Tottenham Hotspur – Everton FC 2:1

01/12/2014 0 Od Fip

Everton před výjezdem do Londýna neprohrál 8 soutěžní zápasů, ale všechno jednou končí. Smutným faktem je, že Kohouti se dnes večer moc nevytáhli a vítězství jim spíše spadlo do klína. V souboji dvou účastníků EL ale dokázali najít více energie a na pomyslném plotě povyskočili nad Karamely.

Toffees nastoupili do utkání v černé sadě dresů se 4 změnami oproti čtvrtečnímu duelu v Německu. Nastoupili 2 možná nejlepší krajní beci soutěže, Bešić vyměnil partnera ve středu hřiště a McGeadyho nahradil Barkley. Sestava, která rozhodně dodávala fanouškům sebevědomí. Nakonec ale nejlepší dojem zanechali právě jen ti fanoušci. Hosté vstoupili do utkání svižně, v 7. minutě se rozeběhl Barkley, nenechal se zarazit několika protivníky, až konečně na hraně vápna o míč sice přišel, ale balón propadl přes obrannou vozbu Londýňanů k Lukakovi, který ale jen posunul na Llorise. V 15. minutě zahrál Baines od rohu vápna přímý kop na hlavu Soldada, od které se vrátil k Mirallasovi. Belgičan míč zkrotil, zaseknul obránci a poslal jej krásnou křížnou střelou do protější ho rohu branky – 0:1. V tu chvíli vypadalo vše krásně a jednoduše, převahu měli hosté na hřišti i v hledišti, vždyť WHL se neustále ozývalo „aya-yayo“, opěvoval se Roberto, vzýval se Kevin i Sammy Eto’o.

Jestliže podpora fanoušků neustávala a většinou přehlušila přiznivce domácích, alespoň do začátku druhé půle, na hřišti se vše začalo obracet. Začalo to v 21. minutě, Harry Kane si narazil se spoluhráči a prošel bez odporu středem hřiště, od míče ho nedokázal odstavit Baines, a tak mohl vystřelit na Howarda. Ten jeho střelu nemohl dobře vidět a jen ji vyrazil před sebe. Tam zaspal Coleman a nechal se přeskočit Eriksenem, jehož pokus překonal Howarda, na brankové čáře na něj ale čekal Barry. Žel, Gareth se patrně domníval, že ta plíva do brány nedoletí a tak jen sledoval, jak míč dohopkal do sítě – 1:1. Po slibném úvodu trochu šok, ale do té chvíle šlo o jediný pokus hráčů v bílém, nebyl důvod panikařit.

Avšak od té chvíle již otěže zápasu převzal Tottenham. Jeho hráči dokázali lépe kombinovat po zemi a získávali ve středu hřiště převahu, což by při pohledu na jejich soupisku máílokdo očekával. Everton se pokoušel kontrolovat až příliš často dlouhými pasy za obranu na vysouvající se wing-backs, ale obranu soupeře tím nezaskočil. Vaz Blues v černém zlomila lehkomyslná rozehrávka v nastavení první půle. Gareth Barry si vykračoval od vlastního pokutového území, napůl cesty ke středovému kruhu mu míč vyšťouchl aktivní Kane a rázem šli Spurs do přečíslení, kde se po pravé straně nabízeli Lennonovi 3 volní spoluhráči. Kapka naděje nastala, když byl k zlomyslné radosti vybrán Roberto Soldado, ale ten překvapil a ve vyložené příležitosti neselhal, a i když nešlo o nejpovedenější pokus, Howard moc šancí neměl – 2:1.

Po přestávce pokračoval obraz hry nastolený před přestávkou, Soldado se dostal nevědomky za obranu, ale míč mu naštěstí zabavil Coleman. Jen do zdi pálil z přímého kopu Eriksen, který často dělal hráčům Evertonu potíže svými rychlými nohami. Pokud měl bránit, neváhal vztáhnout po soupeři rukou, takže si Evertonian zavzpomínal na jiného dánského fotbalistu, který ale hájil barvy Evertonu. Věřím, že jediný pohled Thomase Gravesena, a ten floutek by seděl na trajektu zpátky do Amsterdamu. V 61. minutě přišlo dvojí střídání Toffees ve snaze o oživení ofenzívy, neviditelného Eto’a nahradil McGeady a za Mirallase přišel Osman. Asi nikoho nepřekvapím, když už nyní napíši, že to výrazné oživení nepřineslo. Everton sice postupně opět nabýval převahy v držení míče, ale jeho snažení chyběla větší dynamika, např. Bešićovy pasy do krajů se sice nádherně kroutili, ale snášely se k adresátům zoufale pomalu. V závěru Evertonians donutili Kohouty k častému přerušování hry, což jim během 3 minut vyneslo 4 žluté karty, ale jedinou výraznou možnost získal Coleman po prostrčení od Barkleyho, včas si na něj počíhal Lloris. Poslední vzrušení před Francouzovou brankou nastalo při centru Bainese, Fazio zahrál paží, ale penalta se nepískala. Pak už se jen vyznamenal Bešić v soubojích s Kanem, nejprve byl razantně proti pokusům o zdržování a už za hranou byl jeho zákrok na unikajícího útočníka, jenže ani potom se penalta nekopala. Everton tak zaslouženě podlehl Tottenhamu 2:1.

Branky: 21. Ericksen, 45. Soldado – 15. Mirallas

Everton FC:  Tim Howard 5; Séamus Coleman 5, Phil Jagielka 4, Sylvain Distin 5, Leighton Baines 5; Muhamed Bešić 4, Gareth Barry 3, Kevin Mirallas 6 (61. Leon Osman 4) , Ross Barkley 6, Samuel Eto’o 4 (61. Aiden McGeady 4); Romelu Lukaku 4.

Tottenham Hotspur: Hugo Lloris; Vlad Chiriches (70. Eric Dier), Federico Fazio, Jan Vertonghen, Ben Davies; Ryan Mason, Nabil Bentaleb, Aaron Lennon (61. Erik Lamela), Christian Eriksen; Harry Kane, Roberto Soldado (81. Paulinho).