Preview: Queens Park Rangers – Everton

21/03/2015 0 Od Riči

Devět kol před koncem soutěže devatenáctý celek tabulky hostí čtrnáctého a Everton si nemůže dovolit zaváhat, fanoušci očekávají odpověď na nepovedené představení z Kyjeva.

Hoops zoufale vyhlíží body, v poslední třetině Premier League se nacházejí na sestupových pozicích, optimismus navíc nedodává ani zoufalá forma, v posledních deseti zápasech zvítězili pouze jednou, zbylé utkání prohráli. Kýžený nový impuls nepřinesla ani změna manažera na začátku února, třebaže Harry Redknapp na svou pozici rezignoval, sužuje je ho operace kolena a následná rekonvalescence, aspoň tak zkušený matador vysvětlil nečekaný krok.

Do pozice hlavního kouče povýšil Chris Ramsey, který předtím vedl akademii. Dvaapadesátiletý uznávaný trenér spolupracuje s Lesem Ferdinandem, sportovním ředitelem a poradcem prvního týmu. Tato překvapivá dvojice začala angažmá triumfem na Sunderlandu, ovšem na další úspěch čeká už více než měsíc.

Toffees a hlavně Roberto Martínez potřebují plodné nedělní odpoledne. Španělský lodivod se svou skvadrou herně nezvládli odvetu osmifinále Evropské ligy proti Dynamu Kyjev, přestože bylo mužstvo psychicky posíleno podařeným vystoupením proti Newcastlu. Fungující systém 4-4-2 nahradila formace s jedním útočníkem, finální výsledek jistě víte.

Pochopitelně o obrazu hry nerozhoduje jenom rozestavení, přesto bude zajímavé sledovat, v jakém složení vyběhnou hráči na trávník, a zda se vrátí do základní sestavy trojice Gibson, Osman, Koné, která se přičinila o debaklu Newcastlu, a na Ukrajině se od první minuty posadila na lavičku. Osobně bych rád věděl, jestli šlo o rozhodnutí udělané na bázi taktické, či fyzické připravenosti hráčů.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton vyhrál poslední tři souboje s QPR a je neporažen v posledních pěti
• v posledních třech ligových setkání padli tři vlastní góly.

Queens Park Rangers
• 19. místo s 22 body
• připsali si porážku ve všech čtyřech posledních domácích duelech, na výhru na Loftus Road potom čekají o dvě kola více
• jako první inkasovali v 22 případech ligové sezóny, nejvíce ze všech v Premier League
• jsou jediným týmem, jemuž se nepodařilo v letošním ročníku skórovat v úvodních patnáctiminutovce
• Matt Phillips se jednou střelecky prosadil a zaznamenal čtyři asistence v posledních pěti ligových kolech.

Everton
• 14. místo s 31 body
• vstřelil jednu branku v posledních pěti ligových výjezdech
• z hřišť soupeřů odjel devětkrát poražen, více nul si vezli domů jen QPR (13) a Leicester (11)
• tři body sebral třikrát z devíti ligových vystoupení hraných po čtvrteční Evropské lize.

Týmové novinky

Rio Ferdinand se uzdravuje z nemoci a mohl by se objevit na hřišti, až poslední test určí připravenost Mauricia Isly a Darnella Furlonga, oba trápí zdravotní problémy. Delší dobu absentují zranění Richard Dunne, Leroy Fer a Alejandro Faurlín.

QPR: Green, McCarthy, Caulker, Ferdinand, Hill, Isla, Onuoha, Traoré, Yun, Furlong (?), Barton, Doughty, Henry, Hoilett, Kranjčar, Phillips, Isla (?) Sandro, Wright-Phillips, Austin, Taarabt, Vargas, Zamora, Zárate.

Bryan Oviedo, Tony Hibbert, Steven Pienaar a Kevin Mirallas jsou tipováni na návrat do plného zatížení po reprezentační přestávce. Garreth Barry si odpykává trest za žluté karty, naopak uzdravený John Stones se snad už objeví ve vyvolené jedenáctce.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Atsu, Barkley, Bešić, Gibson, Lennon, McCarthy, Osman, McGeady, Koné, Lukaku, Naismith.

Co: Queens Park Rangers FC – Everton FC, 30. kolo Premier League
Kdy: 22. 03. 2015 od 17:00 SEČ
Kde: Loftus Road Stadium, South Africa Road, Shepherd’s Bush, Londýn (kapacita: 18 439)
Rozhodčí: Jonathan Moss