Preview: Sunderland – Everton

08/11/2014 0 Od Riči

Po povedené čtvrteční noci v Evropské lize se Toffees budou na Stadium of Lights snažit odčinit mrzutou remízu se Swansea City z minulého víkendu.

Evertonu opravdu jen těžko něco vytýkat po vítězství 3:0 nad Lille. James McCarthy, Aiden McGeady, Steven Naismith, Phil Jagielka a Romelu Lukaku podali opravdu kvalitní výkony a na severovýchodu Anglie se jejich forma bude hodit. Snad jen mrzí, že Lukaku zůstal bez gólů, přesto působil svěže a pro Francouze představoval neustálou hrozbu po celé ploše trávníku. Stokrát omýlená extra tréninkové jednotky s Runcaném Fergusonem evidentně prospívají.

Sunderland si v pondělí přispal velmi důležité tři body na půdě Crystal Palace. Hráči kolem manažera Guse Poyeta povzbuzení potřebovali jako sůl, po osmibrankovém debaklu od Southamptonu a domácí porážce od Arsenalu trpěli na sebevědomí. A přestože výhrou nad Eagles zapsali pouhé druhé vítězství v sezóně, s 11 body dýchají na záda 13 bodovým Toffees, trápící se vrtkavými výsledky. I tak však ztrácejí na přední čtyřku pouze čtyři body.

Zajímavé bude sledovat, jakou Roberto Martínez vybere sestavu. Naismith a Lukaku si nezaslouží lavičku po dobrém představení ve čtvrtek, totéž se ale dá říct o Aidenu McGeadym. Na druhou stranu netřeba zapomínat na Samuela Eto’a, Stevena Pienaara a Rosse Barkleyho, všichni nenasazení do Evropské ligy.

Od srpna prošla defenziva Evertonu výrazným zlepšením, Jagielku s Distinem nyní otestuje klasická britská devítka. Steven Fletcher je zárukou pravidelné přísunu gólů (z průměru vybočuje pouze loňský ročník), v pondělí se trefil dvakrát.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Poslední tři duely skončily výsledkem 1:0, dvakrát se radovali Black Cats, jednou Toffees
• Everton prohrál jeden výjezd na Sunderland z posledních deseti (6 výher, 3 remízy).

Sunderland
• Vstřelil si deset vlastních branek od srpna roku 2013 a v posledních čtyřech kolech navíc hned třikrát
• od srpna roku 2011 Steven Fletcher skóroval hlavou desetkrát, spolu s Peterem Crouchem vévodí statistice.

Everton
• Bezbrankovou remízou se Swans ukončili sérii 12 ligových zápasů se vstřelenou trefou
• Leighton Baines nasbíral už šest ligových asistencí, lepší jsou jen Gylfi Sigurdsson (7) a Cesc Fàbregas (9).

Týmové novinky

Domácí zápasí s početnou marodkou, postrádají van Aanholta, Jonese, Álvareze, Coatese, Giachheriniho a nejistý je start starého známého Jacka Rodwella. Absentuje rovněž Lee Cattermoole, disciplinárně potrestán.

SUFC: Mannone, Pantilimon, Brown, O’Shea, Réveillère, Vergini, Bridcutt, Buckley, Cabral, Gómez, Johnson, Larsson, Mavrias, Rodwell (?), Altidore, Fletcher, Graham, Wickham.

Seamus Coleman a Gareth Barry podstoupí testy před výkopem, které určí, zda mohou nastoupit. Na jejich místa jsou připravení Tony Hibbert a Muhamed Bešić či Darron Gibson. Antolín Alcaraz a Kevin Mirallas se vrátí během prosince, Arouna Koné a John Stones o měsíc později a Bryan Oviedo v nejbližší době.

EFC: Howard, Joel, Baines, Browning, Coleman (?), Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Atsu, Barkley, Barry (?), Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Eto’o, Lukaku, Naismith.

Co: Sunderland AFC – Everton FC, 11. kolo Premier League
Kdy: 09. 11. 2014 od 14:30 SEČ
Kde: Stadium of Light, Enderby Road, Sunderland (kapacita: 48 707)
Rozhodčí: Lee Mason