal ke střele Barry, míč byl sražen Blackettem na roh. A po něm se asi metr za velkým vápnem dostal k halfvoleji, těžkým kopem, Oviedo, mířil pod břevno, ale De Gea opravdu skvělým zákrokem zachránil soupeři výhru. V závěru ještě dostal žlutou kartu Howard po rozepři s van Persiem a Stones si zranil kotník, má něco s vazy.

Za Everton bych pochválil Naismithe, Stonese a Bainese, naopak bych zkritizoval Lukaka, Besiće a McGeadyho. U soupeře se nepochybně dařilo trojici De Gea-Falcao-Di María, naopak mě zklamal Rojo, van Persie a Valencia.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 27. Ángel Di María, 62. Falcao – 55. Steven Naismith
ŽK: 9. Robin van Persie, 31. Daley Blind, 55. Luis Valencia, 90. James Wilson – 17. Muhamed Bešić, 26. Steven Pienaar, 90. Tim Howard
Manchester United: David de Gea, Rafael, Luke Shaw (71. Tyler Blackett), Marcos Rojo, Patrick McNair, Ángel Di María, Juan Manuel Mata, Daley Blind, Luis Valencia (79. Marouane Fellaini), Falcao (73. James Wilson), Robin van Persie
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert (78. Tyias Browning), Leighton Baines, Phil Jagielka, John Stones, Aiden McGeady (77. Leon Osman), Steven Naismith, Muhamed Bešić, Gareth Barry, Steven Pienaar (64. Bryan Oviedo), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 75 294