Preview: Everton – Leicester City

21/02/2015 0 Od Riči

Rozkazní zní jasně – za každou cenu urvat vítězství. Nic jiného si Everton, pět bodů od sestupových příček, nesmí předsevzít z duelu na domácí půdě proti nováčkovi a poslednímu týmu tabulky.

Evropská liga Toffees svědčí, ve čtvrtek se Evropě opět ukázali v zářném světle a po možná nejpovedenějším výkonu v sezóně odjeli z Bernu s krásným výsledkem 4:1. Sebevědomí si posílilo mužstvo jako celkem, nový impuls ale dostali i jednotliví hráči. Romelu Lukaku ukázal, že střílet branky umí, pokud se mu poskytne dostatek kvalitních přihrávek a centrů, a Ross Barkley pro změnu exceloval v roli dirigenta.

Otázkou pouze zůstává, jak přenést formu z Evropské ligy do domácí soutěže. Možná by pomohlo zjednodušit hru a více sázet na přímější útoky, s čímž se uspělo proti Young Boys, ovšem též proti Wolfsburgu a Lille. Roberto Martínez má o čem přemýšlet, jelikož Blues nutně potřebují sbírat body, v posledních 12 střetnutích vyhráli pouze dvakrát a okupují nelichotivou 12. příčku.

Leicester je tipován za jednoho z nejžhavějších kandidátů na sestup. Na druhou stranu přestože poslední čtyři kola prohrál, za poslední dva měsíce nasbíral více bodů než Everton. Manažer Nigel Pearson si slibuje nastartování cesty za záchranou s příchodem lednový posil. Chorvatský střelec Andrej Kramarić se gólově prosadil v posledních dvou utkáních, svým stylem se hodí do anglického fotbalu. Do brány potom přibyl zkušený Mark Schwarzer, jemuž bude s defenzivou pomáhat Robert Huth. Foxes nelze odepisovat, o šanci budou bojovat, minulé kole na Emirates Stadium budiž varováním.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Z posledních 17 ligových soubojů jich 12 skončilo remízou včetně čtyř setkání z posledních pěti
• Foxes se naposledy radovali na Goodisonu v roce 1985 (2:1)
• Leicester z posledních devíti výjezdu do modré části Liverpoolu šestkrát remizoval a třikrát odjel poražen.

Everton
• 12. místo s 27 body
• vloni touto dobou se chlubil 18 více nasbíranými body
• vyhrál jednou z posledních devíti kol (3 remízy, 5 proher)
• pouze Swansea (16) ztratila více bodů (15) v případě, kdy držela vítězný výsledek.

Leicester City
• 20. místo se 17 body
• prohrál devět z posledních 11 venkovních kol (1 výhra, 1 remíza)
• udržel čtyři čistá konta, nejméně z celé ligy
• inkasoval 13 branek po standardních situacích, nejvíce z celé ligy.

Týmové novinky

Gareth Barry vynechá tento víkend, protože si odpykává trest za vyloučení na Chelsea. Do středu hřiště se tudíž postaví očekávána dvojice James McCarthy a Muhamed Bešić. Bryan Oviedo si ve čtvrtek přivodil lehčí svalové zranění a v základní sestavě ho nahradí mladý Luke Garbutt, nebo Leighton Baines, jenž se vrací po vyléčení naraženého kolena.

K dispozici je opět Aaron Lennon, místo mu může uvolnit Steven Naismith. Skot schytal ve Švýcarsku několik ran a poslední dobou hrával pravidelně, menší odpočinek by mu neuškodil. Tony Hibbert, od pátku třicet čtyři let starý, Steven Pienaar a Leon Osman pokračují v získávání kondice nutné pro první tým. Návrat Aidena McGeadyho se očekává na začátku března.

EFC: Howard, Joel, Griffiths, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Atsu, Barkley, Bešić, Gibson, Lennon, McCarthy, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Brankaře Kaspera Schmeichela stále trápí poranění nohy a Chrise Wooda vyřadily problémy s kotníkem.

LCFC: Hamer, Schwarzer, De Laet, Huth, Konchesky, Moore, Morgan, Simpson, Upson, Wasilewski, Albrighton, Cambiasso, Drinkwater, Hammond, James, King, Knockaert, Mahrez, Schlupp, Kramarić, Lawrence, Nugent, Ulloa, Vardy.

Co: Everton FC – Leicester City FC, 26. kolo Premier League
Kdy: 22. 02. 2015 od 15:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Phil Dowd