Everton – Manchester City 1:1

10/01/2015 0 Od Javor

Po výrazně zlepšeném výkonu ve druhé půli si Everton z utkání s mistrem odnáší bod. V první půli se přečkal tlak soupeře a ve druhé se hrálo vyrovnané utkání. Snad už tedy skies are not so grey…

Manžer Evertonu Martinez udělal v sestavě tři změny. Zatímco nahrazení Distina Stonesem a Ovieda Bainesem se čekalo, posazení Mirallase na lavičku překvapilo. Pod hrotem Lukakem nastoupili zleva Barkley, Naismith a McGeady. Na hrotu hostů nastoupil Jovetić, na lavičce se choulila mj. trojice Agüero-Kompany-Lampard.

Největší šanci v první desetiminutovce měl Jovetić, když ho pěkně vyslal dobře hodně aktivní Silva, ale útočník hostů naštěstí mířil kousek vedle horní šibenice. Tomuto předcházela zbytečná ztráta Colemana na půlce hřiště. Následně přišla první loženka utkání. Jagielkovi se míč od nohy vysloveně odrazil k Silvovi, ten přihrál doprava Navasovi, ale záložník Citizens minul z osmi metrů vzdálenější tyč. Z útočných akcí Evertonu lze zmínit dva trestňáky asi z 25 metrů, ale Lukaku a Baines dopadli stejně – trefili zeď. Hru hostů režíroval Silva, ve 20. minutě našel asi metr za vápnem Jovetiće, ale ten opět netrefil branku, tentokrát střelou po zemi. Oba týmy se docela úspěšně snažili o vysunutý presink a tak byly ztráty míče na vlastní poloivině běžnou věcí.

Z dalších příležitostí hostů musím zmínit brejk dva na dva, kdy Navas a Silva nepřechytračili Jagielku s Besićem, druhý jmenovaný dvěma obrannými zákroky zařídil roh, ze kterého nic nebylo. Jovetić pojal první půli jako střelecké cvičení, ale gól nedal, nicméně i on svým výkonem přispěl k tomu, že se Everton celou první půli víceméně bránil. Pět minut před půlkou se blýsknul hezkým centrem McGeady, ale Hart míč chytil do ruky těsně před Lukakem. Man C se opravdu staral o nevychladnutí Roblese, Silvovi pomáhal hodně Nasri, ale málem udeřilo na druhé straně. Coleman vysunul Lukaka, Hart jeho střelu vyrazil k McGeadymu, který přiťukl Colemanovi – a ten trefil břevno za již překonaným brankářem. Nicméně do šatny se šlo za bezbrankového stavu.

První šanci druhé půle měl Barkley, ale trestňák kousek za rohem vápna poslal mimo, netrefil prostor u vzdálenější tyče, kam chtěl míč evidentně umístit. Z dalšího útoku Evertonu vzešel trestňák, zahrával ho opět Barkley, ale nic z toho. Nicméně za faul na Lukaka dostal žlutou kartu Mangala. A Evertonu se opravdu začalo dařit v útoku, z dalšího útoku opět Belgičan pořádně provětral Hartovy rukavice. Z následného rohu Mangala zvláštním zákrokem dostal Jagielku na zem, ale penalta se nepískala. Citizens odpověděli dvěma trestňáky Silvy zleva, ale jeden odvrátila obrana Evertonu a druhý vyboxoval Robles. Ač bylo skóre bezbrankové, tak se rozhodně bylo na co dívat. Následně se po faulu, za který dostal žlutou kartu Stones, dostal k voleji Silva, leč udělil míči opačnou faleš a netrefil branku.

V polovině druhého poločasu vystřídal Jovetiće Agüero a Coleman si vynutil žlutou kartu na Fernandinhovi. Baines rozehrál trestňák, poté, co vypadl míč Hartovi z ruky, dorazil míč do brány Jagielka, leč rozhodčí Atkinson odpískal správně Naismithův faul na brankáře. Nicméně hosté i nadále podnikali nebezpečné protiútoky a z jednoho se už prosadili. Zabaleta odzbrojil za pomoci neodpískané ruky Lukaka a po rychlém přenesení hry se dostal Silva k centru, ten byl tečován a skončil na hlavě Fernandinha, kterému se podařilo umístit balon k tyči, ač u ní stál Coleman. Ale okamžitě bylo srovnáno! Bainesův centr z trestného kopu zleva přistál na malém vápně a Naismithova hlava byla u míče dříve než Hartovy ruce. Těsně před vyrovnávací brankou Mirallas vystřídal McGeadyho. Ten pět minut před koncem dostal přihrávku na roh velkého vápna, udělal kličku obránci, ale vyslal střelu s razancí sedmiletého školáka, s čímž fakt neměl Hart problémy. O chvilku později Baines ukázal, že i on umí disciplínu „z rohu nenajdu vůbec nikoho“. To už byl na hřišti Lampard, který vystřídal Fernandinha. V předposlední minutě se ke střele zpoza vápna po zemi dostal Nasri, ale Robles kryl spolehlivě. A poslední věcí, kterou musím zmínit, bylo střídání právě Nasriho Kolarovem.

Branky: 78. Steven Naismith – 74. Fernandinho
ŽK: 63. John Stones – 50. Eliaquim Mangala, 69. Fernandinho
Everton FC: Joel Robles, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Leighton Baines, Muhamed Bešić, Gareth Barry, Aiden McGeady (77. Kevin Mirallas), Ross Barkley, Steven Naismith, Romelu Lukaku
Manchester City: Joe Hart, Pablo Zabaleta, Martín Demichelis, Eliaquim Mangala, Gaël Clichy, Fernando, Fernandinho (82. Frank Lampard), Jesús Navas, David Silva, Samir Nasri (90+2. Aleksandar Kolarov), Stevan Jovetić (67. Sergio Agüero)
Rozhodčí: Martin Atkinson
Diváci: 39 499