Everton – Leicester City 2:2

23/02/2015 0 Od Riči

Kýžené tři body Toffees nezískali, naopak jsou rádi za srovnání na remízu z 88. minuty. Nepřesvědčivé představení podtrhl chybující Tim Howard a nepřesný Romelu Lukaku.

Robert Martínez provedl tři změny v základní sestavě, vypadli z ní zraněný Bryan Oviedo, suspendovaný Gareth Barry a Kevin Mirallas, jejich místa potom zaujali Leighton Baines, Muhamed Bešić a Aaron Lennon.

Poprvé zahrozil nováček, Jeffrey Schlupp namířil do vápna a z úhlu vyzkoušel Howardovu pozornost. Blues se v první poločase prosazovali hlavně po pravé straně, po jedné takové akci Coleman potáhl a servíroval před bránu, jenže Lukaku v nadějné pozici vysoko přestřelil. Jak už jsme z letošní sezóny zvyklí, chyběla větší přesnost, lehkost, nasazení a odvaha. Hráči jsou patrně svázáni tlakem, čemuž netrpělivý Goodison příliš nepomáhá.

Ze Leicester se představila posila Andrej Kramarić, po kličce pálila nad břevno. Podobně pochodil také Ross Barkley, když se dostal k volnému míči po Lukakově snaze. Do zakončení se tlačil aktivní Schlupp, před přestávkou mu do gólové střely skočil John Stones.

Druhý poločas začal, jak skončil první. Jamesův pokus Howard vyrazil před Schluppa, který v nadějné příležitosti nedokázal zamířit mezi tři tyče. Nepříznivý vývoj utkání se Martínez snažil zvrátit střídáními, na hřiště poslal dvojici Darron Gibson a Christian Atsu, na lavičku se poroučeli Bešić s Barkleym. Nutno uznat, že čerstvá dvojice výkon pozvedla. Gibson se nebál tvořivost ve středu pole a Atsu přinesl svěží vítr do útoku.

Everton se dočkal v 57. minutě, Lukaku převzal přihrávku a posunul akci na Naismithe. Skot si připravil místo na střelu a s pomocí malé teče uspěl s pokusem na přední tyč – 1:0. Vedení vydrželo jen šest minut, Tim Howard velmi nešikovně zasáhl proti centru a nabídl střídajícímu Nugentovi, pobývajícímu šedesát sekund na trávníku, branku – 1:1.

S odpovědí přispěchal Romelu Lukaku, po chytrém McCarthyho doteku sám před Schwarzerem přestřelil. A tak se potvrdilo pravidlo nedáš-dostaneš, v 70. minutě Howard kvůli podběhnutí nevyrazil centr, míče se zmocnil David Nugent a připravil ho Cambiassovi. Zkušený záložník si už věděl rady – 1:2.

Jak čtvrtek Romelu Lukaku opanoval utkání, v neděli si vybral špatný den. Po nabídce Naismithe zakončoval slabě a nepřesně, vzápětí potom Bainesovu střelu nedokázal tečí usměrnit mezi tři tyče. Belgičan se přičinil aspoň v 88. minutě. Po Atsuově centru skákal spolu s Upsonem a právě hostující obránce se trefil po Lukakově zásahu do vlastní sítě, čímž stanovil konečný výsledek – 2:2.

Branky: 57. Steven Naismith, 88. Matthew Upson (vl.) – 63. David Nugent, 70. Esteban Cambiasso
ŽK: 25. Wes Morgan
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Leighton Baines, Muhamed Bešić (55. Christian Atsu), James McCarthy, Aaron Lennon, Ross Barkley (55. Darron Gibson), Steven Naismith (85. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku
Leicester City: Mark Schwarzer, Danny Simpson, Wes Morgan, Matthew Upson, Paul Konchesky, Robert Huth, Riyiad Mahrez (62. David Nugent), Matthew James, Esteban Cambiasso (87. Andy King), Jeffrey Schlupp (62. Jamie Vardy), Andrej Kramarić
Rozhodčí: Phil Dowd
Diváci: 38 904