Everton – West Ham United 1:1

06/01/2015 0 Od Javor

Stále platí, že s West Hamem doma neprohráváme, ale výkon byl místy rozpačitý. Přesto (či možná právě proto) byl závěrečný hvizd rozhodčího přivítán s úlevou.

Lehce zraněného Bainese nahradil na levém kraji obrany Oviedo, potrestaného Alcaraze ve středu obrany Distin a taktéž na svou obvyklé místo, pravého záložníka, se vrátil Mirallas. Za Hammers začal na lavičce Tomkins a Carroll nakonec vůbec nebyl nominován k zápasu. Jeho bývalý a i současný spoluhráč Downing začal utkání na podhrotu.

V úvodních deseti minutách si připsaly oba týmy po jedné příležitosti, Naismith zleva hledal na středu nějakého spoluhráče, jeho přihrávka byla odkopnuta, v 10. minutě Valencia vysunul Amalfitana, střela byla zblokována Distinem na roh. O chvilku později se dostal do šance Mirallas, když nepovedenou střela Lukaka zpoza vápna vyrazil brankář Adrian pouze před sebe, ale napodruhé svou chybu napravil. Další příležitost promarnil Jarvis, když byl Oviedo přečíslen na své levé straně a Jenkinson po zemi odcentroval. Záložník hostů ale trefil přímo Roblese. Do té doby největší šanci Evertonu zmařila jedenáctka, když Barry vystihl rozehrávku soupeře uprostřed hriště, ale poslal Belgičanovi pomalou přihrávku, takže jehu střelu stihl za pomoci bloku obránce Adrian chytit na čáře.

A o něco později potěšili domáci též krásnou akcí. Barkley dostal přihrávku, zbavil se jednoho protihráče a krásně vlevo našel Lukaka. Ten sice vystřelil vedle, za pomoci teče obránce, ale rozhodně akce, za kterou se zaslouženě tleskalo. Z dalšího útoku vracel Naismith z brankové čáry do ohně po Lukakově přihrávce, ale tam hráč v modrém dresu nebyl. Jinak by následovala snadná dorážka z metru.. Konec první půlhodiny utkání byl zakončen dvěma rohy West Hamu, bez gólového efektu.

O gólovou přihrávku se snažil opět Mirallas, jeho skvělý centr zleva minul hlavou Lukaku a těsně i Colemanova noha na vzdálenější tyči. Poslední čtvrthodina prvního poločasu se nesla ve znaku mírného tlaku domácích, zatímco hosté podnikali občasné, ale o to nebezpečnější protiútoky. Krátce před koncem se neprosadil nadvakrát Amalfitano, druhý pokus letěl nad břevno Roblesovy branky. Z protútoku se hezky uvolnil Lukaku, jeho střelu Adrian pouze opět vyrazil, Reid raději odkopl na roh. A to bylo z první půle vše.

Druhý poločas aktinvěji začali hosté a po dvou střelách mimo se ujali vedení. Roh byl Jarvisem zakroucen na bližší tyč, Oviedo centr podskončil, Naismith byl od Collinse příliš daleko a ten hlavičkou k tyči otevřel skóre. Hned z dalšího útoku umístil Valencia (opět) po Nolanově přihrávce hlavou střelu přímo do Roblese. Lukaku z následující akce donutil Collinse k vykopnutí míče z čáry, o několik vteřin později se radoval, když jeho hlavička prošla do brány, ale rozhodčí mu odpískal útočný faul na Cresswella.

Po inkasované brance se činila hlavně belgická dvojice, ale pouze několik minut, protože Eto´o střídal právě Mirallase. Za svůj první zákrok dostal útočník první žlutou kartu zápasu, když Noble pádu hodně přidal. Aby toho nebylo málo, tak ze hříště odkulhal Distin, kterého střídal Stones.

West Ham si vedení hlídal celkem v klidu, sem tam zahrozil, Evertonu se nedařily ani jednoduché přihrávky a ještě k tomu Lukaku dostal žlutou kartu, když zatáhl za trenýrky Reida. Pět minut před koncem vystřídal McGeady Besiće a domácí již začaly přikládat pod kotel, hlavně dvojice Barkley-Lukaku dost hrozila. Domácí záložník si střihl pěkné sólo, ale následnou střelu dobře vyrazil Adrian, kterému mač opravdu vyšel. Poté dostal žlutou kartu za faul Cole a další šanci zahodil Coleman, když po centru Ovieda hlavou netrefil ze sedmi metrů bránu.

Tlak ale nakonec přinesl kýžené ovoce. V 92. minutě McGeady kousek vlevo od pokutového území soupeře zaměstnal srážkou dva protihráče, míč si vzal Oviedo, poslal centr napříč pokutovým územím, Lukaku si zpracoval míč a těžkým kopem z voleje poslal míč k pravé tyči – 1:1. A když se v páté minutě nastavení Hammers ubránili rohu, tak odpískal Taylor konec utkání. Příští týden tedy opakovaný zápas v Londýně.

Branky: 90+2. Romelu Lukaku – 56. James Collins
ŽK: 66. Samuel Eto’o, 80. Romelu Lukaku – 87. Carlton Cole
Everton FC: Joel Robles, Phil Jagielka, Sylvain Distin (71. John Stones), Séamus Coleman, Bryan Oviedo, Muhamed Bešić (84. Aiden McGeady), Gareth Barry, Ross Barkley, Steven Naismith, Kevin Mirallas (65. Samuel Eto’o), Romelu Lukaku
West Ham United: Adrian, James Collins, Winston Reid, Aaron Cresswell, Carl Jenkinson, Stewart Downing, Morgan Amalfitano (78. Joey O’Brien), Kevin Nolan, Mark Noble, Matthew Jarvis (68. Diego Poyet), Enner Valencia (60. Carlton Cole)
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 22 236