Preview: Everton – Hull City

02/12/2014 0 Od Riči

Nevydařené nedělní odpoledne na White Hart Lane se jen těžko vymaže z paměti, přesto třeba zareagovat návratem na vítěznou vlnu, v cestě stojí rozhodně překonatelní Tigers.

Na zmíněném duelu proti Tottenhamu těžko hledat mnoho pozitiv, na papíře vypadala sestava Evertonu silně, ovšem na hřiště tomu bylo opačně. Nefungovala defenzíva ani ofenzíva, záloze chyběl pohyb a překvapivý moment, střídání hru neoživila a jednotlivci výsledek nezachránili. Po povedeném výletu do Wolfsburgu v nejednom Evertonianovi převládalo hluboké zklamání, zvláště když Spurs stačilo ke třem bodům zodpovědné bránění a čekání na chyby soupeře, na něž se dá, smutně podotýkám, letos s pravidelností spoléhat.

V úvodních 13 ligových kolech hráči Toffees vyprodukovali osm individuálních chyb (!), které vedly k obdržené brance. Ve srovnání s loňskem třeba nevěřícně kroutit hlavou, tehdy se jich za celou sezónu napočítalo všehovšudy šest.

Pochopitelně pokles formy zapříčiňují rovněž zranění, Sylvain Distin by v případě zdravého Johna Stonese už dávno seděl na lavičce, ovšem slabší momenty si vybírají i jinak pevné opory. Tim Howard zaostává, aspoň v Premier League, za svojí nastavenou laťkou kvality z let minulých, Seamus Coleman a Ross Barkley po uzdravení zatím rovněž nenajeli do starých dobrých kolejí a od Garetha Barryho se očekává větší jistota.

Nedá mi to vrátit se k Barkleymu. Kreativní záložník prozatím putuje sestavou, aniž by naskočil na své oblíbené pozici desítky. Naposledy se trápil na pravé záloze, a přestože věřím, že pokud by našel zápasový rytmus a formu, s touto pozicí by si poradil, nyní po návratu z marodky třeba jeho schopnosti a kreativitu využít na podhrotové pozici, zvláště v době absence Stevena Naismithe.

Hull City přijíždí na Goodison Park v nelichotivé pozici, již šest utkání čeká na ligovou výhru, přičemž v posledních čtyřech prohrál. Ano, utkal se s několika papírově lepšími soky (Arsenal, Liverpool, Southampton, Tottenham, Manchester United), i tak bych ale od celku, jenž v létě notně posílil pevný základ z kampaně 2013/14, čekal lepší umístění než současné 17.

V útoku Steva Bruce operuje Nikica Jelavić, po závěrečných neplodných měsících v Evertonu hledající novou výzvu. V probíhající sezóně zaznamenal čtyři branky a s notnou motivací se bude snažit přidat další trefy proti bývalým spoluhráčům, ti snad na trávníku zapomenou na kamarádské vztahy.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Toffees zvítězili ve čtyřech ze šesti soubojů v rámci Premiership (4 výhry, 1 remíza, 1 prohra), na domácí půdě jsou přitom stoprocentní
• a Blues si připsali tři body pokaždé ve všech posledních třech střetnutích.

Everton
• Vyhrál tři z posledních devíti ligových klání v Goodisonu (3 výhry, 2 remízy, 4 prohry)
• 17 nasbíraných bodů představuje o sedm bodů méně než ve srovnání s před 12 měsíci
• skóroval nejméně dvakrát v 14 z posledních 16 ligových zápasů na Goodison Parku
• pokud bychom brali v potaz pouze první půli, v tabulce by se nacházel na druhém místě za Chelsea.

Hull City
• V kalendářním roce 2014 vyhrál šestkrát v lize, nejméně ze všech týmů
• nevstřelil branku ve čtyřech z posledních pěti případů a v tom pátém rozvlnil síť jednou.

Týmové novinky

Bryan Oviedo a Arouna Koné se brankou podíleli na triumfu U21 v pondělí proti Sunderlandu a jsou kousek od kýženého stoprocentního začlenění do prvního mužstva. Steven Naismith drží šanci na start, zdravotní potíže vyřadily Jamese McCarthyho, Darrona Gibsona, Antolína Alcaraza a Johna Stonees.

EFC: Howard, Joel, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Atsu, Barkley, Barry, Bešić, McGeady, Osman, Pienaar, Eto’o, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Letní posila Robert Snodgrass od srpna chybí pro zranění kolena, Abel Hernández odcestoval do rodné Uruguaye na narození syna a Gastón Ramírez si odpykává trest za vyloučení.

HCFC: Harper, Jakupović, McGregor, Bruce, Chester, Davies, Dawson, Maguire, McShane, Robertson, Rosenior, Brady, Ben Arfa, Diamé, Elmohamady, Huddlestone, Livermore, Meyler, Quinn, Aluko, Jelavić, Sagbo.

Co: Everton FC – Hull City AFC, 14. kolo Premier League
Kdy: 03. 12. 2014 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Robert Madley