Everton – Lille 3:0

06/11/2014 0 Od Riči

Everton si přesvědčivě poradil s Lille a posunul k postupu do osmifinále, rozhodující branku vstřelil symbolicky Leon Osman, jenž v den utkání prodloužil smlouvu o rok do léta 2016.

Do základní sestavy se podle předpokladů vrátil Sylvain Distin a Romelu Lukaku, Samuel Eto’o zůstal na lavičce. Ani na ní se nedostal Seamus Coleman, a tak post pravého obránce zaujal Tony Hibbert. A motivovaný Leon Osman, operující zleva, nahradil Rosse Barkleyho.

Toffees začali aktivně, už v 1. minutě Naismith výborným prvním dotekem uvolnil Lukaka, jehož z úhlu vychytal Victor Enyeama. Už o další dvě minuty Steven Naismith nedokázal přehodit vyběhnutého Enyeamu a s následným odraženým míčem byl McGeady vytlačen do bezpečnějších míst.

Francouzští návštěvníci se poprvé osmělili v 17. minutě, Ryan Mendes nezaskočil Howarda překvapivou střelou na přední tyč. Everton zužitkoval převahu v 26. minutě, na centr Aidena McGeadyho sice ještě McCarthy nedosáhl, ale Leon Osman si míč bez většího tlaku zpracoval a přesnou ranou propálil mezeru mezi soupeři – 1:0. Přičemž si ale Lille stěžovalo u rozhodčího na McGeadyho ofsajd.

Aktivní McGeady se rychlou kličkou zbavil Kjaera a přesně našel Lukaka, Belgičan mířil hlavou vedle z dobré pozice. Na začátku další akce stál McCarthyho výborný skluz, z čehož těžil Osman a vybídl Naismithe ke skórování, včasným výběhem vše zachránil Enyeama. Z následného rohového kopu poslal přesný centr do vápna Aiden McGeady a nehlídaný Phil Jagielka se úspěšně položil rybičkou do nabídky – 2:0.

Ve druhém poločase domácí zkušeně kontrolovali hru, Lille se ani náznakem nedokázalo dostat do tempa. Vytíženého nigerijského brankaře protáhl z přímého kopu Lukaku, štěstí zkoušel levačkou. Právě Belgičan započal akci třetí branky, ideálně načasovanou přihrávkou vysunul Bainese, kterého centr si šikovně zpracoval Naismith a střelou pod břevno stanovil konečný výsledek – 3:0. Mimochodem Leighton Baines si připsal již devátou asistenci v letošní sezóně.

Ve zbytku utkání se na hřiště dostal Darron Gibson, střídající snad jen lehce zraněného Garetha Barryho, Muhamed Bešić a Christian Atsu. Za zmínku stojí akce ze 77. minuty, Lukaku byl chybně zastaven pomezním rozhodčím a čtvrtou branku nepřidal. I přesto se Everton raduje z cenné výhry, na třetí Lille drží pětibodový náskok. O bod méně (7) prozatím nasbíral Wolfsburg, dnes doma zásluhou plodné druhé půle rozdrtil Krasnodar 5:1.

Branky: 27. Leon Osman, 42. Phil Jagielka, 61. Steven Naismith
ŽK: 67. Gareth Barry – 29. Rio Mavuba, 86. Florent Balmont
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Sylvain Distin, Phil Jagielka, Tony Hibbert, Gareth Barry (67. Darron Gibson), James McCarthy (84. Muhamed Bešić), Aiden McGeady (66. Christian Atsu), Leon Osman, Steven Naismith, Romelu Lukaku
Lille OSC: Vincent Enyeama, Sébastien Corchia (76. Ronny Rodelin), Simon Kjaer, Marko Baša, Pape Souaré, Idrissa Gueye, Rio Mavuba, Florent Balmont, Ryan Mendes (64. Franck Béria), Divock Origi, Michael Frey (63. Nolan Roux)
Rozhodčí: Bas Nijhuis