Chelsea – Everton 1:0

12/02/2015 0 Od Riči

Everton si prožil na Stamford Bridge malé deja vu, stejně jako v loňské sezóně Chelsea strhla vítězství na svou stranu až brankou v samém závěru.

Do branky Toffees se vrátil po sedmitýdenní absenci Tim Howard. Debutu v základní sestavě se dočkal Aaron Lennon, místo mu přepustil Mirallas. Ross Barkley si v derby zahrál jenom posledních pár minut, v Londýně nahradil v základní sestavě McCarthyho.

Chelsea vstoupila do duelu aktivně, Willian po pěti minutách kroutil povedený banán zpoza vápna, k dokonalosti mu chybělo pár centimetrů. Přestože Everton nastoupil do utkání s defenzivní taktikou, vypracoval si první vážnější příležitosti. V 8. minutě při protiútoku Ross Barkley vysunul Lukaka, jehož střelu pohotovým zákrokem nohou vytěsnil Petr Čech. Na druhé straně se soupeř snažil přetavit převahu v úvodní branku, Rémyho hlavičku na dvakrát zneškodnil Howardy a následně Cuardado a opět Rémy zkoušeli své štěstí ranami po zemi z úhlu na vzdálenější tyč, oba shodně těsně minuly.

Ani v druhé půli se obraz hry nezměnil, domácí dobývali a hosté praktikovali zodpovědnou obranu. V takových případech si musí vzít slovo ofenzivní tahouni mužstva a prosadit se individuální akcí. V týmu Chelsea jim je pochopitelně Eden Hazard, v 61. minutě se prokličkoval k zakončení, ovšem trefil pouze prosto připraveného Howarda. Americký brankař předvedl při návratu povedený výkon, potlesk si zasloužil třeba za vyražení Matićova pokusu z trestného kopu či při Willianově utáhlé placírce.

Druhou velkou příležitosti si Everton vypracoval v 68. minutě, k Oviedovi se vrátil míč po rohovém kopu a do dezorientované obrany poslal přízemní centr. Pas našel Lukaka, ovšem na brankové čáře skvělým rozštěpem zachraňoval Petr Čech. Nic naplat, podobné akce musí končit brankou.

Závěr mnoho radosti pro liverpoolské Blues nepřinesl, nejprve Gareth Barry nedovoleně zastavil útok protivníka a uviděl druhou žlutou kartu. Příští víkend proti Leicesteru si tak odpočine. V 89. minutě potom Tim Howard vyboxoval balon před velké vápno, kde číhal Willian, který pohotovým volejem k tyči rozvlnil síť – 1:0. Tři body zůstaly na půdě lídra tabulky.

Branka: 89. Willian
ŽK: 15. César Azpilicueta, 88. Cesc Fàbregas, 89. Ramires – 5. Muhamed Bešić, 24. Gareth Barry, 58. Séamus Coleman, 89. James McCarthy
ČK: 88. Gareth Barry po 2ŽK
Chelsea FC: Petr Čech, John Terry, Branislav Ivanović, César Azpilicueta, Kurt Zouma, Willian (90+2. Gary Cahill), Ramires, Nemanja Matić, Eden Hazard, Juan Cuadrado (70. Cesc Fàbregas), Loïc Rémy (70. Didier Drogba)
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Séamus Coleman, Bryan Oviedo, Muhamed Bešić (46. James McCarthy), John Stones, Aaron Lennon (74. Kevin Mirallas), Gareth Barry, Ross Barkley (74. Darron Gibson), Steven Naismith, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Jonathan Moss
Diváci: 41 592