Preview: Young Boys – Everton

18/02/2015 0 Od Riči

Evropská liga zůstala poslední soutěží, v níž by v letošní sezóně Everton mohl zaznamenat výraznější úspěch. Po zvládnutí skupinové fáze postoupil mezi 32 nejlepších a jako v první mu v cestě stojí BSC Young Boys.

Švýcarský celek si místenku do jarních odvet zajistil až v posledním zápase. Do Bernu přijela pražská Sparta, které by stačila k postupu i remíza, jenže český celek podal ustrašený a bojácný výkon, a tak radovali domácí. Na druhou stranu sílu svěřenců Uliho Forteho na Stade de Suisse nelze podceňovat, od prohry 3:5 s Liverpoolem z poháru UEFFA 2012/13 v evropských soutěží vyhráli všech sedm klání na vlastní půdě. Druhý největší fotbalový stánek, s umělou trávou mimochodem, tedy představuje klíčovou překážku v boji o proklouznutí do osmifinále.

Young Boys se honosí anglickým jménem, jeho původ spadá do založení v roce 1897 studenty z místní univerzity. Jedenácti násobného ligového mistra vůbec spojitost s Anglií provází celou historií, v minulosti na tradici navazovali trenéři z Ostrovů, nyní švýcarský reprezentační pravý bek Scott Sutter, narozený v Enfieldu a od mala fanoušek Tottenhamu Hotspur.

A na koho si dát pozor ze sestavy YB? Nebezpečí určitě představuje útočník Guillaume Hoarau, operující na špici rozestavení 4-2-3-1. V létě přišel jako volný hráč z Girondins de Bordeaux a i zásluhou pěti gólů ve skupině Evropské ligy nenechává nikoho na pochybách o vydařenosti přestupu. Francouzovi z křídla pomáhají Renato Steffen a Raphaël Nuzzolo. O defenzivu se potom stará sehraná dvojice stoperů Steven von Bergen a Milan Vilotić, druhý jmenovaný se navíc dokáže prosadit i ve vápně soupeře, letos v lize skóroval už čtyřikrát.

Young Boys momentálně zaujímají druhou příčku v lize za suverénní Basilejí. Po horším startu začali šplhat tabulkou nahoru, poslední prohru utrpěli na začátku listopadu v Neapoli, následně osmkrát vyhráli a jednou remizovali.

Toffees zopakovali postup mezi vyvolených 32 mančaftů z posledního vystoupení v evropských pohárech datovaného pět let zpátky. Nyní ale hledí dále než naposledy, kdy je vyřadil zásluhou nevydařené odvety v Lisabonu tamější Sporting. Ačkoliv se obraz hry a výsledky začínají pomalu zlepšovat, stále chybí pořádný kus k dokonalosti. Což o to, obrana začala šlapat, ruku v ruce však vyschnul střelecký prach útočníkům. Tedy konkrétně myšleno ten zbytkový střelecký prach.

Bohužel vzhledem k četným absencím se Roberto Martínez nemá v ofenzivě příliš na výběr. Naději na oživení udržuje aspoň Christian Atsu, čerstvý vicemistr Afriky a nejlepší hráč Afrického poháru národů. Ve své první polovině hostování z Chelsea toho příliš neukázal, minimálně o motivaci má tedy do druhé části postaráno. Otázkou k základní jedenáctce pouze zůstává, zda se do ní vejde Ross Barkley či právě Atsu, a kdo z trojice Barry, McCarthy, Bešić nastoupí ve středu pole.

Týmové novinky

Young Boys chybějí kvůli zranění náhradní brankař David von Ballmoos a záložník Matias Vitkieviez.

YBB: Mvogo, Wölfli, Bürki, Hadegjonaj, Lecjaks, Rochat, Sutter, Vilotić, von Bergen, Wüthrich, Bertone, Gajić, Nuzzolo, Sanogo Junior, Steffen, Sulejmanov, Afun, Gerndt, Hoarau, Kubo, Zarate.

Leon Osman, Steven Pienaar a Arouna Koné odehráli větší část bezbrankového utkání za U21 v úterý proti Manchesteru United. Přiblížili se návratu do prvního týmu, ovšem do Švýcarska ještě neodcestovali, na Finch Farm zůstali se zdravotně indisponovanými Tony Hibbertem, Leightonem Bainesem a Aiden McGeadym.

EFC: Howard, Robles, Griffiths, Alcaraz, Browning, Coleman, Jagielka, Stones, Oviedo, Gibson, Garbutt, McCarthy, Barkley, Bešić, Barry, Atsu, Mirallas, Lukaku, Naismith, C. Duffus.

Co: Berner Sport Club Young Boys 1898 – Everton FC, 1. vyřazovací kolo
Kdy: 19. 02. 2015 od 19:00 SEČ
Kde: Stade de Suisse, Bern, Švýcarsko (kapacita: 32 000)
Rozhodčí: Manuel De Sousa (Portugalsko)