Preview: Tottenham – Everton

29/11/2014 0 Od Javor

V nedělním odpoledni se na ulici bílého jelena v Londýně střetnou týmy, které zastupují Anglii ve skupinové fázi Evropské ligy, již mají postup do dalšího kola této soutěže zajištěný a nepochybně pošilhávají po účasti v Lize mistrů.

Tým ze severu Londýna prožívá v lize špatné časy. Což o to, nemá sestupové starosti, ale 17 bodů po dvanácti zápasech je relativně málo, navíc se opravdu hodně doma nedaří. Tam kohouti prohráli čtyři ze šesti zápasů, takže konkuruji týmům jako Hull či Burnley, tedy hlavním sestupovým adeptům. A to se fanouškům nelíbí a už se ozývají, zatím ojedinělé, hlasy, že by měl manažer Pochettino mávat na rozloučenou. Venkovní ligové zápasy kohouti hrají rádi, prohráli pouze na Manchesteru City, jinak bodovali (dvě remízy a tři výhry).Kohoutům se naopak daří v Evropské lize, čtvrtečním domácím vítězstvím nad Partizanem Bělehrad postoupil mezi poslední dvaatřicítku a může se tak těšit na 15. prosince, kdy se losují další kola evropských pohárů. Na rozdíl od karamelek ještě nemá Tottenham jisté vítězství ve skupině.

Spurs před sezónou posílili hlavně v obranné fázi, přišli obránci Dier a Davies, konkurenci Llorisovi a Friedelovi zvýšil brankář Vorm. Naopak z odchodů musím zmínit dvojici Sigurdsson-Livermore. Náš zítřejší soupeř za ně dostal 18 mega, takže asi dobrý odchod, aspoň finančně.

Do zápasu proti Evertonu tedy soupeř vstupuje psychicky povzbuzen vítězstvím z posledního zápasu. Ale v jaké sestavě nastoupí, to se rozhodne až před zápasem, několik hráčů je, jak už to tak bývá, půl napůl. Kdo ale určitě nenastoupí, je dvojice Kylů, Naughton pyká za vyloučení, Walker už po zranění trénuje, ale do zápasu ještě nezasáhne. Townsend kvůli kotníku spíše ne a ta pětice, o jejíž startu se rozhodne až před zápasem, obsahuje jména jako Adebayor a Kabou, tedy pro současný kádr docela důležité hráče. Zbylou trochu zraněnou trojici tvoří Rose, Chadli a Capoue.

Jak je na tom zdravotně Everton? Na tom, že opět bude chybět čtveřice Barry-Alcaraz-Stones-Gibson se nic nemění, stejně jako je nepravděpodobná účast dvojice McCarthy-Oviedo aspoň na lavičce. Naopak se po krátké pauze může vrátit trojice Pienaar-Baines-Naismith, což by jistě prospělo útočné hře. Pokud by nejlepší levý obránce na světě nemohl hrát, tak by mohl pokračovat vlevo Garbutt, vpravo skoro jistě dostane přednost před Hibbertem Coleman, jenž ve čtvrtek ve Wolfsburgu vůbec nenastoupil. V záloze nejspíš opět McGeady vlevo a pod hrotem Lukakem bude operovat Barkley. A střed obrany bude chránit ve středu zálohy zataženější dvojice Besić-Osman.

Co: Tottenham Hotspur – Everton FC, 13. kolo Premier League
Kdy: 30. 11. 2014 od 17:00 SEČ
Kde: ulice White Hart Lane, čtvrť Tottenham, Londýn, Anglie (kapacita:36 284)
Rozhodčí: Michael Oliver