Wolfsburg – Everton 0:2

27/11/2014 0 Od Riči

Stejně jako v prvním vzájemném zápase byl Everton přestřílen soupeřem, přesto se raduje z cenné výhry, která mu zaručila kolo před koncem skupinové prvenství.

Postupujícím do vyřazovací fáze mezi 32 nejlepších se Toffees stali už o poločas, pomohl jim remízový výsledek 1:1 Krasnodaru s Lille. Právě domácí utkání s ruským celkem bude na programu za čtrnáct dní a vzhledem k jeho menší důležitosti lze předpokládat nasazení hráčů z lavičky a mladých talentů z U21.

Kvůli zranění nenastoupil Steven Naismith, nahradil ho Samuel Eto’o. Dále se do základu dostali Luke Garbutt, Mohamed Bešić a Aiden McGeady, jen na střídačku usedli Coleman, Osman a Barkley.

Od prvních minut převzal taktovku Wolfsburg, do šancí se dostával zásluhou Ivana Perišićovi, aktivní křídelník nejprve nezamířil přesně hlavou a následně proti němu včasně vyběhl Howard, čímž mu zmenšil úhel. Blues poprvé zahrozili Sylvainem Distinem, po Garbuttově rohu hlavičkovým koníčkem orazítkoval břevno.

Po dalším závaru se domácí prosadili, Perišić rozvlnil síť doklepnutím zblízka. Pro ofsajd ale branka neplatila, nicméně opakované záběry ukázaly chybu asistenta rozhodčího. Následně v 31. minutě musel vystřídat James McCarthy, poranil si stehenní sval, místo něj přišel na hřiště Leon Osman. Absence Ira byla znát znát zpočátku, než se střed hřiště Evertonu sehrál, Vlci několikrát využili špatnou poziční hru dvojice Osman-Bešić.

Z dálky zkoušel štěstí Kevin Mirallas, brankař Benaglio vyrážel na roh. I když aktivněji působili fotbalisté v zeleném, po taktické stránce duel nezvládli. Po odvrácení rohu Kevin Mirallas vysunul na půlce Lukaka, ten po špatném prvním dotyku tělem odstavil Malandu, nenechal se doběhnout protivníky a přesným zakončením otevřel skóre – 0:1.

Po přestávce se obraz hry nezměnil, Wolfsburg dobýval Howardu branku a Everton vyčkával na své příležitosti. Americký gólman dobře zasáhl proti chytré střele Kevina De Bruyna a trefa Nicklase Bendtnera byla správně neuznána pro ofsajd. Obrovskou možnost zahodil Aiden McGeady, po dorážce Lukakovy rány mířil nad břevno z prostoru před penaltou, při tom na něj koukala velká část odkryté branky.

S dalšími pokusy se uvedli Ivan Perišić a Marcel Schäfer, avšak doplatili na větší přesnost v zakončení či pohotovost Tima Howarda. Přesnost v zakončení nepostrádal Mirallas, v 75. minutě ho Lukaku uvolnil nádhernou přihrávkou, což bylo korunováno přesným finišem přes bránícího Nalda – 0:2. V závěru ještě rozvlnil síť střídající Ross Barkley, jenže přihrávku přebral v ofsajdovém postavení, a tak se třígólový debakl nekonal. Přesto také výhra 2:0 příjemně zahřála.

Branky: 43. Romelu Lukaku, 75. Kevin Mirallas
ŽK: 45. Luiz Gustavo, 58. Ivan Perišić – 73. Muhamed Bešić
VfL Wolfsburg: Diego Benaglio, Vieirinha, Naldo, Robin Knoche, Marcel Schäfer, Luiz Gustavo, Bernard Malanda-Adje (63. Daniel Caligiuri), Kevin De Bruyne, Aaron Hunt (75. Maximilian Arnold), Ivan Perišić, Nicklas Bendtner (75. Ivica Olić)
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Luke Garbutt, Aiden McGeady, Muhamed Bešić, James McCarthy (31. Leon Osman), Kevin Mirallas (83. Christian Atsu), Samuel Eto’o (73. Ross Barkley), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Fernando Teixeira Vitienes
Diváci: 25 375