Young Boys – Everton 1:4

19/02/2015 0 Od Riči

Čtvrteční večer na švýcarské umělé trávě ze vzpomínek fanoušků nezmizí jen tak rychle, Everton rázně vykročil za postupem do osmifinále soutěže.

Roberto Martínez připravil dvě změny v základní sestavě, James McCarthy nahradil Muhameda Bešiće a Kevin Mirallas nezpůsobilého Lennona, zimní posila si už totiž vyzkoušela letošní Evropskou ligu za Tottenham.

Everton se do útoku vrhnul od prvních minut, po 180 sekundách Bryan Oviedo našel přesným centrem hlavičkujícího Lukaka a domácí brankař Mvogo vytáhl výborný zákrok. Young Boys poprvé zahrozili za dalších sedm minut, kanonýr Hoarau dostal 20 metrů před bránou trestuhodně dostatek času na zpracování a přesné seřízení mířidel, suma sumárum: parádní umístěná střela – 1:0.

V 16. minutě se opět předvedl Yvon Mvogo, nejprve vyrazil Lukakův pokus z otočky a nepropustil za svá záda ani Barkleyho navštívenku. Navzdory neproměněným příležitostem Toffees pokračovali v aktivní hře, což se jim vyplatilo. V 24. minutě Gareth Barry nacentroval do vápna, kde si našel prostor Romelu Lukaku, a přesnou hlavičkou vyrovnal – 1:1.

S úvodním gólem se Blues nespokojili, Naismith si v šestnáctce vyměnil míč s McCarthym, poslal prudkou příhru do malého vápna a nabíhající Coleman dokonal akci – 1:2. Na začátku však všemu předcházelo těsné ofsajdové postavení Stevena Naismitha, podle pravidel tudíž gól neměl platit. Diváci v Bernu se nenudili, s dalším útokem přispěchal Guillaume Hoarau, Tim Howard tentokrát jeho volej vyrazil a následná dorážka mu zamířila do rukavic. Francouzský útočník se opravdu činil, v 37. minutě hlavičkoval pouze o decimetry vedle.

Jiné pozdvižení přinesla 39. minuta, centr Garetha Barryho se odrazil se štěstím až k Lukakovi, stojícímu před prázdnou bránou, s čímž si hrot lehce poradil – 1:3. Opakovaný záběr ale odhalil další ofsajdové postavení, střelec branky stál v době přihrávky za obránci. Do konce poločase se YB snažili o zkorigování výsledků, nejprve pálil z dálky Milan Gajić, Howard včasně zakročil. A o chviličku později po standardní situaci Sékou Sanogo dělovkou rozezvučel tyč.

Úvod druhé půle načal zbytečný atak Sanoga na ležícího Barkleyho, mladý záložník si nenechal nic líbit a postrčením zjednával nápravu. Oba aktéři uviděli žlutou kartu. Z fotbalové stránky potom zaujala šance Mirallase, v dobré pozici branku netrefil. Rozhádané minuty uťalo zkompletování hattricku Romela Lukaka, v 58. minutě přebral za půlkou Barkleyho přihrávku a samostatný úprk zakončil přesným zakončením – 1:4. Kaňkou bylo svalové zranění Ovieda, místo něj naskočil Luke Garbutt.

A další kaňka mírně zkazila večer v 62. minutě, John Stones po vlastní chybě ztratil míč a pronikajícího Hoaraua zatáhl ve vápně za dres. Následoval pád na zem, červená karta pro Stonese a penalta. K té se postavil sám faulovaný a naštěstí pro hosty přestřelil.

Střídající Garbutt se uvedl přesným centrem na Lukaka, jenže autor tří branek v zakončení selhal a balon skrtnul pouze patou. Evertonská desítka nepřidala čtvrtou trefu ani v 85. minutě, po dalším brejku byl v přímém souboji úspěšnější zasahující Mvogo. Nic to ovšem nezměnilo na faktu, že do Anglie se nejen Romelu Lukaku bude vracet nadmíru spokojen.

Branky: 10. Guillaume Hoarau – 24., 39. a 58. Romelu Lukaku 28. Séamus Coleman
ŽK: 50. Sekou Sanogo Junior, 90. Florent Hadergjonaj – 36. Steven Naismith, 50. Ross Barkley, 79. Romelu Lukaku
BSC Young Boys: Yvon Mvogo, Florent Hadergjonaj, Milan Vilotić, Steve von Bergen, Jan Lecjaks, Sekou Sanogo Junior (90. Leonardo Bertone), Milan Gajić (70. Alexander Gerndt), Renato Steffen (79. Tauljant Sulejmanov), Raphaël Nuzzolo, Yuya Kubo, Guillaume Hoarau
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Bryan Oviedo (58. Luke Garbutt), James McCarthy (69. Antolin Alcaraz), Gareth Barry, Ross Barkley, Kevin Mirallas, Steven Naismith, Romelu Lukaku (85. Christian Atsu)
Rozhodčí: Alexey Kulbakov