Everton – Young Boys 3:1

27/02/2015 0 Od Meňa

Stejně jako před týdnem ve Švýcarsku, i odvetu Toffees rozhodli produktivním prvním poločasem a mohou se těšit z účasti mezi poslední šestnáctkou letošní Evropské ligy.

Vysoká výhra v Bernu znamenala, že odveta bude ve své podstatě jen formalitou. Úvodní minuty přinesly několik zajímavých ataků na bránu hostujícícho celku, ale znovu to byli právě Young Boys, kteří otevřeli skóre zápasu. Ve třinácté minutě se po rozehrávce rohového kopu dostal k zakončení z hranice velkého vápna Nuzzolo, jehož střelu ještě tečoval Vilotic. To ještě Tim Howard zasáhl úspěšně, ovšem na dorážku Sanogy už byl krátký. Švýcaři se tak ocitli ve vedení a Goodison Park znervózněl.

O pár minut později navíc mohlo být ještě hůř. Hosté znovu zahrozili z rohového kopu, kdy si na centr na přední tyč naběhl Sutter a rozezvonil břevno. Netrvalo však dlouho a Everton dostal šanci uklidnit jak fanoušky, tak své postupové šance. Po 25 minutách hry fauloval Stevena Naismithe v pokutovém území Wolfi a s penaltou si ukázkově poradil Romelu Lukaku.

Definitivní hřebík do rakve aktuálně druhého celku švýcarské soutěže, zatloukli Blues o pět minut později. Na levé straně hřiště uvolnil Darron Gibson Lukea Garbutta, který měl před sebou moře prostoru a nikým neobtěžován mohl přesně přihrávat Lukakovi. A ten z half voleje vystřelil Evertonu vedení.

Na gólový účet zápasu se pak mohl zapsat i Gareth Barry, jeho pokus však mířil těsně nad. Toffees si tak v poklidu hlídali postupový večer, který si přítomní Evertonians na Goodison Parku ještě zpříjemnili zprávou o vypadnutí Liverpoolu s Besiktasem, který naše sousedy přemohl po pokutových kopech. Do konce poločasu navíc Everton přidal další trefu. Gibson nádhernou kolmicí našel nabíhajícího Mirallase, před kterým se ocitl už jen gólman hostí, Wolfi. A v takových příležitostech se Belgičan nemýlí, což prokázal i tentokrát.

Začátkem druhé půle uvolnil popravčí Young Boys, Romelu Lukaku místo na hřišti Aroune Konemu a hlad domácích po dalším gólu neustával. Mirallase dobrým zákrokem vychytal Wolfi a k zakončení se dostal i Kone, který však dopadl stejně jako jeho spoluhráč. Smůlu si útočník z Pobřeží Slonoviny vybral také v 75. minutě. To už gólmana sice překonal, balonu se ale do cesty postavila tyč.

Toffees tedy znovu potvrdili, že Evropská liga je jejich silnou stránkou a jako poslední britský účastník v letošním ročníku již nedočkavě vyhlížejí účast v osmifinále.

Góly: 25., 30. Lukaku, 42. Mirallas – 13. Sanogo

Everton: Howard, Coleman, Jagielka, Alcaraz, Garbutt, McCarthy (61. Besic), Barry, Gibson, Naismith (80. Osman), Lukaku (49. Kone), Mirallas

Young Boys: Wolfi, Vilotic, Lecjaks (57. Bürki), Rochat, Sutter, Bertone, Zarate, Nuzzolo (68. Gerndt), Kubo (76. Afum), Sanogo, Hoarau