Preview: Wolfsburg – Everton

26/11/2014 0 Od Riči

Pouze kousek chybí k postupu do vyřazovací části Evropské ligy, splnit cíl se dá už na půdě Wolfsburgu, kde se zároveň uskuteční boj o první místo ve skupině H.

Na základě papírových předpokladů stojí před Toffees nejtěžší zkouška v dosavadním průběhu evropské soutěže. Domácí hodlají odčinit potupný debakl 1:4 z Anglie, který veřejnost v Německu vnímala rovněž jako těžkou prohru tamějšího fotbalu, vzhledem k rivalitě obou zemí se nelze divit. Vlci se navíc dostali do výborné formy, od remízy 1:1 s Lille na začátku října vyhráli v řadě osm utkání, až o víkendu poznali hořkost porážky, když podlehli Schalke venku 2:3.

Do chvályhodných výkonů se rozehrála trojice v obraně Ricardo Rodríguez, Naldo a čerstvý reprezentant posledních mistrů světa Robin Knoche, prvně jmenovaného si pamatujeme díky skvělému přímému kopu ze zářijového vzájemného duelu. Ofenzivní hru druhého celku Bundesligy diriguje Kevin De Bruyne, jemuž na levém křídle pomáhá rychlonohý a již uzdravený Ivan Perišić, osobně můj velký favorit a vysněná posila.

Everton drží oproti Wolfsburgu jednobodový náskok, třetí Lille ztrácí již pět bodů, nicméně nutno podotknout, že k třetímu výjezdu v základní skupině neodcestoval v plné sestavě. Víkendové marody doplnil ještě Steven Naismith, do oblíbené centrální pozice č. 10 se tedy může postavit Ross Barkley, více u lajny se zdá být svázaný. Dále jsou připravení odpočatí Samuel Eto’o a Aiden McGeady. Kevin Mirallas bude nejspíše šetřen po návratu z vyléčení stehenní svalu.

Obranná čtyřka Coleman, Jagielka, Distin, Hibbert se asi jen těžko dočká změny, přestože někteří fanoušci volají po startu Luka Garbutta. Na druhou stranu Roberto Martínez velmi pečlivě nasazuje mladé talenty, avšak věří jim, preferuje je dokonce před příchodem lednových posil. Konkrétně pohovořil o postu středního obránce, zde při absenci Stonese a Alcaraze disponuje před náročným prosincovým programem pouze ačkáři Jagielkou a Distinem: „Podle mého je Tyis Browning připraven hrát, John Stones se nám vrátí až na přelomu roku. A než bych se pohlížel na přestupovém trhu, raději se podívám do U21 na Brendana Gallowaye a Matthewa Penningtona. Chci udržet silný týmu jako doposud, náš současný hráčský stav mi to umožňuje. Tony Hibbert umí rovněž zaskočit na stoperovi, takže nás netlačí bota.“

Muhamed Bešić, James McCarthy a Leon Osman představují možnosti do středu zálohy, přičemž nezapomínáme ani na mladého Ryana Ledsona, jenž sbírá první zkušenosti se seniorským fotbalem.

Týmové novinky

Z mužstva vyzyvatele vypadli pro zdravotní problémy ze hry nově stabilní člen sestavy Josuha Guilavogui a dlouhodobí marodi Patrick Ochs, Felipe Lopes. Poslední dny se do tréninku nezapojili Ricardo Rodríguez a Vierinha, jejich využití nevypadá příliš nadějně. Fanouškovský web wolfs-blog.de tipuje úvodní jedenáctku kouče Dietera Heckinga následovně: Benaglio – Jung, Naldo, Knoche, Schäfer – Malanda, Gustavo, De Bruyne, Hunt, Perišić – Bendtner.

WFL: Benaglio, Grün, Jung, Klose, Knoche, Naldo, Rodríguez (?), Schäfer, Arnold, Caliguiri, De Bruyne, Gustavo, Malanda, Hunt, Träsch, Vierinha (?), Bendtner, Dost, Olić.

Pro menší zranění zůstali na Finch Farm Leighton Baines, Gareth Barry, Darron Gibson, Bryan Oviedo a Steven Naismith. Už delší dobu Martínez postrádá rovněž Johna Stonese, Antolína Alcaraze a Stevena Pienaara. Arouna Koné včera naskočil na poločas do remízového utkání 1:1 U21 proti Celticu a dnes odletěl s prvním týmem do Dolního Saska.

EFC: Howard, Joel, Griffiths, Browning, Distin, Jagielka, Garbutt, Hibbert, Coleman, Bešić, Ledson, McGeady, Atsu, Eto’o, Mirallas, Barkley, McCarthy, Osman, Lukaku, Koné.

Co: VfL Wolfsburg – Everton FC, 5. kolo základní skupiny H Evropské ligy
Kdy: 27. 11. 2014 od 19:00 SEČ
Kde: Volkswagen Arena, Wolfsburg (kapacita: 26 000)
Rozhodčí: Fernando Teixeira Vitienes (Španělsko)