Manchester City – Everton 1:0

06/12/2014 0 Od Riči

K nudnému střetnutí na půdě Manchesteru City výrazně přispěl nemohoucí výkon Evertonu, loňským mistrům stačilo proměnit pokutový kop a spoléhat na bezzubost Merseysiders.

Ze základní sestavy vypadli Leon Osman a Ross Barkley, Martínez místo nich vsadil na Tonyho Hibberta a Samuela Eto’a, přičemž Seamus Coleman se posunul z pravé obrany do zálohy. Na lavičku usedl už uzdravený Antolín Alcaraz.

Už v prvních minutách domácí ztratili svého nejlepšího hráče, Sergio Agüero po souboji s Colemanem a Bešićem opustil hřiště s bolestivou grimasou ve tváři. Vystřídal ho José Pozo, devatenáctiletý Španěl, který si před dnešním dnem zahrál v Premier League pouze osm minut. Citizens se dostali do vedení po sporném rozhodnutí, souboj Jagielky s Milnerem posoudil sudí jako faul prvně jmenovaného a nařídil penaltu. K jejímu rozehrání se postavil Yaya Touré a nemýlil se – 1:0. Každopádně celé akce předcházela zbytečná Barryho ztráta v nebezpečném území 25 metrů před bránou.

Manuel Pellegrini zřejmě na taktické poradě promítal jeden z bojových filmů Jackieho Chana, jak si jinak si vysvětlit kopy Mangaly do zad Eto’a a Fernanda do tváře Barryho, oceněné žlutou kartou. Minimálně Fernando může být rád, že neodkráčel rovnou pod sprchy. City jinak drželi územní převahu, nicméně Howard zasahovat nemusel, Everton poprvé zahrozil až v 38. minutě, Mirallasova zblokovaná střela skončila mimo tři tyče.

ManCity nastoupil do druhé půle aktivně, což gradovalo centrem Milnera a zakončením Poza, Howarda výborným reflexem vyrazil. Dynamika a kreativita Evertonu se trošičku zlepšila příchodem Barkleyho v 56. minutě, místo mu uvolnil Bešić, přesto pořád převládalo trápení při útočení. Na druhé straně odmítl pojistku Milner, když po pěkné kombinační akci pálil nad bránu.

V 80. minutě se konečně zahřál Joe Hart, Romelu Lukaku se vytasil s výbornou střelou z prvního doteku a anglický reprezentační brankař zázračně zasáhl. O poznání méně práce připravil pro Howarda se svým pokusem Nasri, mířil do jeho prostoru. Do konce závěrečného hvizdu Evertonu ukázal jedno velké nic, tedy kromě opakované ukázky, jak nekopat rohy.

Branka: 24. Yaya Touré (pen.)
ŽK: 18. Eliaquim Mangala, 26. Fernando, 88. Yaya Touré – 11. Séamus Coleman, 52. Gareth Barry, 90. Ross Barkley
Manchester City: Joe Hart, Pablo Zabaleta, Eliaquim Mangala, Martín Demichelis, Gaël Clichy, Fernando, James Milner, Jesús Navas (78. Frank Lampard), Yaya Touré, Samir Nasri, Sergio Agüero (7. José Pozo, 63. Edin Džeko)
Everton FC: Tim Howard, Tony Hibbert, Leighton Baines, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Samuel Eto’o, Kevin Mirallas (89. Leon Osman), Muhamed Bešić (56. Ross Barkley), Gareth Barry, Séamus Coleman, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Andre Marriner