West Ham United – Everton 2:2, na pokutové kopy 9:8

13/01/2015 0 Od Javor

V parádním střetnutí po dobrém výkonu Everton prohrál, protože jejich brankář Adrián kope pokutové kopy lépe než náš brankář. Kruté vyřazení…

Sestava Evertonu byla naprosto stejná jako proti Manchesteru City v lize, na lavičku se nevešel Eto´o, naopak se našlo místo pro McAlenyho, Koného a Garbutta. U domácích mírně překvapilo posazení kapitána Nolana na lavičku, toho nahradil Jarvis a zraněného Reida ve středu obrany Song.

Úvodní pozdravy na konci první čtvrthodiny obstrali Lukaku a Valencia. Nejdřív domácí záložník obral o míč Stonese před vápnem hostů, ale zazamatkoval a nacentroval na Carrolla do ofsajdu (a stejně z toho gól nebyl), následně si ofsajsovou linii nepohlídal z protiútoku právě Vlám. Krátce předtím unikl Besić zasloužené žluté, když trefil kopačkou protihráče do čela. Everton útočil hodně po své pravé straně, McGeady měl často míč na kopačce, i Coleman měl pár pěkných útočných náběhů. Skóre vysokých noh pak vyrovnal Valencia, když přejel Barrymu stehno, ale opět nechal pan rozhodčí svůj žlutý kartonek v kapsičce. Hosté měli asi více příležitostí, ale měli zakázanou střelbu od doktora, tak hra podle toho vypadala. První půlhodinu zakončil trochu nebezpečnou střelou po zemi, ale vedle, Downing.

O chvilku později se ukázalo, že Valencia nosí dres Evertonu:-), když zastavil nebezpečnou střelu Songa vlastním tělem. To se podařilo domácím přečíslení 4 na 3 po Naismithově ztrátě míče. První žlutou si vysloužil McGeady ve 40. minutě po faulu na Jarvise. Zajímavou příležitost po rohu nevyužil Stones, když se mu povedla hlavička, ale neumístil ji a hlavičkoval přímo do Adriana. A poločas končil největší šancí Evertonu od začátku mače. Lukakova přihrávka našla na rohu vápna Naismithe, ten z první prostrkával na nabíhajícího McGeadyho, ale ten byl v ofsajdu. Nicméně akce, za kterou dal Martinez svým hráčům two thumbs up. Nicméně poločasové skóre bylo bezbrankové.

Druhá půle začala příležitostí West Hamu, když se po rohu dostal míč ke Collinsovi, ale ten z otočky přestřelil. Ale pak už domácí fanoušci přece jen zvedli ruce. Ofsajd byl rychle rozehrán z oblasti před velkým vápnem, Carroll přihrál Valenciovi, ten se dostal přes Stonese a střelou ke vzdálenější tyči po zemi překonal Roblese – 1:0. Everton se vracel do obrany opravdu pomalu… O pět minut později přišli Toffees o McGeadyho, když zbytečně zajel do Nobla, rozhodčí Swarbrick mu udělil druhou žlutou a Ir se šel předčasně sprchovat. A málem bylo ještě hůř, když krátce po vyloučení chyběl Collinsovi krok na malém vápně k trefení míče po pěkné přihrávce Songa.

Na to zareagoval Martinez dvojitým střídáním, když poslal na hřiště Ovieda s Mirallasem za Barkleyho a Bešiće, o chvilku později dostal žlutou kartu Nolan za faul na Jagielku. Problémy obraně dělal Carroll, v 75. minutě přehlavičkoval Bainese, ale netrefil branku. V následujícím útoku Mirallas fauloval a dostal žlutou kartu. Pak ale tentýž hráč neproměnil vyloženou šanci, když po chybě obrany Hammers a přihrávce Lukaka střílel z malého vápna jen do blokujícího Tomkinse. Následně ve dvou šancích střílel hlavou nepřesně Collins, jedna byla zlikvidována skvělým zákrokem Roblese, vyrazil míč na roh. Ještě předtím předvedl dobrý blok Coleman v situaci velmi podobné té, ze které skóroval Valencia.

Ale pak se přece jen skóre měnilo – a na správné straně. Lukaku byl faulován na kousek za rohem velkého vápna, k míči se postavil Mirallas a přímou střelou nachytal Adriana, který na polovysokou střelu k bližší tyči vůbec nereagoval. 1:1! Domáci odpověděli střelou Cresswella z přímého kopu asi z 25 metrů, ale ta břevno minula. Za faul předcházející téhle střele dostal žlutou kartu Barry. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a minimálně Robles si fakt zachytal, diváci se opravdu nenudili. Pak odpustil rozhodčí Evertonu penaltu za ruku Stonese ve vápně, která byla vytažena mimo (trestňák odpískán byl). Po několika dalších příležitostech West Hamu, při kterých se musela obrana vytáhnout, skončil zápas v normální hrací době 1:1 a šlo se do prodloužení.

