Everton – West Ham United 2:1

23/11/2014 0 Od Riči

Náročný souboj s Hammers symbolicky rozhodl Leon Osman, ve svém 400. vystoupení za Toffees vítězným gólem nedopustil další závahání v Premier League, a tak se drží na dostřel první čtyřka.

Zraněného Leightona Bainese nahradil Tony Hibbert, mladý Luke Garbutt si na ligový debut v základní sestavě musí ještě počkat. Dalšího vyřazeného Garetha Barryho zastoupil Leon Osman na úkor Muhameda Bešiče. Do ofenzivní trojice k Barkleymu a Naismithovi se postavil po dvou měsících uzdravený Kevin Mirallas. West Ham postrádal důležité Kouyatého, Downinga, Valencii a Sakha.

V úvodu drželi domácí územní převahu, Steven Naismith nejprve trestuhodně zahodil Colemanovu nabídku a poté ho z úhlu vychytal Adrian. Trapným momentem na sebe upozornil Barkley, když nafilmoval pád, nevinný Kevin Nolan se zcela oprávněně podivoval verdiktu odpískaného (ne)faulu.

V 26. minutě se Ross Barkley připomněl po té lepší fotbalové stránce, po jeho zblokované střele se dostal míč k Lukakovi, který si ho zpracoval a dorazil do brány, ač stál v ofsajdu – 1:0. West Ham se snažil o odpověď, ovšem Andymu Carrolovi a hlavně Morganovi Amalfitanovi scházelo přesnější zakončení.

Ke konci poločasu se zajiskřilo po McCarthyho skluzu na Amalfitana, Ir viděl k nelibosti Allardaycových svěřenců pouze žlutou kartu.

V 56. minutě se střídající Mauro Zaraté dostal po dobré kombinaci k zakončení zpoza vápna, trefil stojícího Jagielku a od kapitána se balon odrazil nešikovně nad Howarda až do sítě – 1:1. Záhy reagoval James McCarthy, tvrdou ranou pořádně vystrašil Adriana. V další potyčce se objevil Mirallas, po tvrdém zákroku na otloukánka Amalfitana do něj strčil Tomkins, následovalo oplácení a komická vložka anglického defenzivního univerzála. Aniž by byl trefen do obličeje, s hereckou grimasou se za něj chytl a skácel se k zemi. Následovala žlutá karta pro oba kohouty.

Fyzicky výborně vybavení Hammers nadělali Evertonu nejednu potíž, několikrát ho sevřeli, na druhou stranu se jim otevírali okénka v obraně. V 75. minutě v rychlém brejku faulovaný Lukaku uvolnil svěžího Samuela Eto’a, který našel na zadní tyči klouzajícího Osmana – 2:1. Ossieho přinesl do hry z pozice defenzivního záložníka více ofenzivní práce než Barry, což se gólem potvrdilo.

Následně Tim Howard, mimochodem nejlepší fotbalista USA pro rok 2014, skvěle zareagoval proti Collinsovi, včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a nedovolil vyrovnání. Další šance si Irons nepřipravili, naopak v nastavení po kombinaci Eto’a a Osmana prvně jmenovaný v jasné příležitosti minul. Více však mrzí zranění Naismithe, hřiště opustil na nosítkách a kvůli svalovým potížím zmešká minimálně výjezd do Wolfsburgu.

Branky: 26. Romelu Lukaku, 74. Leon Osman – 56. Mauro Zárate
ŽK: 41. James McCarthy, 60. Kevin Mirallas – 41. Winston Reid, 60. James Tomkins, 74. James Collins
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Tony Hibbert, Séamus Coleman, Leon Osman, James McCarthy, Ross Barkley (80. Muhamed Bešić), Steven Naismith (89. Christian Atsu), Kevin Mirallas (66. Samuel Eto’o), Romelu Lukaku
West Ham United: Adrian, James Collins, Winston Reid, James Tomkins, Aaron Cresswell, Carl Jenkinson, Morgan Amalfitano (82. Ricardo Vaz Tê), Kevin Nolan, Mark Noble (52. Matthew Jarvis), Carlton Cole (51. Mauro Zárate), Andrew Carroll
Rozhodčí: Mark Clattenburg
Diváci: 39 182