Everton – Southampton 1:0

05/04/2015 0 Od Javor

Další rána kapitána = tři body. V lize zvolna přichází forma…

Otazníky v sestavě byly vyřešeny následovně – Barry a Barkley od začátku na hřiště, Mirallas a Pienaar na lavičku, Gibson a Lukaku ani mezi náhradníky. Povinnosti hroťáka tak obstarával Kone. V dresu hostů byl otazník nad Targettem, ten začal na lavičce.

A hosté do toho šlapali od začátku, hlavně Pelle byl aktivní a nejspíš ani on sám neví, jak se povedlo Howardovi udržet míč na hřišti, bo hlavička se opravdu povedla. Ale za čarou neskončila a tak se pokračovalo za bezbrankového stavu. Skóre se měnilo v 16. minutě – první roh byl ubráněn za cenu druhého (Barkleyho střela byla sražena), ale z něj už udeřilo. Hosté neodkopli míč, ten vrátil do ohně Barry a Jagielka pohotově na malém vápně předvedl, jak se má takhle zblízka zakončovat. Střela prošla mezi dvěma obránci soupeře a skončila u pravé tyče Davisovy brány.

Jestliže jsem chválil Pelleho, tak musím napsat to samé o Ward-Prowseovi. Nejdřív minul šibenici o centimetry, krátce poté měl Howard s vyražením jeho střely problémy. Stones si hodně všímal Longa, sváděli spolu skutečně ostré souboje, i díky tomuto mladému stoperovi má Everton ze včerejška tři body. První půle končila nepovedeným trestným kopem Wanyamy vysoko nad branku domácích.

Do druhé periody se nastoupilo beze změn v sestavě a hosté začali tlačit, Clyde poslal několik nebezpečných centrů, Long a Pelle zlobili. Po čtvrthodině hry Koeman vystřídal, Ward-Prowse a Elia uvolnili místo Tadićovi s Maném. Což o to, Southampton tlačil a i nějaké příležitosti byly, ale do šancí se nedostával. 20 minut před koncem odešli ze hřiště Barkley a Kone, čerství Besić a Naismith na něj přiběhli. V 78. minutě Pelle potvrdil, že si vzal na nohy techničky a naštěstí pro Everton ne strelky, když naprosto zazdil pěkný průnik Tadiće.

A protože se hosté v poslední desetiminutovce zmohli pouze na několik rohů a jedno střídání (Alderweireld byl střídaný Duričićem), tak tři body zůstaly doma. Důležité vítězství, potřebné body pro celkové umístění a morálku týmu.

Branka: 16. Phil Jagielka
ŽK: 21. Ryan Bertrand
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, John Stones, Aaron Lennon, Gareth Barry, Leon Osman, James McCarthy, Ross Barkley (71. Muhamed Bešić), Arouna Koné (70. Steven Naismith)
Southampton FC: Kelvin Davis, José Fonte, Ryan Bertrand, Nathaniel Clyne, Toby Alderweireld (82. Filip Đuričić), Eljero Elia (61. Dušan Tadić), Morgan Schneiderlin, Victor Wanyama, James Ward-Prowse (61. Sadio Mané), Shane Long, Graziano Pellè
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 39 390