Prodloužení začalo dvěma šancemi Lukaka. Nejdřív sice ze tří metrů neprostrčil míč za brankářova záda, ale pak už nemohl minout. Mirallas si ze čtyř protihráčů udělal slalomové kužely a poslal takovou přihrávku, že doťuknout míč do branky asi tak ze dvou metrů opravdu byla hračka. 1:2! Jen připomínám, že od 56. minuty hráli hosté o deseti. Lukaku pak při oslavě branky ukazoval do nebe. Branku věnoval blízkému kamarádovi Junioru Malandovi, který v neděli zemřel ve věku 20 let při autonehodě. West Ham pak měl několik příležitostí, ale obrana vydržela, Baines několikrát zblokoval centry.

Na začátku druhé části prodloužení se do hlavní role opět obsadil Mirallas, získal rok, ze kterého byl faulován ve vápně, ale rozhodčí se asi před začátkem utkání rozhodl, že dneska penaltu nepískne a vytáhnul faul opět mimo vápno. Ten Oviedo napálil do zdi. Allardyce ovlivnil utkání naposledy ve 110. minutě, když poslal na hřiště Carltona Cola za Collinse. A bylo to povedené střídání! 100 vteřin po vběhnutí na hřiště skóroval poté, co mu hlavičkou na vzdálenější tyči přiťukl Tomkins – 2:2. WHU zvyšoval tlak, z dalšího rohu se dostal k hlavičce Carroll, ale Jagielka stihl míč odvrátit na roh. Pro ten si došel Robles. I Everton měl šanci – a velkou. Lukaku si vzal míč kousek za vápnem, prošel na roh malého vápna a mířil na vzdálenější tyč, ale netrefil bránu. Vzápětí si vzal hlavu do dlaní… V poslední minutě se dostal k prudké střele z úhlu Amalfitano, ale vystřelil přímo do Roblese, který s vyražením neměl problémy. Tentýž hráč pak přihrál ve 121. minutě do velké šance Coleovi, ale jeho první střela byla zblokována a druhou poslal z pozice ležícího střelce mimo branku.

A tak se šlo na penalty. Domácí vyhráli los a vybrali si stranu – pochopitelně tu, kde fanoušci Evertonu nebyli.

Mirallas proměnil do středu – 0:1, Noble podobným způsobem taky – 1:1.

Naismith neproměnil, střílel polovysokou střelu po své levé ruce, ale tam Adrián skočil – stále 1:1. Nolan po zemi ke stejné tyči neměl problém – 2:1.

Lukaku lehce po své levé ruce, brankář skočil na druhou stranu – 2:2. Carroll do prakticky stejného místa, Robles skočil na druhou stranu – 2:3.

Na Bainese je spoleh, ač Adrián uhodl stranu a míče se dotkl – 3:3. Cresswell proměnil do středu branky, pokud by Robles zůstal stát, trefilo by ho to – 3:4.

Oviedo taky doprostřed, Adrián se pohnul na druhou stranu – 4:4. Downing mohl rozhodnout, ale nedal! Robles uhodl stranu a vyrazil, stále tedy 4:4.

Barry má s penaltami zkušenosti a bez problémů proměnil – 4:5. Cole poslal Roblese na druhou stranu – 5:5.

Stones se trochu nechal znervóznit, Adrián si na míč sáhl, ale přesto prošel do sítě u tyče – 5:6. Valencia byl první, který proměnil penaltu k tyči po své pravé ruce – 6:6.

Jagielka bez problémů opět k pravé tyči – 6:7. Amalfitano skoro tamtéž – 7:7.

Coleman okopíroval Amalfitanovu penaltu, polovysoká po jeho pravé ruce – 7:8. Jenkinson bombou pod břevno doprostřed srovnal – 8:8.

Robles se rozběhl pomalu, napálil ránu, ale nedal, míč se od břevna odrazil před čáru – stále 8:8. A pak se na penaltu rozběhl jeho brankářský kolega Adrián, odhodil rukavice a jistě k tyči po své levé ruce proměnil – 9:8.

Rozhodl tak o tom, že do čtvrtého kola Anglického poháru 25. ledna proti Bristolu City postupuje West Ham United, který přerušil dlouhou sérii 15 zápasů proti Evertonu bez vítězství. A v kabině Toffees bude smutno, navzdory dobrému výkonu.

Branky: 51. Enner Valencia, 113. Carlton Cole – 82. Kevin Mirallas, 97. Romelu Lukaku
ŽK: 72. Kevin Nolan – 40. Aiden McGeady, 77. Kevin Mirallas, 85. Gareth Barry, 120. Joel Robles
ČK: 56. Aiden McGeady po 2ŽK
West Ham United: Adrian, James Collins (111. Carlton Cole), James Tomkins, Aaron Cresswell, Carl Jenkinson, Stewart Downing, Alexandre Song (61. Kevin Nolan), Mark Noble, Matthew Jarvis (69. Morgan Amalfitano), Andrew Carroll, Enner Valencia
Everton FC: Joel Robles, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, Muhamed Bešić (67. Kevin Mirallas), John Stones, Aiden McGeady, Gareth Barry, Ross Barkley (67. Bryan Oviedo), Steven Naismith, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Neil Swarbrick
Diváci: 25 301