Stoke City – Everton 2:0

04/03/2015 0 Od Javor

Po pasivním výkonu prohra, první pro manažera Martíneze na Brittannia stadium.

V základní sestavě bez nějakých větších změn, na levé obraně pokračoval Garbutt, bo Baines a Oviedo jsou stále zranění a na třech obranných štítech v záloze se taky nic nezměnilo. Hrota Lukaka doplňovali na krajích Naismith a Lennon. Stoke City udělalo dvě změny proti minulému zápasu s Hullem, Adam s Crouchem nahradili Dioufa s Irelandem.

První věc, která stála za zmínku, se stala na začátku 13. minuty. Garbutt hezky pronikl po levé straně a přihrál kousek za vápno Gibsonovi, ale ten si maximálně tak zasoutěžil v disciplíně „tref šourákem střed brány“.  O dvě minuty později dostal svou desátou žlutou kartu Barry, když stáhl za rameno k zemi Adama, takže si proti Newcastlu a QPR nezahraje. Tempo hry bylo pro Pribilince, málo se střílelo, za domácí se docela snažil něco vymyslet N´Zonzi, ale moc mu to nešlo. Útoky Evertonu byly hodně taženy po levé straně mladým Garbuttem. Lukaku byl pravidelně zdvojován. Navíc přihrávku jemu byly často vzduchem, víceméně nákopy, ne po zemi.

Ve 30. minutě se po krátkém tlaku domácích u rohového praporku pošťuchovali Bardsley a Naismith, rozhodčí Clattenburg to vyřešil domluvou. To zřejmě obránce pruhovaných zdravě nabudilo a právě jeho centr zprava proměnil hezkou hlavičkou k tyči ve vedení 1:0 Moses. Howard plachtil marně. V poslední šanci poločasu aspoň Lennon donutil Begoviće k zákroku.

Druhý poločas začal příležitostí Lukaka, když míč pěkně vyvezl Stones, hezky nahrál a střela belgického útočníka byla zblokována na roh. Za několikátý faul dostal žlutou kartu Naismith, to bylo před útočným velkým vápnem. V 60. minutě Osman a Koné vystřídali Lennona s Barrym a Everton začal tlačit. Krátce po svém příchodu donutil Begoviće k zákroku právě Koné, brankář neměl s vyražením jeho střely problém.

Dá se říct, že Everton měl tlak, ale bez šancí, Stoke City spoléhalo na brejky, které sem tam vyšly, ale Howarda nezaměstnaly. V 83. minutě nastoupil Mirallas za Naismithe, ke konci spíš drželo míč Stoke, tlak Evertonu nějak ustal. A ještě byl přidán druhý gól. Hosté ztratili míč na půlicí čáře, brejk zakončil Arnautovič střelou do tyče a míč vrátil do sítě Diouf. Z následujícího útoku musel americký brankář vykopnout nohou nebezpečnou střelu Walterse. V nastaveném čase se ještě blýskl pěkným trestným kopem Garbutt, ale Begović vyrazil na roh. Body zůstaly doma.

Branky: 32. Victor Moses, 84. Mame Diouf
ŽK: 89. Asmir Begović, 90. Jonathan Walters – 14. Gareth Barry, 52. Steven Naismith
Stoke City: Asmir Begović, Erik Pieters, Phillip Bardsley, Marc Wilson, Philipp Wollscheid (17. Geoff Cameron), Charlie Adam (74. Marko Arnautović), Glenn Whelan, Victor Moses, Steven N’Zonzi, Peter Crouch (64. Mame Diouf), Jonathan Walters
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Séamus Coleman, Luke Garbutt, John Stones, Aaron Lennon (60. Arouna Koné), Gareth Barry (60. Leon Osman), Darron Gibson, James McCarthy, Steven Naismith (83. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Mark Clattenburg
Diváci: 26 431