Preview: Everton – Liverpool

06/02/2015 0 Od Riči

Pocit nadšení střídající se s návalem úzkosti graduje do finále, 224. Merseyside derby se intenzivně hlásí o slovo a Evertonians potichu vyhlížejí prohru Liverpoolu, na níž čekají od roku 2010.

Jakmile se zveřejnění ligový los, málokterý příznivec modré barvy prvně hledá jiný mač než derby na Goodison Parku, představující vrchol sezóny. A to bolestnější je potom statistika z úvodu článku, naposledy Blues opanovali derby před čtyř a půl rokem. O dvoubrankové prvenství se tehdy symbolicky postaraly dvě novodobé ikony klubu – Tim Cahill a Mikel Arteta. Oba fotbalisté ale už nějaký ten pátek kopou za jiné oddíly, a tak se odpovědnosti musí zhostit jiní, příkladem budiž pozdní vyrovnávající dělovka Phila Jagielky z podzimního klání či střelec dvou gólů Romelu Lukaku z loňské výtečné přestřelky 3:3.

Před týdnem si Everton odvezl velmi důležitý tříbodový zisk ze hřiště Crystal Palace a minimálně po psychické stránce muselo zákonitě dojít ke zlepšení. Vítězná sestava se sice nemění, ovšem James McCarthy se dle slov Roberta Martíneze konečně zotavil ze svalových problémů a po poslední pětinedělní pauze je připraven do boje. Netřeba připomínat, co neúnavný McCarthy znamená pro zálohu a potažmo celý tým.

Otázkou zůstává, kdo by McCarthymu uvolnil místo v základní sestavě. Mnozí by rádi ukázali na Garetha Barryho, jenž se však těší oblibě manažera, a proto by role Černého Petra pravděpodobně připadla Muhamedovi Bešićovi, ačkoliv Bosňan poslední dobou patří k tomu nejlepšímu. A po pravdě rád bych viděl, jak Bešić dá pocítit slavnému Steviemu Gerrardovi před cestou za oceán trochu toho balkánského důrazu.

Čerstvá posila Aaron Lennon pravděpodobně usedne zatím jenom na lavičku, momentálně bych jeho pozici tipoval až za McGeadym a Barkleym. Na druhou stranu jako oživení v průběhu hry by mohl způsobit rozruch v překonatelné obraně soupeře. Po povedené akci by jistě vykouzlil úsměv na své tváři a všichni by byli konečně spokojení.

Liverpool s novým rokem vyměnil kabát, či že začal bodovat a dotírat na nejlepší celky. Daří se hlavně ofenzivní dvojici Raheem Sterling a Coutinho. Výbornou zprávou pro temnou stranu Stanley Parku představuje uzdravení Daniela Sturridge, jestliže by ho vizionář Rodgers postavil od první minuty, defenzivě Toffees by jistě přibylo práce.

Pozdní výkop se nezamlouvá Merseyside policii, jenže dřívější hodinu si neprosadila, a tak na její přání budou aspoň příznivci obou táborů sedět odděleně.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton uspěl v jednom z posledních sedmi domácích střetnutí v lize (1 výhra, 2 remízy, 4 prohry)
• Liverpool padl jednou z posledních 16 ligových návštěv na Goodisonu
• derby přineslo 20 červených karet v éře Premier League, touto bilancí vévodí soutěži
• nicméně posledních sedm vzájemných utkání se obešlo bez vyloučení.

Everton
• 12. místo s 26 body
• výsledek 1:0 proti Crystal Palace ukončil osmizápasovou šňůru bez výhry
• v posledních pěti domácích ligových kolech vydoloval tři body pouze v jednom případě
• letos žádný jiný mančaft letos vícekrát v úvodní pětiminutovce (4)
• v Goodisonu v aktuálním ročníku padají branky, průměr na jeden duel činí číslo 3, druhý nejvyšší počet.

Liverpool
• 7. místo s 38 body
• neprohrál posledních sedm ligových kol a v pěti z nich vyhrál
• z poslední pěti výjezdů bodoval na plno čtyřikrát a třikrát udržel čisté konto
• Steven Gerrard opanovává tabulků střelců derby z aktivních hráčů, trefil se devětkrát, na Goodison Parku pálil přesnými dvakrát, v letech 2001 a 2005.

Týmové novinky

Martínezovi chybí Christian Atsu, který se probojoval s Ghanou do finále Afrického poháru národů, a zranění Steven Pienaar, Leon Osman a Tim Howard. Posledně jmenovaný byl mě být opět připraven příští víkend.

EFC: Joel, Griffiths, Staněk, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Oviedo, Stones, Barkley, Barry, Bešić, Gibson, Lennon, McCarthy, McGeady, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith.

O startu Lucase rozhodne zdravotní test před výkopem, určitě potom nenastoupí zdravotně neschopní Brad Jones a Jon Flanagan.

LFC: Mignolet, Ward, Johnson, Enrique, Lovren, Manquillo, Moreno, Sakho, Škrtel, Allen, Can, Coutinho, Gerrard, Henderson, Lallana, Lucas (?), Marković, Balotelli, Borini, Ibe, Lambert, Sterling, Sturridge.

Co: Everton FC – Swansea City AFC, 24. kolo Premier League
Kdy: 07. 02. 2015 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Anthony Taylor