Preview: Everton – Southampton

03/04/2015 0 Od Riči

Před reprezentační přestávkou Toffees uspěli dvakrát po sobě na ligové scéně, tři výhry v řadě v letošním ročníku ještě neslavili. Prolomení smutné statistiky rozhodně nehodlá dopustit hladový Southampton.

Pro mnohé Evertonians sezóna, když to přeženu, skončila vypadnutím z Evropské ligy v Kyjevě. Problémy se záchranou se snad borců z Liverpoolu týkat nebudou, naopak při nasednutí na dobrou formu by se ještě mohlo zabojovat o první desítku.

To by však Roberto Martínez musel začat změnit svou letošní filozofii, což se dá vzhledem k jeho tvrdohlavosti vyloučit. Sestavu pro sobotu, tedy aspoň její ofenzivní složení, ovlivní fyzická připravenost hráčů. S nervozitou se vyhlíží osud Garetha Barryho. Zkušený záložník poslední dva duely chyběl kvůli trestu za žluté karty a světe, div se, Everton dvakrát vyhrál. Barry se nyní vrací do kádru, zahraje si?

Do ošemetné situace se Everton dostal s Lukem Garbuttem. Talentovanému bekovi v létě končí smlouva a byla by rozhodně škoda a chyba nechat ho odejít. Jenže pozici Garbutta opanuje klíčový Leighton Baines, herní vytížení tak těžko bude výraznější, jestliže nedojde k zásadnímu zvratu. A nejeden klub z Premiership je schopný Garbuttovi nabídnout místo v prvním týmu.

Jestliže uplynulá sezóna se v Evertonu řadí k pamětihodným, podobné časy aktuálně zažívají Saints. V posledních osmi kolech se potom rozhodne, na jakém chvályhodném umístění se jízda zastaví. Zisk loňských 56 bodů pod Mauriciem Pochettinem , rekordních v Premier League, se silně otřásá, vždyť k němu chybí pouhé tři bodíky. Co ale všechny více zajímá, je hodnota konečné umístění.

Kvalifikace do Premier League se zdá být až přespříliš nad síly svěřenců manažera Ronalda Koemana, na druhou stranu vstupenka do Evropské ligy vypadá reálněji. Co však čert nechtěl, brankařská opora a lídr skvělé defenzívy Fraser Forster utrpěl vážné zranění kolenních vazů a do konce května ho musí zastoupit veterán Kelvin Davis.

Ač nehodlám zpochybňovat gólmanské kvality Davise, nějaký čas trvá, než se nabyde zápasová rutina. Joel Robles by o tom dokázal vyprávět. Dalším klíčem k úspěchu bude forma útočníka Graziana Pellèho. Úterní střelec v duelu Itálie s Anglií čeká na ligový zásah 13 devadesáti minutovek, jeho góly mužstvo pochopitelně postrádá.

Za zmínku stojí i ekonomický chod ze St Mary’s Stadium. Jižanům se kromě na trávníku daří rovněž v hospodaření. K červnu 2014 vykázali zisk 33,4 milionů liber, čímž se dostali do plusových hodnot prvně od roku 2009.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton neskóroval ve třech z posledních čtyř setkání
• v posledních dvou utkáních si navíc vstřelil tři vlastní branky, stalo se při prohrách 0:3 a 0:2
• na domácí půdě Everton nepodlehl Svatým v posledních devíti případech, z nichž sedmkrát bodoval naplno.

Everton
• 13. místo s 34 body
• udržel čisté konto čtyřikrát v posledních 20 ligových kolech
• vyhrál jediný souboj se sokem z první poloviny tabulky, v listopadu doma pokořil West Ham 2:1
• Seamus Coleman zaznamenal devět branek v posledních dvou ročnících Premier League, více než kterýkoliv jiný obránce.

Southampton
• 6. místo s 53 body
• připsal si 14 čistých kont, nejvíce z celé soutěže
• ztratil pouhé dva body z vítězného průběhu zápasu, nejméně z celé soutěže
• těší se nejvýraznější pomoci od soupeřů, ti mu pomohli již pěti vlastními brankami
• Graziano Pellè čeká na střelecký záznam či asistenci 13 kol, přestože vystřelil na bránu 34x a připravil 12 šancí pro kolegy.

Týmové novinky

O využití čtveřice Darron Gibson, Steven Pienaar, Kevin Mirallas a Romelu Lukaku rozhodne zátěžový test před výkopem. Kvůli zdravotním problémům určitě nenastoupí Bryan Oviedo a Tony Hibbert.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Atsu, Barkley, Barry, Bešić, Gibson (?), Lennon, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar (?), Koné, Mirallas (?), Lukaku (?), Naismith.

Koeman čeká na stav mladíka Matta Targetta a záložníka Stevena Davise, dlouhodobá absence trápí Frasera Fostera, Emmanuela Mayuku a Jaye Rodrigueze.

SOTON: K. Davis, Gazzaniga, Alderweireld, Bertrand, Clyne, Fonte, Gape, Gardos, Targett (?), Yoshida, S. Davis (?), Đuričić, Elia, Mané, McQueen, Reed, Schneiderlin, Tadić, Wanyama, Ward-Prowse, Gallagher, Long, Pellè, Seager.

Co: Everton FC – Southampton FC, 31. kolo Premier League
Kdy: 04. 04. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Lee Mason