Newcastle United – Everton 3:2

28/12/2014 0 Od Riči

Ani premiérová trefa Arouny Koného z 5. minuty nestačila, Magpies totiž dokázali třikrát odpovědět a i přes závěrečné snížení si připisují tři body do tabulky.

Hned šesti změn doznala základní sestava, kvůli zranění z ní vypadli Howard, Jagielka, Stones, stopku za pět žlutých karet si odpykával Naismith a v rámci rotace usedli na lavičku Mirallas, Barkley a Lukaku. Nahradili je Joel, Alcaraz, Distin, McGeady, Garbutt, Eto’o a Koné, přičemž Leighton Baines se vysunul do zálohy, kapitánskou pásku navlékl Gareth Barry.

A Toffees se prosadili už v 5. minutě po přímočaré akci, tedy něčem, co v poslední době hře scházelo. McGeady vysunul na křídle Colemana, jehož okamžitý centr Arouna Koné uklidil z prvního doteku pod břevno – 0:1. Po úvodní brance se domácí chopili iniciativy s cílem brzkého vyrovnání, Cissé přehlavičkoval Alcaraze, jenže Moussa Sissoko špatně zpracoval balon a zazdil samostatný nájezd na brankaře.

Newcastle se dočkal kýžené branky v 34. minutě, na krátko rozehraný roh způsobil chaos v obraně Toffees, čehož využil Mike Wiliamson sklepnutím na Papisse Cissého, který trestuhodně nehlídaný napnul volejem síť – 1:1. Nutno podoktnout, že Senegalec pár minut před svým zápisem loktem udeřil Colemana, pravidla v takovém případě mluví o červené kartě.

O poločase Ross Barkley nahradil Jamese McCarthyho, čímž se jednoznačně posílila ofenziva. V prvních minutách druhé půle byla ale zaměstnána opačná strana trávníku Blues. Nejprve Alcaraz nešikovnou tečí do protihráče otestoval reflexy Joela Roblese, na brankové čáře se vyznamenal, jenže o minutu později už brankářská dvojka nestačila na střelu Ayozeho Péreze k tyči – 2:1.

Šance se snažil vytvářet zejména Leighton Baines, hrající levého středního záložníka, po jeho nabídce pálil Samuel Eto’o vysoko nad bránu a tísněný Arouna Koné zblízka vedle. Snahu o návrat do utkání srazila školácká chyba, Ross Barkley před vlastním vápnem špatně zpracoval, míč mu odskočil k nohám Jacka Colbacka, jenže se sám před Joelem nemýlil – 3:1. Za tři minuty z Geordies podnikli rychlý protiútok, zakončoval střelec Cissé, neumístěnou dělovku tentokrát Joel Robles zastavil.

Nečekání snížení přinesla 83. minuta, Leighton Baines výborným pasem z poloviny hřiště využil mezeru v obraně a našel Kevina Mirallase. Belgičan potvrdil střeleckou formu a pohotovým zakončením snížil – 3:2. Tentýž ofenzivní záložník zkoušel štěstí i za chvíli, trestný kop z úhlu překvapivě posílal k přímému ohrožení a branku minul pouze o půl metru. V závěrečných okamžicích se Everton k pořádné šanci nedostal, naopak domácí Pérez z brejku orazítkoval tyč, a tak jsme svědky osmé prohry v sezóně.

Branky: 34. Papiss Cissé, 51. Ayoze Pérez, 68. Jack Colback – 5. Arouna Koné, 84. Kevin Mirallas
ŽK: 27. Yoan Gouffran, 90+4. Paul Dummett – 28. James McCarthy, 71. Antolin Alcaraz
Newcastle United: Jak Alnwick, Fabricio Coloccini, Mike Williamson, Daryl Janmaat, Paul Dummett, Cheik Tioté, Moussa Sissoko, Jack Colback, Yoan Gouffran (90+1. Rémy Cabella), Papiss Cissé (73. Emmanuel Rivière), Ayoze Pérez
Everton FC: Joel Robles, Leighton Baines, Sylvain Distin, Séamus Coleman, Antolin Alcaraz, Luke Garbutt, Aiden McGeady (61. Kevin Mirallas), Gareth Barry, James McCarthy (46. Ross Barkley), Samuel Eto’o, Arouna Koné (72. Romelu Lukaku)
Rozhodčí: Craig Pawson
Diváci: 52 313