Preview: Manchester City – Everton

05/12/2014 0 Od Javor

„S Manchesterem City to byla milostná aférka, ale s Evertonem to je spíše manželství.“ Citát nejúspěšnějšího manažera klubu, který vyznává královskou modř, nás právě uvedl do 175. vzájemného zápasu dvou modrých klubů.

Kdyby Sergio Agüero znal jeden z největších hitů skupiny Fešáci, tak by si mohl zazpívat parafrázi se slovy „říkají, že bin Mansúr se má, že jeho hrot jsem právě já“. A opravdu je tomu tak, bývalý zeť božského Diega minulý týden hattrickem v Lize mistrů zajistil vítězství nad Bayernem Mnichov a udržel tak naději na postup ze skupiny. Ten si mohou zajistit ve středu na Stadio Olimpico v Římě. Ale tohle je liga a tam Citizens koukají na záda Chelsea. Ta letos ještě neprohrála…

Sezóna pro sky blues začala prohrou v Charity shield s Arsenalem 0:3.  V lize zaznamenal náš zítřejší soupeř pouze dvě prohry, zato s překvapivými soupeři. Což o to, West Hamu se letos daří a přijít s ním o body není ostuda, ale doma podlehnout Stoke, to bylo překvapení. A spokojenosti fanoušků rozhodně taky nepomohlo vyřazení z Ligového poháru, kdy je na City of Manchester Stadium vyučil Newcastle, jenž tehdy málem odvol(áv)al trenéra. Nicméně s návratem Agüera do formy se pozice manažera Pellegriniho přece jen stabilizovala.

Tým v létě posílil především o Franka Lamparda. Ten přišel v létě z Chelsea, kde mu skončila smlouva, už teď jde o povedený přestup a hledají se cesty, jak ho udržet po celou sezónu, protože původní domluva je pouze do března, pak by měl odejít do USA kopat MLS. Ze známějších jmen přišli Fernando z Porta a zadarmo obránce Sagna z Arsenalu. Mezi odchody najdeme i dva bývalé hráče Evertonu – Rodwell šel do Sunderlandu a Lescott se vrátil skoro domů, momentálně poslouchá ve West Bromwichi pokyny bývalého šéfa akademie Evertonu Alana Irvinea z manažerské sesle. A jeden přestup se týká i člena současného kádru Evertonu – podepsal nám po vypršení smlouvy záložník Barry.

Kdo u obou týmů zůstává mezi zraněnými? Everton je a bude stále bez čtveřice Gibson-McCarthy-Naismith-Stones. Ale jsou tu i pozitiva – v neděli se nečekaně rychle zapojil do hry právě bývalý obranný záložník Manchesteru City a návrat Pienaara do akce se taky čekal později než předevčírem proti Hullu. Navíc už trénuje paraguayský stoper Alcaraz a jeho nasazení místo Distina by nebylo až takové překvapení. Přeci jen bude tomuto levonohému franocuzskému obránci tento měsíc 37 a čtyři zápasy v devíti dnech může být více, než je nebohý půlčík schopen snést. Každopádně na lavičce by konečně měl být dospělý střední obránce.

V týmu našeho zítřejšího soupeře bude chybět hlavně kapitán Kompany. To je problém nejen pro střed obrany, ve středu ho v lize na Sunderlandu zastoupil Boyata. Uzdravit se nestihl ani krajní záložník Silva, odpočívat by měl útočník Jovetić. Naopak by v sestavě neměla chybět vracející se dvojice Kolarov-Džeko.

Předpkládaná sestava Evertonu: Howard – Baines, Distin/Alcaraz, Jagielka, Coleman – Pienaar/McGeady, Barry, Barkley, Besić, Mirallas – Lukaku.

Co: Manchester City – Everton FC, 15. kolo Premier League
Kdy: 6. 12. 2014 od 18:30 SEČ
Kde: City of Manchester Stadium, Ashton new road, Manchester, Anglie (kapacita: 47 405)
Rozhodčí: Andre Marriner