EL Preview: Everton – Lille

06/11/2014 0 Od Riči

Toffees vstupují do odvet Evropské ligy z první příčky, na druhou stranou pouze tříbodový odstup na poslední Krasnodar nenechává do následujících zápasů pocit klidu či sebeuspokojení.

Vůbec v klubu panuje před střetnutím s Lille velmi elektrizující atmosféra, pětiletý půst evropského fotbalu dodává každé noci na Goodisonu proti zahraničnímu soupeři glanc výjimečnosti, ve čtvrtek tomu nebude jinak, zvláště když se poslední duel s Wolfsburgem vyplnil, aspoň tedy výsledkově, nad očekávání. Vše ještě stupňuje fakt prvního návštěvníka z Francie v historii, který se představí na půdě EFC v soutěžním duchu.

Utkání před 14 dny v Lille naznačilo pár cenných informací, zcela jistě se potvrdil fakt o pevné obraně svěřenců Reného Girarda. Čtyřčlenné obraně v čele se Simonem Kjaerem vydatně pomáhají tři středopolaři, i proto nelze vyloučit dobývání branky podobné tomu víkendovému proti Swans. Že šlo o neúspěšné tažení, netřeba dvakrát připomínat. O nápravu by se měl postarat Romelu Lukaku, tipovaný na návrat do základní sestavy, ze zálohy mu bude jistě vydatně pomáhat Ross Barkley, připravený čelit osobní obraně.

Lille stále trápí produktivita v útoku, v domácí lize se nenajde tým s horší ofenzivou, devět vstřelených branek v 12. kolech opravdu zdvihá varovný prst. Přesto se Evertoninas trochu obávají formy stoperské dvojice, konkrétně Sylvaina Distina. Třicet šest let starý Francouz sice zvládl první utkání na druhé straně kanálu, jenže Roberto Martínez evidentně preferoval Alcaraze. Při jeho vykloubeném rameni s dobou absence až k čtyř měsícům španělský manažer vlastně nemá jinou možnost, než ukázat na Distina. Leda by tedy hodlal využít mladého Tyiase Browninga.

Týmové novinky

Poraněné rameno Antolína Alcaraze si možná vyžádá operaci, proto se doba absence zatím odhaduje pouze na hrubých šest až dvanáct týdnů. Kromě dlouhodobých marodů Johna Stonese, Kevina Mirallase a Arounyho Koného netrápí zbytek kádru žádné potíže.

EFC: Howard, Joel, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Atsu, Barkley, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Eto’o, Lukaku, McAleny, Naismith.

Hosty mrzí zranění záložníka Johanthana Delaplace a kreativního Marcose Lopese, v ofenzivě se tak budou opět opírat o Divocka Origiho.

OSC: Enyema, Elana, Corchia, Souaré, Sidibé, Baša, Kjaer, Rozehnal, Béria, Mavuba, Balmont, Gueye, Meïté, Traoré, Martin, Mendes, Rodelin, Origi, Frey, Roux.

Co: Everton FC – Lille OSC, 4. kolo základní skupiny H Evropské ligy
Kdy: 06. 11. 2014 od 21:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Bas Nijhuis