Dynamo Kyjev – Everton 5:2

19/03/2015 0 Od Riči

V osmifinálové odvetě Toffees vyhořeli a po nepovedeném představení dali sbohem Evropské lize. Aspoň se mohou soustředit na ligové záchranářské boje, že…

Roberto Martínez provedl tři změny v základní sestavě, Aaron Lennon není způsobilý pro EL, a tak ho nahradil Christian Atsu. Místo Darrona Gibsona se postavil do středu pole zkušený Gareth Barry, Leona Osman vyměnil Ross Barkley a Arounu Koného pro změnu Steven Naismith, což znamenalo návrat k rozestavení 4-5-1.

Domácí vstoupili do zápasu aktivně, po sérii nebezpečných akcí prvně pořádně zahrozil Vitorino Antunes, bránu z úhlu minul zhruba o metr. A úvodní plošnou převahu Dynamo přetavilo v gól, v 21. minutě Andrij Jarmolenko přebral přihrávku, roztancoval Barryho a krásným obstřelem překonal překvapeného Tima Howarda – 1:0.

Everton odpověděl za čtyři minuty, Steven Naismith vysunul na půlící čáře Rosse Barkleyho a mladý Angličan po rychlém brejku trefil tyč. Zahanbit se ovšem nenechal hvězdný Jarmolenko, z protiútoku využil nedůslednosti Alcaraze a Jagielky a gólovou šanci míč překazil až výborný Howard. Jarmolenka zahozená příležitost mrzela za chvilku ještě více, když se na druhé straně se štěstím dostal míč k Romelu Lukakovi, který technickým zakončením z dálky napnul roh sítě – 1:1.

Toffees vyrovnání povzbudilo, Lukaku uvolnil Naismithe a jeho střelu na poslední chvíli zablokoval skluzující Danilo Silva. Jenže nadšení dlouho nevydrželo, hra se opět přelila na opačný konec a dezorientovaná obrana Blues nedokázala odvrátit centr do vápna, čehož využil Łukasz Teodorczyk, zblízka se nemýlil – 2:1. A v 37. minutě, jen dvě minuty poslední trefě, bylo ještě hůře, na hranici vápna připravený Miguel Veloso zajistil tečovaným volejem už dvougólové vedení – 3:1. Být ve škole, defenziva Evertonu si za první poločas vysloužila za pět.

55. minuta přinesla další mizerné bránění, po centru do vápna Oleh Husjev dostal trestuhodně dostatek prostoru a času na dvojité zakončení – 4:1. Za této situace bylo potřeba k postupu skórovat dvakrát. O první smazání manka se snažil Christian Atsu, ztroskotal ovšem na připraveném brankařovi Šovkovskyj. Ještě blíže k úspěchu se ocitl Ross Barkley, utaženou placírkou podruhé v utkání orazítkoval tyč.

Akce střídala akci, do otevřené obrany si naběhl Miguel Veloso a z úctyhodné vzdálenosti mu k ideálu scházelo jen pár decimetrů. V 65. minutě se Roberto Martínez snažil o zvrat střídáními, na trávník poslal Leona Osmana a Arouneho Koné, odpočinout si odešli Atsu a Naismith.

V 71. minutě Kyjevští opět využili vystoupené (nebo nedůsledné?) obrany soupeře a proti Łukaszovi Teodorczykovi zachraňoval Tim Howard. Definitivní konec nadějí zařídil Vitorino Antunes, v 76. minutě vystřihl neuvěřitelnou křížnou dělovku do růžku nádhernou branku – 5:1. Toffees byli totálně na odpis, v další akci Jarmolenko mířil do břevna.

Kosmetickou úpravu skóre znamenala 82. minuta, po Bainesově rohu se hlavičkou prosadil Phil Jagielka – 5:2. Vzápětí se Leighton Baines dostal k trestnému kopu z optimální pozice, ovšem ani na dvakrát se výrazněji nepřiblížil ke skórování. Romelu Lukaku zaměstnal Šovkovskyje v nastavení, ukrajinský brankař si však poradil. Více se již nepřihodilo a EFC se tak ostudně rozloučil s Evropskou ligou.

Branky: 21. Andrij Jarmolenko, 35. Łukasz Teodorczyk, 37. Miguel Veloso, 56. Oleh Husjev, 76. Vitorino Antunes – 29. Romelu Lukaku, 82. Phil Jagielka
ŽK: 83. Serhij Rybalka, 85. Aleksandar Dragović, 90+1. Vitorino Antunes  – 83. Romelu Lukaku, 90+4. Muhamed Bešić
Dynamo Kyjev: Oleksandr Šovkovskyj, Danilo Silva, Jevhen Chačeridi, Aleksandar Dragović, Vitorino Antunes, Serhij Rybalka, Miguel Veloso, Serhij Sydorčuk (64. Vitalij Bujalskyj), Oleh Husjev (90. Vladyslav Kalytvyncev), Andrij Jarmolenko, Łukasz Teodorczyk (75. Artem Kravec)
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, Antolin Alcaraz, Phil Jagielka, Leighton Baines, James McCarthy (78. Muhamed Bešić), Gareth Barry, Ross Barkley, Steven Naismith (65. Arouna Koné), Christian Atsu (65. Leon Osman), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Deniz Aytekin