Preview: Stoke City – Everton

03/03/2015 0 Od Riči

Manažer neochotný změnit podprůměrný obraz hry a Britannia Stadium, kde Everton naposledy zvítězil před sedmi lety. Upřímně znám i lepší předzápasové vyhlídky.

Od postupu do Premier League v roce 2008 se Stoke City nepodařilo umístit v konečné ligové tabulce nad středečním soupeřem, dojde ke změně na konci května? Aktuálně Stokies drží jedenácti bodový náskok na svěřence Roberta Martíneze, přičemž sahají po double. Goodison Park vyloupili na Boxing Day prvenstvím 1:0.

Mark Hughes v loňské sezóně posbíral s týmem 50 bodů, což stačilo na devátou příčku, nejlepší umístění v novodobé historie Premiership. Letos vše zatím směřuje k velmi podobným pozicím, na druhou stranu poslední třetina může přinést mnoho změn. Na to spoléhají v Evertonu, který je, slušně řečenu, ve srabu. Bohužel těžko očekávat obrat k lepšímu mávnutím kouzelného proutku, zvláště když si španělský lodivod stále brouká tu samou písničku.

Fanoušci jen nevěřícně kroutí hlavou, jak rozhodný a přesný Martínez z minulého ročníku převtělil do jakési napodobeniny Rafy Beníteze z nejlepších časů. Zajímavě rovněž vyznívají jeho komentáře po utkání s Arsenalem, kdy se nechal slyšet, že si hráči neužívají hrání v lize stejně jako v pohárové Evropě.

Co s tím? Tak zní milionová otázka.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Potters naposledy dvakrát triumfovali nad Blues v jedné sezóně v kampani 1966/67
• Toffees nevyhráli na Britannia Stadium v posledních pěti soubojích, přičemž čtyřikrát se zrodila remíza.

Stoke City
• 10. místo s 39 body
• prohrál tři z posledních 13 ligových kol na domácí půdě (7 výher, 3 remízy), přitom všechny zmíněné prohry mu přichystaly celky z aktuální TOP4
• Peter Crouch se gólově prosadil ve všech čtyřech posledních střetnutích
• anglický dlouhán skóroval 46x hlavičkou v Premier League, s dalším zásahem se odtrhne od Alana Shearera a stanoví nový rekord soutěž.

Everton
• 14. místo s 28 body
• zvítězil v jednom z posledních 11 ligových kol
• ztratil 17 bodů z duelů, v nichž vedl, s touto bilancí vévodí lize
• letos jeho hráči faulovali 263x, nejméně v lize.

Týmové novinky

Domácí na základě zranění postrádají kapitána Ryana Shawcrosse, Marca Muniesu, Stephena Irelanda, Petera Odemwingieho a klíčové útočníka Bojana.
SCFC: Begović, Butland, Sørensen, Bardsley, Cameron, Pieters, Teixeira, Wilkinson, Wilson, Wollscheid, Adam, N’Zonzi, Palacios, Sidwell, Whelan, Arnautović, Crouch, Diouf, Moses, Walters.

Tony Hibbert, Bryan Oviedo, Aiden McGeady, Christian Atsu a Steven Pienaar si ze zdravotních důvodů určitě nekopnou, stav Leightona Bainese bude ještě přezkoumán.

EFC: Howard, Joel, Griffiths, Alcaraz, Browning, Coleman, Distin, Baines (?), Garbutt, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, Bešić, Gibson, Lennon, McCarthy, Osman, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Co: Stoke City FC – Everton FC, 28. kolo Premier League
Kdy: 04. 03. 2015 od 20:45 SEČ
Kde: Britannia Stadium, Stoke-on-Trent (kapacita: 27 743)
Rozhodčí: Mark Clattenburg