Arsenal – Everton 2:0

02/03/2015 0 Od Riči

Pouze průměrný výkon stačil Arsenalu, aby na Emirates sebral všechny tři body. Everton se po další prohře propadl na 14. příčku, jež s šesti body od sestupových pozic prohlubuje tlak a ligovou nemohoucnost.

Roberto Martínez provedl tři změny oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy, John Stones, Muhamed Bešić a Ross Barkley nahradili Alcaraze, Gibsona a Naismithe.

Toffees začali sebevědomě, ze začátku první půle více kontrolovali míč a vytvořili si rovněž úvodní nebezpečnou akci duelu. Po dlouhém nákopu se Romelu Lukaku ocitl po chybě Paulisty za obranou domácích, ovšem pozorný Ospina včasným výběhem situaci zachránil. Gunners se odhodlali až v 27. minutě, Olivier Giroud si zaběhl za Jagielku a položil se do centru rybičkou, minul jen o centimetry.

Everton se stáhl do obrany a hrozil z brejků, po jednom z nich Paulista perfektním skluzem na poslední chvíli odzbrojil Lukaka. Aktivní hra Arsenalu přinesla ovoce, v 39. minutě Stones neuhlídal při rohovém kopu Girouda, který se prosadil volejem pravačkou – 1:0. Do konce první části nezvýšil vedení Santi Cazorla, zpoza vápna pálil nad břevno.

Druhou půli v rámci příležitosti otevřel Gareth Barry, při akrobatickém zakončení ale nesrovnal mířidla. Za Londýňany se přihlásil o slovo Cazorla, dobře so narazil s Giroudem, chyběla přesnější finální fáze. V další nadějné pozici se objevil Lukaku, bohužel zblízka svůj volej nevměstnal mezi tři tyče. V podobných utkání se musí proměnit každá šance, což bohužel ještě Belgičan nedokáže.

Naděje Blues na bodový zisk uchovával Phil Jagielka, po bloku na poslední chvíli zastavil gólovou možnosti Mesuta Özila, německý ofenzivní záložník využil okénko v obraně při riskantnější hře Evertonu s blížícím se závěrem utkání. Konečnou rozuzlení nabídla 90. minuta, střídající Tomáš Rosický si připravil střeleckou pozici a s pomocí Jagielkovi teče překonal Tima Howarda – 2:0. V samém závěru potom odmítl druhou trefu Giroud, osamocený hlavičkoval vedle.

Branky: 39. Olivier Giroud, 90. Tomáš Rosický
ŽK: 47. Olivier Giroud, 78. Laurent Koscielny
Arsenal FC: David Ospina, Héctor Bellerín, Gabriel Paulista, Laurent Koscielny, Kieran Gibbs, Santi Cazorla, Francis Coquelin (89. Calum Chambers), Mesut Özil, Alex Oxlade-Chamberlain (82. Tomáš Rosický), Alexis Sánchez (87. Danny Welbeck), Olivier Giroud
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Luke Garbutt, Muhamed Bešić (77. Steven Naismith), James McCarthy, Gareth Barry (84. Darron Gibson), Ross Barkley, Kevin Mirallas (62. Aaron Lennon), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 59 925