Preview: Everton – Young Boys

26/02/2015 0 Od Riči

Po vysoké výhře v Bernu se zdají být odveta a postup pouhou formalitou, v momentálním rozpoložení Evertonu by však jakákoliv výhra měla zaručovat dostatečnou motivaci.

Už to zní jako nudný radiový hit. Jakmile Toffees předvedou náznak zlepšení, dostaví se bolestné zklamání. Ze Švýcarska se přivezl výborný výsledek a čekalo se na jeho navázání v utkání proti Leicesteru. Bohužel očekávání se minula s realitou a poslední tým tabulky nadělal až nemile mnoho starostí. Konečná remíza pochopitelně, ač se vyrovnání dostavilo v pozdní 88. minutě, nikoho neuspokojila.

Znatelnou frustraci potvrdili i samotní hráči, Steven Naismith přikládá neuspokojivé výsledky možnému nedostatek koncentrace, tak jako tak aktuální situace představuje problém. V nedávné minulosti Everton zachraňoval sezónu výborným jarem, letošek podobným případem asi nebude. A přestože jsem v minulosti (nejen já) Davida Moyese pranýřoval za prohlášení, že prvotním cílem je nasbírat 40 bodů na záchranu, aktuálně se s tímto plánem ztotožňuji.

Otázkou je, jak vydrží dvojí tvář mužstva, a to pokračování v úspěšném tažení Evropskou ligou. Nějak se mi nechce věřit v opakující se přemáhání výborných evropských klubů s pochmurnou ligovou bilancí v zádech. Každopádně Everton si vydobyl výsledky na evropské půdě respekt soupeřů, a i proto by se slušelo odehrát střetnutí s Young Boys v plném nasazení.

Celek z Bernu výjezd do Anglie rozhodně nepojme lehkovážně a i přes debakl z úvodního klání se nachází v dobrém rozpoložení. O víkendu totiž porazil na domácí půdě suveréna ligy FC Basilej 4:2, přičemž triumf režíroval dvougólový Alexander Gerndt, švédský útočník vracející se po těžkém zranění.

Týmové novinky

Suspendovaného Johna Stonese nahradí ve stoperské dvojici Antolín Alcaraz, či Sylvain Distin. Kvůli zdravotním problémům nenastoupí Tony Hibbert, Bryan Oviedo, Aiden McGeady, dále nezpůsobilý Aaron Lennon a ani virem napadený Christian Atsu. Naopak do akce se opět zapojují dlouhodobí marodi Leon Osman a Steven Pienaar. Odpočinek by si zasloužili Steven Naismith a Romelu Lukaku, na druhou stranu Darron Gibson se cítí zdravě a ve formě, jeho využití se přímo nabízí. Na šanci čeká rovněž Arouna Koné.

EFC: Howard, Robles, Griffiths, Alcaraz, Browning, Coleman, Jagielka, Distin, Gibson, Garbutt, Baines, McCarthy, Barkley, Bešić, Barry, Osman, Pienaar, Mirallas, Lukaku, Naismith, Koné.

YB stále postrádají Davida von Ballmoose a Matiase Vitkievieze. Útočníka Gonzala Zarateho sužuje nemoc a jeho start je nepravděpodobný.

YBB: Mvogo, Wölfli, Bürki, Hadegjonaj, Lecjaks, Rochat, Sutter, Vilotić, von Bergen, Wüthrich, Bertone, Gajić, Nuzzolo, Sanogo Junior, Steffen, Sulejmanov, Afun, Gerndt, Hoarau, Kubo.

Co: Everton FC – Berner Sport Club Young Boys 1898, 1. vyřazovací kolo
Kdy: 26. 02. 2015 od 21:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Stefan Johannesson (Švédsko)